Blagdanski recepti, unaprijed pripremljeni
Blagdansko druženje s vašom užom obitelji zaslužuje najukusnu i zdravu, svečanu večeru i desert.
Iako ćete glavno jelo vjerojatno trebati dovršiti nekoliko minuta prije posluživanja, ipak možete postići prednost zahvaljujući raznim ukusnim prilozima, slasticama, grickalicama kao i predjelom koje možete lako pripremiti unaprijed.
Srećom, većinu favorita lako je napraviti unaprijed - a neki se s vremenom i poboljšaju, poput japraka, za kojeg se mnogi slažu da je najbolji kada se barem tri puta podgrije.
Imamo za vas nekoliko recepata koje možete pripremiti unaprijed u cijelosti ili djelomično, a zatim ih zamrznuti ili spremiti u hladnjak. Jer, bez obzira na njegovu veličinu i broj ljudi, što je blagdansko slavlje bez ukusne hrane?
Druga je prednost ovih unaprijed pripremljenih recepata za blagdane da možete čistiti u hodu, tako da na sam blagdan nema sudopera napunjenog prljavim posuđem ili radne površine prekrivene brašnom koja ometa urednu scenu. Kad kuhate unaprijed, možete unaprijed i očistiti.
Ipak, najveća prednost unaprijed pripremljenog jela, svakako je ta što ćete više vremena moći posvetiti svojoj obitelji. Pa, krenimo.
Umak od brusnica
Na stolu se odlično slaže uz pečenu patku (ali i sva ostala pečenja), mlince, karamelizirani celer te krumpir. Oni koji će umak od brusnice probati prvi puta u životu bit će oduševljeni, sigurni smo.
Umak od brusnice jedan je od najlakših kojeg možete pripremiti, a definitivno će predstavljati najveće iznenađenje.
Pesto od začinskog bilja s pinjolima
Naravno da ga možete kupiti u trgovini, ali zašto ga nebi napravili sami?
Sočno mekano meso orade ili druge ribe po izboru, uz naš zeleni pesto s pinjolima i prilogom od povrća svidjet će se i najzahtjevnijem nepcu! Javite nam ako smo u krivu.
Kruh od heljdinog brašna
Heljdino brašno odlično je za zdravlje, sadrži puno vlakana, te vrlo povoljno utječe na probavu. Ovaj kruh od heljdinog brašna u sebi ne sadrži jaja, mlijeko, kvasac ni gluten. Izuzetno je mekan i rahli te vrlo ukusan!
Ostaje svjež i mekan nekoliko dana.
Japrak s heljdom
Idealno jelo za hladnije dane! Naš japrak nešto je drugačiji od tradicionalnog jer smo umjesto riže koristili heljdu. Rezultat je ukusno i zdravo jelo koje obogaćuje organizam vitaminima, mineralima i antioksidantima.
Da biste pripremili japrak, potrebna vam je raštika koja je najslađa kad ju dohvate prvi mrazevi i kroz zimu.
Aromatična leća
Ako volite crvenu leću i začinjena jela, ovaj prilog ćete obožavati! Ovu laganu i lako probavljivu mahunarku nije potrebno namakati, dovoljno ju je kuhati 15-20 minuta. Jednom kada je gotovo, spremite u frižider i prije posluživanja samo podgrijte. Aromatična leća odlična je kao prilog mesnim jelima, ali i kao jelo samo za sebe.
Priprema crvene leće ne zahtijeva posebne kulinarske sposobnosti, odlično se slaže s mesom, suhomesnatim proizvodima, maslinovim uljem te ovčjim i kozjim sirom.
Svakako preporučujemo da isprobate ovaj topli prilog.
Zdrava čokoladna bombonjera
Govori više od tisuću riječi! Zdrava bombonjera od datulja, orašastih plodova i sušenog voća... savršeni bezglutenski i veganski desert (ili jestivi poklon) bez pečenja!
Kako bi si maksimalno olakšali postupak, koristite datulje bez koštica.
Za spremanje hrane uvijek koristite ambalažu posebno izrađenu za zamrzivač, odnosno hladnjak, i pazite da na svako pakiranje stavite napomene za upotrebu (odmrznuti, podgrijati..) kako bi svatko mogao poslužiti - ili samo pojesti!
Želimo svima sretne i ukusne blagdane.