Brza narudžba
Košarica 0 kom

Brašno koje nema tajnih sastojaka!

Datum objave: 14.05.2020.
Komentiraj

Proizvodi od badema brzo su postali hit zahvaljujući svojoj nevjerojatnoj svestranosti i hranjivim vrijednostima. Njihovoj popularnosti zasigurno su pridonijeli i trendovi u plant-based i low carb prehrani.

Ako ste na bezglutenskoj ili Paleo prehrani, sigurni smo da ste se već upoznali s bademovim brašnom i svim njegovim prednostima.

Ako tek prelazite na bezglutensku prehranu, na pravom ste mjestu da saznate više o brašnu kojim možete zamijeniti bijelo pšenično brašno u vašoj prehrani.

A možda jednostavno volite isprobavati nove recepte i namirnice u kuhinji i u potrazi ste za brašnom koje će dati izvrstan okus i teksturu bilo kojem jelu, od slasnog kruha do sočnih palačinki.

Bademovo brašno voli se miješati u svaki recept!

Strpljenje, znatiželja, predanost i strast korisni su kod zamjene višenamjenskog pšeničnog brašna zdravijim varijantama brašna. Svaki će recept vjerojatno zahtijevati određeno eksperimentiranje - ali, nije li upravo to često najzabavniji dio pripreme jela?

Iako postoji mnogo ukusnih recepata isključivo s bademovim brašnom, većina recepata sa pšeničnim brašnom može se prilagoditi, imajući na umu da bademovo brašno varira u teksturi, težini i udjelu masti u usporedbi sa pšeničnim brašnom.

Najbolji način pronalaženja pravog omjera kod zamjene je započeti korištenjem iste količine pšeničnog (ili drugog) brašna koju recept sugerira. Zatim dodajte još bademovog brašna prema potrebi. Težite relativno čvrstom tijestu, dodajući više bademovog brašna dok ne postignete željenu teksturu.

Dobre vijesti? Jednom kada otkrijete pravi omjer za određeni recept, idući put više ne morate pogađati. Savršenstvo je u praksi!

Bademovo brašno odlično se uklapa i u slatke i u slane recepte.

Srećom, pronalaženje kvalitetnog bademovog brašna s kojim bi se mogli “igrati” u kuhinji više ne predstavlja izazov. Bademovo brašno treba sadržavati samo jedan sastojak: blanširane, samljevene bademe.

Zašto baš bademovo brašno?

Iako brašno od badema ne izgleda previše drugačije od nekog pšeničnog brašna, njegova hranjiva vrijednost daleko premašuje onu od običnog pšeničnog brašna.

Osim što sadrži više masti, vlakana i proteina, manje ugljikohidrata, brašno od badema je također bogato vitaminom E, antioksidansom koji pomaže u očuvanju zdravlja mozga, očiju, kože te reproduktivnog zdravlja. Nekoliko studija uočilo je povezanost većeg unosa vitamina E s nižim stopama srčanih bolesti, ali i Alzheimerove bolesti.

Osim toga, visoki udio niacina u bademovom brašnu posebno je od koristi je onima koji pate od upala povezanih s artritisom. Zdravstvene koristi od bademovog brašna ne prestaju ovdje.

Bademovo brašno ima veliku hranjivu vrijednost.

Ovo brašno posebno je bogato magnezijem, koji pomaže u regulaciji razine šećera u krvi

Bademovo brašno je sjajan izvor energije. Zahvaljujući masnoćama i vlaknima te malo ugljikohidrata, vašem će tijelu pružiti nekoliko sati energije.

Osim toga, može pomoći i u održavanju željene tjelesne mase.

Kome se ne preporučuje brašno od badema?

Brašno od badema predstavlja potencijalni rizik kod osoba s alergijama na orašaste plodove, što vjerujemo da nije potrebno posebno napominjati. 

Ovo obavezno uzmite u obzir ako ćete posluživati grupu ljudi, za koje niste sigurni da li je netko od njih alergičan.

Iako veoma zdravo, bademovo brašno ne preporučuje se svima.

Ako je netko u obitelji alergičan na orašaste plodove (ili nekome jednostavno ne odgovara orašasti okus), bademovo brašno možete zamijeniti kokosovim brašnom, ali ne u jednakim količinama (jedna šalica bademovog brašna može se zamijeniti za jednu trećinu šalice kokosovog brašna).

Kako napraviti brašno od badema

Izrada vlastitog bademovog brašna kod kuće prilično je jednostavna, baš kao i njegovo korištenje:

  • Za početak provjerite jesu li bademi koje koristite za izradu brašna visoke kvalitete.
  • Bademe stavite u zdjelu i prelijte kipućom vodom. Pustite ih tako dok se voda malo ne ohladi. Uklonite kožice badema (bademe možete vaditi iz vode postepeno).
  • Pustite bademe da se osuše (postupak sušenja možete ubrzati pomoću pećnice).
  • Kada su se dobro osušili, nasjeckajte ih na manje komadiće, a zatim ih jednostavno ubacite u procesor za hranu ili blender.
  • Koristite pulsirajući način rada, kako bi se spriječilo da bademi previše ne zaulje od vrućine neprekidnog miksanja, odnosno da umjesto brašna ne dobijete maslac od badema.

Dobiveno brašno prosipajte kroz cjedilo na lim za pečenje (obložen papirom za pečenje) i ostavite nekoliko sati da se u potpunosti osuši.

Kako čuvati bademovo brašno?

Bademovo brašno voli hlad! Zbog visokog sadržaja vlage i masnije teksture, bademovo brašno idealno bi bilo čuvati u hladnijem okruženju, odnosno u hladnjaku (ili zamrzivaču ako ga ne koristite često). 

Bademovo brašno čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.

Provjerite je li posuda u kojoj je bademovo brašno spremljeno dobro zatvorena, kako ne bi mogla ulaziti dodatna vlaga iz zraka.

Sve dok se posuda drži podalje od vrućine i svjetlosti, brašno od badema trebalo bi biti dobro za upotrebu i do godinu dana.

Što možemo zaključiti?

Bademovo brašno izvrsna je alternativa ili dodatak pšeničnom brašnu.

Nevjerojatno je hranjivo i pruža brojne potencijalne zdravstvene koristi, uključujući smanjeni rizik od srčanih bolesti i poboljšanu kontrolu šećera u krvi.

Bademovo brašno je gluten-free, što ga čini odličnom opcijom za one koji boluju od celijakije ili ne podnose gluten. Jesmo li spomenuli da je bademovo brašno odlična zamjena i za krušne mrvice?

Ako tražite brašno s niskim udjelom ugljikohidrata koje je bogato hranjivim tvarima, bademovo brašno je odličan izbor!

BADEMOVO BRAŠNO

BADEMI

Komentari
Održimo zdravu vezu
Prijavom ostvaruješ 10% popusta na prvu narudžbu