Brza narudžba
0 kom

Badem - superhrana koju možete pronaći u različitim oblicima i vrstama

Datum objave: 01.02.2024.
Komentiraj

Bademi su jedan od najboljih međuobroka koji svakom jelu može dodati zdrave masti, proteine, vitamine i minerale, a danas ih nije problem pronaći.

Što badem ima zajedničko s šljivom, višnjom, marelicom i breskvom? Iako na očigled ih ne veže mnogo, zapravo su bliski srodnici koji spadaju u skupinu koštuničavog voća, što je suprotno od uvriježenog mišljenja pripadanja orašastim plodovima. Bademi su jedan od najboljih međuobroka koji svakom jelu može dodati zdrave masti, proteine, vitamine i minerale, a danas ih nije problem pronaći. Štoviše, pronaći ih možete kroz nekoliko jednostavnih klikova u našoj web-trgovini

Kako je badem postao popularan? 

Važno je napomenuti da je badem stablo, dok jedemo jestive plodove stabla koji dolaze u različitim oblicima, veličinama i vrstama. Plod bademovog stabla ima vanjsku ljusku i unutarnju ljusku te dobro poznatu jezgru badema. Kada dozru na stablu, plodovi badema mehanički se beru, suše te dalje obrađuju. Bademova stabla uzgajaju se od 4000. godina prije Krista, i to u jugozapadnoj Aziji. Već u 18. stoljeću, španjolski misionari su bademovo stablo donijeli u Kaliforniju, zemlju koja je postala najveći proizvođač badema u svijetu. Stoga ne treba iznenaditi činjenice kako je trend konzumacije bademovog mlijeka, bademovog brašna ili pak bademovog maslaca, dolazi upravo iz srca Kalifornije gdje se slatki bademi proizvode svaki dan.

Naime, najjednostavnija podjela badema je u dvije skupine - slatke i gorke bademe. Danas su najpopularniji bademi upravo oni slatki koji su ujedno i jestivi. Gorki bademi koriste se manje budući da imaju drugačiji kemijski sastav koji uključuje veće razine amigdalina, benzaldehida i prusične kiseline. 

Beskrajne mogućnosti s različitim vrstama badema! 

Titula kralja orašastih plodova (iako on ne pripada orašastim plodovima) opravdano je dana upravo bademu. Osim velike upotrebe u domaćem kulinarstvu, sve sorte badema imaju veliku ulogu u prehrambenoj, farmaceutskoj, konditorskoj i kozmetičkoj industriji, dok svaka od njih ima svoje karakterističnosti i iznimne hranjive vrijednosti. Non-pareil badem koji ima tanku vanjsku ljusku i glatku površinu najšire je upotrebljiv badem na tržištu, dok ga slijedi Independence bademi koji su nešto svjetliji i jezgra im je srednje veličine.

Obe vrste savršene su za masovnu proizvodnju, a služe u raznim primjenama, uključujući grickanje i daljnju obradu. 

Popularan odabir proizvođača su Wood Colony i Monterey bademi, kao i kalifornijski tip badema. Odlikuje ih raznovrsnost oblika, boja i tekstura te se uglavnom koriste u proizvodnji primjerice, bademovog brašna i sličnih proizvoda. Raznovrsnost sorti omogućuje nam da pronađemo badem koji odgovora svakoj prigodi, od kandiranih, prženih, slanih i slatkih grickalica, do proteina, mlijeka, brašna i pasta za pečenje. 

Mašti na volju uz ovaj “orašasti” plod! 

Veliki dio dnevno preporučene količine minerala, vitamina, vlakana i aminokiselina moguće je unijeti upravo šakom badema. Naime, u 100 grama badema nalazimo 21 gram bjelančevina, što je 42 % od dnevne preporučene količine za odraslu osobu. Ne manjka mu ni zdravih masnih kiselina kojih ima 49 grama, od kojih su 31 gram mononezasićene masne kiseline, a 12 grama polinezasićene masne kiseline. Sjajan izvor su minerala i vitamina, kao i dijetalnih vlakana kojih ima 12 grama.

Imajući u vidu sve ove dobrobiti za organizam, pronađite način koji odgovara vama kako biste kroz nekoliko komadića badema unijeli sve što je tijelu potrebno. Cijeli bademi koji su pasterizirani i obično pečeni, jednostavni su za korištenje te su brza i zdrava grickalica. Ako ste majstor slastičarstva, postoje bademi koji su u ljusci te su spremni za daljnju obradu.

Maslac od badema, odnosno poznata još i pod nazivom pasta, popularan je dodatak svakoj zobenoj kaši ili zdravom kolaču. Visokokvalitetna alternativa pšeničnom brašnu je upravo bademovo brašno koje će biti dovoljno dobro za svako podizanje tijesta, ali i za kolače. Što kažete da svoj proteinski shake zamijenite proteinskim prahom od badema? Sadrži visoke razine proteina i jednostavan je za korištenje.

Badem je svoju ulogu pronašao i u kozmetici kao slatko bademovo ulje koje se dobiva od nerafiniranih te 100 % prehrambenih badema jednog izvora. 

Nadalje, bademe možete pronaći i s kožicom koja sadrži flavonoide i samim time je vrlo zdrava. Posebnu pozornost pridajte spremanju badema na hermetički zatvorene posude na tamnom i hladnijem mjestu kako biste očuvali njihovu svježinu. 

KUPI BADEM 

Komentari
Newsletter
Prijavom ostvaruješ 10% popusta na prvu narudžbu
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

 

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Google Maps

Sendgrid

Live Chat

Facebook Messenger (like page)

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Kolačići društvenih mreža i marketinški kolačići se koriste u svrhu reklamiranja i prilagođavanja sadržaja korisniku. Koriste se i za ograničavanje oglasa. Moramo Vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića može doći i do prijenosta podataka u treće zemlje

Google Tag Manager

Google Analytics

Google Ecommerce

Facebok Pixel

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Kolačići društvenih mreža i marketinški kolačići se koriste u svrhu reklamiranja i prilagođavanja sadržaja korisniku. Koriste se i za ograničavanje oglasa. Moramo Vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića može doći i do prijenosta podataka u treće zemlje.