Blagdanski meni u novom ruhu
Blagdansko vrijeme nam je stiglo, a s njime i slatke brige što će se naći na svečanom stolu. Nekima je nezamisliv Božić bez maminog bakalara, sočne purice s mlincima, slasne sarme, francuske salate i mirisnih domaćih keksića koji vraćaju u djetinjstvo. Međutim ako volite eksperimentirati imamo za vas malo drugačije recepte za koje nije potrebno izdvojiti puno vremena tako da možete uživati sa svojim najdražima uz fantastičnu hranu.
Zavirite u naše recepte. Vjerujemo kako ćete pronaći barem nešto po vašem ukusu, a ujedno otkriti i neke nove okuse.?
Ugrijte se iznutra
#1 Juha od rajčice s bulgur okruglicama
Tijekom hladnijih dana uvijek se volimo okrijepiti nekim toplim jelom poput sarme koja je neizostavna tijekom blagdana, međutim ako ste vični isprobavati nešto novo predlažemo vam ukusnu juhu od rajčice s bulgur okruglicama koja će vas mirisom podsjetiti na punjenu papriku, a opet dati neki novi „touch“.
Potrebni sastojci:
- za okruglice: 800 g mljevene teletine, 100 g bulgura, sol, papar, malo granula češnjaka, žličica mljevene crvene paprike, 0,5 dcl vode
- za juhu: Maslinovo ulje, glavica luka, 600 ml rajčice, papar, sol, crvena mljevena paprika, voda
Postupak:
U posudu stavimo mljeveno meso, dodamo sve začine i malo vode te miješamo špatulom. Sada uz dodavanje vode po potrebi rukama izradimo smjesu od koje ćemo napraviti okruglice (cca 20 komada). Kada smo završili s time krećemo raditi juhu. Na maslinovom ulju pirjamo sitno sjeckani luk do zlatno žute boje i pustimo da uvene. Na luk dodajemo umak od rajčice, začinimo te dodamo vode i pustimo da kuha. Kada zavrije u umak stavljamo okruglice te promiješamo. Po želji dodamo još vode i pustimo da se okruglice skuhaju 20-ak minuta na laganoj vatri.
#2 Pastrva s umakom od kadulje i badema
Tradicionalno na Badnjak postimo te se u mnogim obiteljima konzumira riba. Kako vam zvuči pastrva s umakom od kadulje i badema? Usudite se pripremiti ovu fantastičnu kombinaciju jer će vas oduševiti eksplozija okusa.
Potrebni sastojci:
-
Pastrve srednje veličine, češanj češnjaka, maslinovo ulje, limun, naranča, kockica maslaca, sviježa kadulja, krupna himalajska sol, papar
Postupak:
Ribu očistimo, operemo i posušimo papirom. Posolimo ju izvana i iznutra, pokapamo limunom i stavimo peći na malo maslinovog ulja otprilike 7 minuta svaku stranu. U tavu ubacimo i cijeli češanj češnjaka te svježe listove kadulje koji će pustiti predivnu aromu. Kad je riba gotova izvadimo je iz tave skupa sa češnjakom kojeg odstranimo te dodamo kockicu maslaca, još kadulje, lovorov list, sok od svježe naranče i pokoju krišku naranče, bademe nasjeckane po dužini. Sve zajedno pustimo da se sjedini i prokrčka te reducira. Gotovim umakom prelijemo ribu. Blitvu nasjeckamo i kratko termički obradimo na malo maslinovog ulja zajedno sa cherry rajčicama koje prerežemo na pola. Sve posolimo, poparimo i stavimo još par kapi ulja.
Što su blagdani bez malo slatkog?!
Svaka obitelj ima svoje omiljene kolače koje tradicionalno priprema za Božić. Opojan miris cimeta, klinčića, agruma i prženih lješnjaka svima nam uvijek izmami osmijeh na lice. Usudite se iskočiti iz comfort zone i pripremiti neki od recepata koji vam donosimo u nastavku jer će se vašom kućom proširiti miris Božića.
#3 Đumbir keksići
Nema pravog blagdanskog stola bez keksića koji se odlično nadopunjuju uz popodnevni čaj ili kavu. Umjesto tradicionalnih medenjaka pripremiti možete kolačiće s đumbirom. Iščekivanje Božića bit će još slađe ako vam u izradi kuglica pomognu djeca.
Ovi keksići koje ste sami pripremili biti će odličan poklon ispod bora kojima možete razveseliti svoje prijatelje.
Đumbir kuglice
#4 Baklava s pistacijama i bademima
Pripremaš tradicionalnu baklavu bogatu orasima?! Zašto ne bi svoje ukućane počastila i pripremila baklavu s pistacijama i bademima. Pripremite im iznenađenje i ove godine napravite zaokret. Vjerujemo da će se na njihovim licima pojaviti osmijeh od uha do uha čim je kušaju.
Potrebni sastojci:
-
200 g šećera, 4 žlice šećera posebno, 400 ml svježe iscjeđenog soka od naranče, 1 čajna žlica mljevenog kardamoma, 200 g očišćenih pistacija, 200 g badema u listićima, 2 čajne žlice cimeta, 250 g maslaca, 500 g kora za savijače
Postupak:
Pomiješani narančin sok sa šećerom stavite na vatru. Kuhajte dok se šećer ne rastopi i sirup ne skuha na oko 250 ml. Dodajte mljeveni kardamom.
Grubo mljevenje pistacije i bademe pomiješajte sa šećerom i cimetom. Rastopljenim maslacem premažite tepsiju i krenite sa slaganjem baklava. Kore su većih dimenzija nego što je tepsija u kojoj sam pekla, pa sam kore presavijala i slagala sljedećim redom:
Prvu koru stavite u tepsiju, presavinete višak i premažete maslacem. Stavite drugu koru i ponovite postupak- presavinete i premažete maslacem. Okrenite kore tako da svaki put presavinuti dio bude sa druge strane, da obje strane budu jednako visoke. Nakon toga ponovite postupak s trećom i četvrtom korom.
Na četvrtu koru ide 1/3 smjese badema I pistacija. Na smjesu idu dvije kore (sa cijelim postupkom). Zatim ponovno stavite 1/3 smjese badema i pistacija, pa ponovno dvije kore (presavinute I premazane otopljenim maslacem). Na njih ide zadnji sloj smjese badema i pistacija. Nakon toga stavljate zadnje tri kore, ponavljate cijelo vrijeme postupak sa presavijanjem i mazanje maslacem.
Baklavu razrežite na kocke ili rombove i pecite na 180 stupnjeva 30 minuta, ovisno o jačini pećnice, dok ne dobije lijepu zlatnu boju. Vruću baklavu prelijte ohlađenim sirupom od šećera i soka od naranče. Ostavite da se dobro ohladi prije posluživanja.
#5 Čoko lješnjak kolač
Osim što je savršena okusom, ova torta je i vrlo atraktivna. Bogata lješnjacima oduševit će i najizbirljivija nepca.
Blagdansko vrijeme je prekrasno upravo zbog okupljanja obitelji. Stoga, što god se našlo na vašem stolu uživajte u posebnim trenucima sa svojim bližnjima.
ZAVIRITE U NAŠU PONUDU ORAŠASTIH PLODOVA