
Svestrano djevičansko ulje od kokosa

Danas ulja spadaju među najkontroverznije zdravstvene teme, dijelom zato što postoje različita mišljenja o tome koja su ulja dobra za nas i koja bismo trebali izbjegavati. Usred te zbrke treba znati odabrati najbolje ulje za svoju vrstu prehrane.
Zasigurno ste već čuli i pročitali mnogo dobrih stvari o kokosovom ulju, jer postoji dosta istraživanja i članaka kojima se potkrepljuju njegove koristi. Možda ste čuli i pročitali i neke loše stvari o ovom biljnom ulju, i na kraju ostali zbunjeni.
Dakle, zagrebimo ispod površine kokosa da vidimo koje su to prednosti njegova korištenja.
Zašto bi trebali dati priliku kokosovom ulju?
Kokosovo ulje je popularan izbor kojeg preferiraju mnogi, posebno oni koji se drže veganske prehrane, ili Paleo prehrane. Jedno od svojstava koja kokosovo ulje čini dobrim jest činjenica da sadrži zasićene masne kiseline, koje su odgovorne za povećanje njegove stabilnosti kod izlaganja visokim temperaturama.
Varijante korištenja kokosovog ulja jednako su raznolike koliko će vaša mašta to dopustiti. Ipak, najpopularnije je kao namirnica, kao kulinarsko biljno ulje s visokom točkom dimljenja i prekrasnom naznakom tropskog okusa.
Kokosovo ulje ima nula ugljikohidrata i sadrži srednjelančane masne kiseline. Njegov kemijski sastav je vrlo sličan sastavu masnih kiselina u majčinom mlijeku. Glavno podudaranje je u visokom udjelu laurinske kiseline i kaprilne kiseline. Kokosovo ulje sadrži i linolnu kiselinu koja doprinosi održavanju normalnih koncentracija kolesterola u krvi.
Zahvaljujući ovim svojstvima, kokosovo ulje pruža brojne dodatne prednosti za vaš organizam.
Ubrzava metabolizam i osigurava energiju
Kokosovo ulje sadrži trigliceride srednjeg lanca (MCT) koje vaše tijelo odmah koristi za energiju, umjesto da ga skladišti. Također pomaže u osjećaju sitosti i tako može pomoći u održavanju željene tjelesne mase.
Smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti
Visok sadržaj laurinske kiseline može pomoći u snižavanju kolesterola i krvnog tlaka. Pomaže u sprječavanju nastanka ateroskleroze i ne povećava LDL kolesterol, koji je loš za zdravlje.
Poboljšava kognitivne funkcije
MCT trigliceridi u kokosovom ulju razgrađuju se na ketone koje vaše moždane stanice vole koristiti kao gorivo. A opskrba mozga dodatnim gorivom može samo poboljšati njegovo funkcioniranje.
Vaša crijeva ga vole
Srednjelančani trigliceridi se lakše apsorbiraju od ostalih vrsta lipida što pomaže kod određenih problema sa zdravljem probavnog sustava.
Antibakterijska i antifungalna svojstva
Kokosovo ulje može pomoći u borbi protiv infekcija i gripe zbog svojih antibakterijskih, antivirusnih i antimikrobnih svojstava. Antifungalna svojstva pomažu u smanjenju kandide i kvasca u ljudskom organizmu.
Ali, postoji kvaka! Koju vrstu kokosovog ulja odabrati?
Kokosovo je ulje dostupno u hladno prešanom i rafiniranom obliku. Zadržavanje antioksidanata i okusa dvije su top prednosti hladno prešanog kokosovog ulja u odnosu na rafinirano.
Preporučujemo da odaberete kokosovo ulje za koje vrijede ove četiri važne osobine:
- hladno prešano
- ekološki uzgoj
- djevičansko
- nehidrogenizirano
Kao što ime sugerira, hladno prešano kokosovo ulje dobiva se bez toplinske obrade. Kokosovo meso se izvadi i preša i iz tog procesa se dobiva čisto kokosovo ulje.
S druge strane, rafinirano kokosovo ulje pravi se od sušenog kokosovog mesa. Kokosovo meso se obično izbjeljuje i zagrijava hidrauličkom prešom, prije daljnjeg zagrijavanja i filtriranja. Kao i kod obrada ostalih vrsta hrane, toplinskom obradom smanjuje se udio antioksidanata.
Stoga je sasvim jasno da će hladno prešano ulje sadržavati višu razinu antioksidanata u odnosu na rafinirano.
Hladno prešano kokosovo ulje odličan je odabir za one koji izbjegavaju aditive. Tijekom procesa rafiniranja aditivi se koriste za uklanjanje nečistoća i osiguravanje čistog konačnog proizvoda. Budući da čisto hladno prešano kokosovo ulje ne podliježe rafiniranju, ne sadrži aditive.
Djevičansko kokosovo ulje, dobiveno izravno iz svježih kokosa štiti prirodna i korisna svojstva ulja. Nerafinirano kokosovo ulje ima najveći potencijal antioksidanata i hranjivih sastojaka. Iz takvog ulja izvući ćete maksimalnu korist.
Osim toga, jednostavno ima najbolji okus! Rafinirana ulja gube hranjivu kvalitetu, ali i okus tijekom procesa obrade.
Hladno prešano kokosovo ulje najbolje je za kuhanje na srednje jakoj vatri i izvrsno je za pečenje i recepte u koje želite dodati zavodljiv tropski okus.
Bio, djevičansko ulje od kokosa koje ispunjava sva gore navedene osobine možete naručiti u našoj web trgovini.
Važno je imati na umu da za zdraviji život moramo gledati cjelokupnu prehranu. Sustavi našeg tijela su složeni i zahtijevaju niz različitih hranjivih sastojaka za optimalno zdravlje. Niti jedna namirnica ne osigurava sve potrebne hranjive tvari.
Uživajte u raznovrsnoj i cjelovitoj prehrani, umjesto da se fokusirate na odabrani skup takozvanih supernamirnica za jačanje zdravlja.