Brza narudžba
Košarica 0 kom

5 brzih i zdravih recepata za domaću granolu

Datum objave: 11.10.2019.
Komentiraj
Domaća granola je zdravija

Zdrav i hranjiv doručak mnogima je nedostižan luksuz svako jutro. No, zdravo može biti i brzo, samo je potrebno malo pripreme za nekoliko dana ukusne, zdrave i nadasve brze jutarnje poslastice - granole.

Pozivamo vas da napravite svoju domaću granolu, zdravu kombinaciju složenih ugljikohidrata, vlakana i dobrih masnoća. Možda ćete lokalnoj pekari smanjiti promet, ali tijelo će vam biti zahvalno. 

Uz to, potrebno vam je otprilike 30 minuta za pripremu doručka za naredna dva tjedna.

Što je to granola?

Granola, müsli, zobene kaše i pahuljice česti su gosti jutarnjih posudica. Najbolje se slažu s mlijekom i jogurtom, mada su ukusne i same za sebe. Većina ljudi doručkuje žitarice za doručak a mi glasamo upravo za granolu. Ona je poznata po svojoj hrskavosti koju dobiva pečenjem

Baza svake granole su žitne pahuljice, zaslađivač i neki oblik masnoće što čini granolu pravim jutarnjem energetskim pokretačem. Iako postoji velik izbor kupovnih granola, donosimo vam 5 recepata za onu domaću kojoj ćete se sigurno često vraćati.

Bogata veganska granola

Sastojci:  

  • 2 šalice krupnih zobenih pahuljica
  • ⅓ šalice javorovog sirupa
  • ⅓ šalice maslaca od kikirikija/badema/lješnjaka/indijskog oraščića
  • 1 žlica cimeta
  • ⅓ šalice suhog voća po želji
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • ½ šalice sjeckanih badema
  • ½ šalice mrvica kokosa
  • ½ šalice sjemenki bundeve
  • ½ šalice oraha
  • Malo soli

Hrskavost je glavna odlika dobre granole, a ova bogata veganska verzija je upravo takva. 

Za njezinu pripremu potrebi su gore navedeni sastojci, pećnica, jedna velika posuda za miješanje, šalica, kuhača, lim za pečenje i otprilike pola sata vremena.

Granola napravljena kod kuće zdravija je od kupovne

Zagrijte pećnicu na 160°C. U posudu stavite javorov sirup, maslac od kikirikija ili nekog drugog orašastog ploda, vaniliju, sol i cimet te promiješajte. U tekuću smjesu dodajte zobene pahuljice, bademe, kokos, sjemenke bundeve i orahe i promiješajte do dok ne dobijete ljepljivu smjesu. Smjesu ravnomjerno i tanko utisnite u nauljen lim za pečenje. 

Pecite 20 minuta uz uključeni donji grijač pećnice, promiješajte granolu i vratite na pečenje još nekoliko minuta. Odmah nakon pečenja umiješajte suho voće po želji i ostavite da se ohladi. Nakon hlađenja pospremite u posude po želji, a servirajte uz biljni napitak ili jogurt po želji.  

Šarena voćna granola

Sastojci: 

  • 2 šalice krupnih zobenih pahuljica
  • ¼ šalice grožđica
  • ¼ šalice suhih šljiva
  • ¼ šalice suhe marelice
  • ¼ šalice brusnica
  • ½ šalice indijskih oraščića
  • 2 žlice meda
  • 2 žlice kokosovog ulja
  • ½ žličice ekstrakta vanilije
  • Malo limunove korice i soli

Ljubitelji suhog voća obožavat će ovu voćnu granolu. Priprema je veoma jednostavna, a rezultat očaravajuć. Za ovaj recept potreban vam je sličan alat, a prvo je potrebno zagrijati pećnicu na 200°C. 

Promiješajte zobene pahuljice, koricu limuna, sol i indijske oraščiće, a med, kokosovo ulje i ekstrakt vanilije otopite na vatri uz dodatak 2 žlice vode. Kada se med otopi sve zajedno promiješajte i utisnite u lim za pečenje.

Pecite na 180°C dvadesetak minuta nakon čega granolu promiješajte i vratite još nekoliko minuta u pećnicu. Nakon pečenja dodajte suho voće i ohladite. Gotova granola pospremljena u staklenkama može stajati do dva tjedna na sobnoj temperaturi. 

Ekstra čokoladna granola

Sastojci:

  • 2 šalice krupnih zobenih pahuljica
  • 3 žlice kakaa u prahu smanjene masnoće
  • 3 žlice meda
  • 100 grama nasjeckane čokolade za kuhanje
  • 1 žlica bademovog maslaca
  • 3 žlice maslinova ulja
  • 1 žlica chia sjemenki

Čokolada za doručak zvuči kao san snova, a uz ovaj jednostavan recept lako može postati stvarnost.

Uz granolu i čokolada može biti zdrav doručak

Kako biste napravili ovu hrskavu čoko fantaziju, prvo morate zagrijati pećnicu na 180°C. U zdjeli promiješajte suhe sastojke, a tekuće otopite na laganoj vatri.

Kada se med otopi, sjedinite obje smjese i granolu utisnite u lim za pečenje. Pecite 25 minuta, izvadite i promiješajte te vratite još nekoliko minuta u pećnicu. Uživajte!

Orašasta granola

Sastojci:

Zdrave masti bitne su za pravilan početak dana, a ova granola je prepuna zdravih masti i vlakana. 

Priprema ide ovako: nakon što ste zagrijali pećnicu na 160°C, promiješajte suhe sastojke, a med i kikiriki maslac otopite na vatri. Spojite 2 smjese i dobivenu smjesu utisnite u lim za pečenje i pecite 10 minuta. Izvadite, promiješajte i vratite na još 5-10 minuta. Skladištite u staklenkama.

Bezglutenska cimet granola

Sastojci:

  • 2 šalice heljdinih pahuljica
  • ¼ šalice maslaca od indijskih oraščića
  • ¼ šalice javorova sirupa
  • 2 žličice cimeta
  • Malo soli
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • ½ šalice sjeckanih indijskih oraščića

Heljdine pahuljice također mogu biti baza odlične bezglutenske granole.

Javorov sirup odlična je alternativa za med

Zagrijte pećnicu na 160°C dok pripremate mokre i suhe sastojke. Maslac, javorov sirup, ekstrakt vanilije, cimet i sol sjedinite u velikoj posudi. Toj smjesi dodate pahuljice i indijske oraščiće te sve zajedno utisnite u lim i stavite u pećnicu.

Nakon 10 minuta pečenja promiješajte i vratite još desetak minuta dok se granola ne zazlati. Servirajte po želji.

I još nešto za kraj

Kako bi vam granola svaki puta ispala ekstra hrskava, donosimo vam još nekoliko trikova:

  • smjesu što ravnomjernije i jače utisnite u lim za pečenje,
  • donji grijač pećnice dovoljan je za savršeno pečenu granolu,
  • zamijenite papir za pečenje silikonskom podlogom jer ona neće upiti vlagu,
  • pokušajte pohraniti pečenu granolu u hladnjaku (tako će duže ostati hrskava)

Svaki od naših recepata može se prilagoditi po vašim željama, samo je najbitnije da zadržite omjer mokrih i suhih sastojaka. 

Dobar tek!

Super suho voće za granolu

Neizostavni orašasti plodovi

Komentari
Newsletter
Prijavom ostvaruješ 10% popusta na prvu narudžbu