Brza narudžba
0 kom

3 recepata s grahom za svaki tanjur

Datum objave: 30.10.2020.
Komentiraj
3 recepata s grahom za svaki tanjur

Jeste li znali da je grah odlična alternativa za sve čija je prehrana vegetarijanska? A znate li da se u jednoj mahuni graha može razviti 2-9 sjemenki? 

Možda već znate odgovore na ova pitanja? Istina je da je teško pronaći novosti o povrću koje se uzgaja već četiri tisućljeća, a u Europu je došlo u 16. stoljeću. Ali recimo kako vegetarijanci vole grah jer je odlična zamjena za bjelančevine koje se inače dobivaju iz mesa, a broj sjemenki u mahuni ovisi o sorti graha. 

Od tada povezuje kuhinje diljem svijeta, a možete ga pronaći u tanjurima predsjednika, radnika i studenta. U Francuskoj ćete jesti cassoulet, u Brazilu feijoada-u, a u Makedoniji gravče na tavče. U osnovi svih ovih recepata je upravo njegovo veličanstvo, grah. 

Grah je svima lako dostupna, jeftina namirnica i možda je to razlog zašto ga neki podcjenjuju. S druge strane, možda su samo nestrpljivi i smeta im što je najbolji grah od jučer? 

OK! Šalu na stranu, grah jedemo od djetinjstva, super je zahvalna namirnica i zanimljivi recepti za njegovu pripremu nikada nisu naodmet. Pa krenimo s receptima za svaki tanjur. 

#1 Grah s kiselom repom

Grah s kiselim zeljem dobro je poznat u nekim dijelovima Lijepe naše, a u ovom receptu dolazi s malim izmjenama. Iz podnaslova je logično da umjesto zelja koristite repu, a kako izgleda cijeli postupak pripreme, pročitajte u nastavku. 

Idealno za vrijeme kada se manje krećemo, a sezona je prehlada i gripa.

Prije svega, grah ostavite u vodi preko noći da nabubri. Kada je vrijeme za pripremu, krenite sa suhim mesom po izboru. To može biti buncek, suha rebra, slanina, kobasice ili nešto drugo. Suho meso stavite kuhati, a kada prokuha možete baciti prvu vodu kako varivo ne bi bilo prejako. Isti postupak ponovite i s grahom. Nakon prokuhavanja, u novu vodu stavite zajedno kuhati grah, suho meso i začine. Od začina preporučujemo:

  • lovor list
  • slatka crvena paprika
  • sol
  • koje zrno bibera

Nakon pola sata kuhanja, dodajte vodom ispranu repu. Svakako povremeno kušajte i igrajte se sa začinima. Nakon sat vremena kuhanja, probajte sjemenku graha, ako je mekana, varivo je gotovo. Prije serviranja, možete izvaditi meso na poseban tanjur, a u lonac s grahom dodati zapršku. 

Grah s kiselom repom

#2 Gulaš od graha s gljivama

Ako još niste, vrijeme je da pružite priliku ovom receptu. Zdjelica gulaša od graha s gljivama ima opasne namjere da postane vaša nova omiljena hrana na žlicu. 

U pripremi se možete poigrati sa začinima koji daju ljutinu.

Kao i u prošlom receptu i ovdje se grah prethodno namoči. Dok se grah kuha (nekih 20 minuta), u posebnoj posudi, na ulju popržite luk pa na njega dodajte nasjeckani češnjak. Nakon toga dodajte krupnije narezane gljive, posolite pa prodinstajte dok ne ispari voda. Sada je vrijeme za dodavanje napola kuhanog graha i začina. Sve zalijete vodom i kuhate dok grah ne omekša. Za kraj, maknite s vatre i umiješajte vrhnje u vaš gulaš. Za ekstra okuse, dobro promiješajte i pospite peršinom. 

Gulaš od graha s gljivama

#3 Dinstani bijeli grah kao prilog

Ovako pripremljen grah savršeno nadopunjuje roštilj, a možete ga poslužiti i uz pečene kobasice. Isto tako, možete ga jesti i posebno. Ne zaboravite, pričamo o grahu, kralju prilagodbe. Ako vam je slučajno ostalo viška kuhanog graha, ovaj prilog je gotov za 15 minuta. 

Ljubitelji roštilja kažu kako im je upravo ovo omiljeni prilog.

Za početak ćete, prethodno namočeni grah kuhati dok ne omekša, otprilike sat vremena. Nakon toga ćete ga procijediti, a na tavi popržiti luk. Na luk ćete dodati sitno nasjeckanu papriku i dinstati dok paprika ne pusti sok. Sada ćete dodati kuhani grah, ajvar, svježi timijan, kolutiće stabljike celera pa sve skupa dinstati još 15 minuta. Za kraj ćete dodati vrhnje i sve dobro promiješati. 

Dinstani bijeli grah kao prilog

Osim ova 3 recepta, grah se može spremati na još hrpu načina. Na našem webshopu možete pronaći još nekoliko recepata pa svakako preporučujemo da istražite i pronađete inspiraciju za sutrašnji ručak. A poznavajući grah, bit će ga i za prekosutra. 

Svi recepti s grahom

Komentari
Newsletter
Prijavom ostvaruješ 10% popusta na prvu narudžbu
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

 

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Google Maps

Sendgrid

Live Chat

Facebook Messenger (like page)

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Kolačići društvenih mreža i marketinški kolačići se koriste u svrhu reklamiranja i prilagođavanja sadržaja korisniku. Koriste se i za ograničavanje oglasa. Moramo Vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića može doći i do prijenosta podataka u treće zemlje

Google Tag Manager

Google Analytics

Google Ecommerce

Facebok Pixel

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Kolačići društvenih mreža i marketinški kolačići se koriste u svrhu reklamiranja i prilagođavanja sadržaja korisniku. Koriste se i za ograničavanje oglasa. Moramo Vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića može doći i do prijenosta podataka u treće zemlje.

Dozvoli sve