
Ideje za uskrsniji Uskrs

Koja vam hrana prva padne na pamet kad pomislite na uskrsni stol?
Osim tradicionalnih uskršnjih obroka poput purice s mlincima, šunke u kruhu, pisanica ili francuske salate volimo se zasladiti i finim domaćim kolačima. Teško je zamisliti blagdanski stol bez tradicionalnih kolača koje su pripremale naše bake.
Mirisi Uskrsa
Uskrs je definitivno blagdan u kojem veliku pažnju posvećujemo kruhu. Uz svima nam omiljenu šunku u kruhu, Uskrs nam je postao nezamisliv bez slatkog uskršnjeg kruha bilo da se radi o pinci, panettone-u, jednostavnom kuglofu ili nekoj drugoj vrsti slatkog dizanog kolača.
Kraljica uskršnjih kolača zasigurno je pinca ili sirnica. Sočna i mekana, idealna je uz čaj ili kavu čak i nakon par dana.
Kuglof ukrasite nasjeckanim orašastim plodovima, suhim voćem ili se zaigrajte nekim preljevom za još bogatiji izgled.
mini kuglofi sa suhim marelicama
Bogatom nadjevu od oraha ili maka obavijenog tijestom rijetko tko može odoljeti. Riječ je naravno o nezaobilaznoj orahnjači i makovnjači. Ako želite nešto malo drugačije pripremite makovnjaču u obliku cvijeta. Njezin izgled zasigurno će iznenaditi goste koji stignu na popodnevnu kavu.
Slastice orašastih plodova i suhog voća
Orašasti plodovi i suho voće uz čokoladu nezaobilazni su dio blagdanskog ugođaja te slasticama daju posebnu prepoznatljivu aromu koja vraća sjećanja na bakinu kuhinju za koju nikad nismo preveliki. Nedvojbeno glavne zvijezde u pripremi blagdanskih slastica uvijek su orasi, lješnjaci, bademi, kokos i grožđice.
Blagdanske slastice gotovo su nezamislive bez oraha bilo da se radi o suhim keksićima ili pak kremastim tortama i kolačima. Upotreba badema u izradi slastica neograničena je pa se tako uz dobro poznate ušećerene bademe i izradu marcipana koriste i za izradu krema, nadjeva ili kao dekoracija, a sve su češća zamjena brašna u izradi biskvita. Lješnjake možemo konzumirati sirove, pečene, cijele ili mljevene. Glavni su sastojak u mnogim slatkim proizvodima poput čokolade, kolača, krema i čokoladnih namaza.
Često u svakodnevnoj prehrani zaboravljamo na suho voće čija sezona traje cijelu godinu. U suhom voću možete uživati kao u zdravim slatkišima, možete ih dodati u smoothie ili njima obogatiti kolače, kekse i ostale slastice. Po svojoj hranjivosti posebno se ističu grožđice, datulje, suhe marelice i šljive, a za zaslađivanje hrane preporučuju se datulje, smokve i grožđice.
Zašto ne probati i nešto novo?
Kokos se odlično uklapa u najrazličitije slastice, a svojom aromom nas uvijek iznova očara. Zbog slatkastog okusa brašna odlična je zamjena za šećer pa se možemo zasladiti bez brojanja kalorija i grižnje savjeti. Vjerujemo da svatko od vas ima omiljeni recept za najprhkije kokos kiflice i raffaello kuglice koje se tope u ustima. Pripremite zdravu sirovu tortu s kokosom i čokoladom punu okusa, nećete požaliti.
Sirova torta od kokosa i čokolade
Obiteljska okupljanja oko blagdana još su slađa uz blagdanske kolače, a postoje brojne mogućnosti za obogaćivanje jelovnika - samo je mašta granica.