
3 recepata s grahom za svaki tanjur

Jeste li znali da je grah odlična alternativa za sve čija je prehrana vegetarijanska? A znate li da se u jednoj mahuni graha može razviti 2-9 sjemenki?
Možda već znate odgovore na ova pitanja? Istina je da je teško pronaći novosti o povrću koje se uzgaja već četiri tisućljeća, a u Europu je došlo u 16. stoljeću. Ali recimo kako vegetarijanci vole grah jer je odlična zamjena za bjelančevine koje se inače dobivaju iz mesa, a broj sjemenki u mahuni ovisi o sorti graha.
Od tada povezuje kuhinje diljem svijeta, a možete ga pronaći u tanjurima predsjednika, radnika i studenta. U Francuskoj ćete jesti cassoulet, u Brazilu feijoada-u, a u Makedoniji gravče na tavče. U osnovi svih ovih recepata je upravo njegovo veličanstvo, grah.
Grah je svima lako dostupna, jeftina namirnica i možda je to razlog zašto ga neki podcjenjuju. S druge strane, možda su samo nestrpljivi i smeta im što je najbolji grah od jučer?
OK! Šalu na stranu, grah jedemo od djetinjstva, super je zahvalna namirnica i zanimljivi recepti za njegovu pripremu nikada nisu naodmet. Pa krenimo s receptima za svaki tanjur.
#1 Grah s kiselom repom
Grah s kiselim zeljem dobro je poznat u nekim dijelovima Lijepe naše, a u ovom receptu dolazi s malim izmjenama. Iz podnaslova je logično da umjesto zelja koristite repu, a kako izgleda cijeli postupak pripreme, pročitajte u nastavku.
Prije svega, grah ostavite u vodi preko noći da nabubri. Kada je vrijeme za pripremu, krenite sa suhim mesom po izboru. To može biti buncek, suha rebra, slanina, kobasice ili nešto drugo. Suho meso stavite kuhati, a kada prokuha možete baciti prvu vodu kako varivo ne bi bilo prejako. Isti postupak ponovite i s grahom. Nakon prokuhavanja, u novu vodu stavite zajedno kuhati grah, suho meso i začine. Od začina preporučujemo:
- lovor list
- slatka crvena paprika
- sol
- koje zrno bibera
Nakon pola sata kuhanja, dodajte vodom ispranu repu. Svakako povremeno kušajte i igrajte se sa začinima. Nakon sat vremena kuhanja, probajte sjemenku graha, ako je mekana, varivo je gotovo. Prije serviranja, možete izvaditi meso na poseban tanjur, a u lonac s grahom dodati zapršku.
#2 Gulaš od graha s gljivama
Ako još niste, vrijeme je da pružite priliku ovom receptu. Zdjelica gulaša od graha s gljivama ima opasne namjere da postane vaša nova omiljena hrana na žlicu.
Kao i u prošlom receptu i ovdje se grah prethodno namoči. Dok se grah kuha (nekih 20 minuta), u posebnoj posudi, na ulju popržite luk pa na njega dodajte nasjeckani češnjak. Nakon toga dodajte krupnije narezane gljive, posolite pa prodinstajte dok ne ispari voda. Sada je vrijeme za dodavanje napola kuhanog graha i začina. Sve zalijete vodom i kuhate dok grah ne omekša. Za kraj, maknite s vatre i umiješajte vrhnje u vaš gulaš. Za ekstra okuse, dobro promiješajte i pospite peršinom.
#3 Dinstani bijeli grah kao prilog
Ovako pripremljen grah savršeno nadopunjuje roštilj, a možete ga poslužiti i uz pečene kobasice. Isto tako, možete ga jesti i posebno. Ne zaboravite, pričamo o grahu, kralju prilagodbe. Ako vam je slučajno ostalo viška kuhanog graha, ovaj prilog je gotov za 15 minuta.
Za početak ćete, prethodno namočeni grah kuhati dok ne omekša, otprilike sat vremena. Nakon toga ćete ga procijediti, a na tavi popržiti luk. Na luk ćete dodati sitno nasjeckanu papriku i dinstati dok paprika ne pusti sok. Sada ćete dodati kuhani grah, ajvar, svježi timijan, kolutiće stabljike celera pa sve skupa dinstati još 15 minuta. Za kraj ćete dodati vrhnje i sve dobro promiješati.
Dinstani bijeli grah kao prilog
Osim ova 3 recepta, grah se može spremati na još hrpu načina. Na našem webshopu možete pronaći još nekoliko recepata pa svakako preporučujemo da istražite i pronađete inspiraciju za sutrašnji ručak. A poznavajući grah, bit će ga i za prekosutra.