
Top 3 razloga zašto biste trebali sami peći kruh

U posljednjih nekoliko mjeseci, trend pečenja kruha kod kuće u velikom je porastu. #domacikruh i #souerdough sve su popularniji hashtagovi na društvenim mrežama.
Onako na prvu, lako je prepisati porast trenda pečenja kruha kod kuće pukoj dosadi. To je zdrava i kreativna aktivnost uz koju vrijeme brže prolazi, kada ne možemo puno vremena provoditi vani.
No, ispada da postoji i malo dublji razlog zašto svi “skaču na vlak” za pečenje kruha. Pečenje je uobičajen odgovor na krize, a nekima dobro dođe i kao vrsta terapije.
U nesigurnim vremenima ljudi žude za udobnošću, a malo je stvari toliko jednostavno, ali i zadovoljavajuće, kao svježe pečeni, domaći kruh. Jer ima li išta bolje od kriške svježe pečenog kruha premazanog maslacem?
Pečenje kruha izvrstan je projekt u zatvorenom za vježbanje pekarskih sposobnosti ali i okupiranje mališana koji se obožavaju igrati tijestom. Ipak, ono najvažnije, ovaj projekt može stvoriti svježu zalihu kruha bez potrebe za odlaskom do pekare ili dućana.
U prilog ovom zdravom trendu svakako ide i činjenica da su osnovni sastojci za pripremu kruha cjenovno vrlo prihvatljivi - i psihološki nas uvjerava da možemo preuzeti kontrolu u svoje ruke.
Kao i većina dobrih i korisnih stvari, prvi je kruh bio slučajno otkriće, nakon što je jedan od naših davnih predaka mljeo divlje sjemenke i žitarice, toj smjesi dodao vodu i ostavio kvrgavo „tijesto“ na vrućem kamenju u neposrednoj blizini vatre.
Danas pečenje kruha kod kuće mnogi pretvaraju u pravu nauku, tijesto se može pripremati i do nekoliko dana, sastojci mogu biti vrlo kompleksni, no, kada je dobar stari kruh u pitanju, stvari su najčešće jednostavnije nego se čine na prvu.
Prednosti pečenja kruha kod kuće
Domaći kruh nije samo ukusan, već je i zdraviji. Prednosti pečenja vlastitog kruha kod kuće uopće nisu upitne.
Ako igranje s tijestom nije vaša ideja zabave, pečenje vlastitog kruha i dalje može pružiti puno užitka. Vrlo je zadovoljavajuće izvući zlatnu štrucu kruha iz pećnice, znati da ste je sami napravili, i napunili cijelu kuću toplim mirisom.
Naravno da je potrebno više vremena za izradu kruha nego kada biste ga samo kupili u pekari ili trgovini, ali na kraju je apsolutno vrijedno uloženog truda i energije.
Izdvojili smo top tri razloga za pečenje kruha kod kuće.
#1 Nema štetnih konzervansa
Masovno proizveden kruh kojeg možete pronaći u supermarketu, a sve češće i u lokalnoj pekari, “dizajniran” je tako da ima dugi rok trajanja.
To znači da je prepun nezdravih aditiva - poput kalcijevog propionata, koji se povezuje s čirom na želucu, migrenama, pa čak i određenim smetnjama u ponašanju djece.
Kad pečete kruh kod kuće, nema potrebe za dodavanje konzervansa za dugi rok trajanja.
Najvjerojatnije ćete ga pojesti u roku od nekoliko dana, prije nego što dobije priliku da se pojavi plijesan. A ako mislite da ga nećete pojesti tako brzo, ili ga pripremate unaprijed za vikend druženje, uvijek ga možete zamrznuti.
#2 Recepti su prilagodljivi
Sjajna stvar kod pečenja vlastitog kruha je da imate potpunu kontrolu nad sastojcima. Svoju štrucu kruha možete napuniti zdravim, hranjivim sastojcima.
Možete koristiti heljdino brašno, proseno brašno, dodati omiljene sjemenke, orašaste plodove, sušeno voće… Tijestu možete dodati i gotov mix sjemenki, osmišljen prema našoj recepturi.
Domaći kruh tako može biti puno ukusniji, hranjiviji i jednostavniji za prilagođavanje vašim osobnim potrebama. Na primjer, za kruh od sjemenki i badema potrebno vam je nekoliko osnovnih sastojaka, dok ostale sastojke možete personalizirati.
Ako (slučajno) ne volite suncokretove sjemenke ili sjemenke bundeve, možete ih zamijeniti bilo kojom drugom vrstom sjemenki. Usput ćemo spomenuti i da vam za pripremu ovog kruha nije potreban kvasac.
#3 Domaći kruh je jeftiniji
Pekare i trgovine prate trendove u prehrani, pa danas uistinu lako možete pronaći kruh koji će odgovarati vašim potrebama - no, često ne i stanju u novčaniku.
Osnovni, jeftini sastojci za kruh nalaze se u većini smočnica. No, kada dodate i ostale sastojke, računica i dalje ide u korist kruhu kojeg ćete pripremiti sami.
Eksperimentirajte različitim sastojcima dok ne nađete savršenu formulu, i uživajte u rezanju svježe pečenog zdravog kruha kojeg ste napravili sami, i pritom uštedjeli nešto novaca.
Zapravo, ne morate ga niti rezati! Pogledajte naš video recept za harmonika kruh koji je super jednostavan za pripremiti i super praktičan za posluživanje. Zajamčeni hit na svakom druženju!
Konačna presuda: domaće je zdravije, zabavnije i jeftinije.
Sve ovo zvuči sjajno, ali kako pronaći vremena?
Ako niste još počeli otkrivati svoje pekarske talente, vjerojatno se pitate koliko je točno vremena i energije potrebno uložiti u taj prvi kruh.
Ako pretražite recepte, vidjet ćete da uključuju nekoliko koraka i možda malo nereda u kuhinji, prije nego što je tijesto spremno za ubaciti u pećnicu. Za većinu ljudi prolazak kroz sve te korake često jednostavno nije izvediv. Srećom, postoje jednostavniji načini.
Moderni pekači kruha omogućuju vam savršeno pečeni zdravi kruh svaki dan, bez puno promišljanja i ručnog rada. Tako zahvaljujući modernoj tehnologiji možete uživati u jeftinom, ukusnom domaćem kruhu čak i kada vam je raspored užurban. Što bi samo naši davni preci rekli na to?
Jednom kada steknete dovoljno samopouzdanja kod pripreme običnog kruha, pokušajte više eksperimentirati.
U našoj web trgovini pronađite zdrave sastojke, a naši recepti zasigurno će vas odvesti na višu razinu u vašoj rutini pečenja kruha.