Brza narudžba
0 kom

Kako napraviti zdrava peciva sa sjemenkama uljarica?

Datum objave: 15.02.2024.
Komentiraj

Peciva iz pekare jednostavno nas mame svojim mirisom i hrskavom teksturom.

Iako pekarnice nude širok izbor peciva, s malo kreativnosti i pažljivim odabirom sastojaka, moguće je doma stvoriti ukusna peciva koja su istovremeno nutritivno bogata i fina. Ukusna hrskavost sjemenki uljarica, poput sjemenki suncokreta, buče, sezama i lana, predstavlja idealan izbor za domaća zdrava peciva koja možete pripremiti u svojoj kuhinji uz nekoliko jednostavnih trikova. 

Zašto odabrati sjemenke uljarica? 

Početak pripreme zdravih peciva krije se u odabiru kvalitetne sjemenke uljarica. Važno je da su sjemenke svježe, nepržene i bez dodanih aditiva i konzervansa. Naime, bogate su hranjivim tvarima kao što su proteini, vlakna, vitamini (B i E skupine) te minerala (magnezij, cink i željezo). Sadrže zdrave masti što ih čini korisnim za zdravlje srca, mozga i imunološkog sustava. Osim zdravstvenih dobrobiti, sjemenke uljarica dodaju hrskavu teksturu i bogat okus pecivima. Nećete pogriješiti ako ih dodate u tijesto ili ih posipate po površini peciva prije pečenja. 

Različiti recepti za svačije nepce! 

Ne morate biti vrhunski pekar da biste pripremili zdrava peciva od sjemenki uljarica kod kuće. Postupak uključuje miješanje sjemenki s brašnom, tekućinom i dodacima po želji, nakon čega slijedi oblikovanje peciva i pečenje. Varijacije u okusima i teksturama su raznolike, pa peciva mogu biti hrskava, slatka ili slana, mekana te jače ili slabije arome. 

Primjerice, možete pripremiti peciva sa suncokretovim sjemenkama i integralnim brašnom uz maslinovo ulje, kvasac, sol i vodu. Ako ipak volite slatka peciva, odaberite peciva s bundevinim sjemenkama i medom pri čemu ćete odabrati brašno od cjelovitih žitarica, maslac, prašak za pecivo i mlijeko. Kombinirajte lanene sjemenke, jogurt, integralno brašno, jaja, maslinovo ulje i sol kako bi oblikovali peciva s lanenim sjemenkama.

Ako ne smijete konzumirati gluten ni kvasac, pokušajte kombinirati orašaste plodove, lanene sjemenke i psyllium prah koji su odlično vezivo, dok će takva peciva biti nešto kompaktnija. Ako niste sigurni kako kombinirati omjer sjemenki, posegnite za miksom za peciva, a i nikako nemojte zaboraviti posipati malo sezama! 

Bez grižnje savjesti možete uživati u ukusnom obroku koji će nahraniti tijelo esencijalnim hranjivim tvarima, dok će sama priprema biti jednostavna i brza. Isprobajte različite omjere i eksperimentirajte s različitim sastojcima kako bi pronašli svoje omiljene kombinacije, dok će vam vaše tijelo biti najzahvalnije. 

Komentari
Newsletter
Prijavom ostvaruješ 10% popusta na prvu narudžbu
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

 

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Google Maps

Sendgrid

Live Chat

Facebook Messenger (like page)

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Kolačići društvenih mreža i marketinški kolačići se koriste u svrhu reklamiranja i prilagođavanja sadržaja korisniku. Koriste se i za ograničavanje oglasa. Moramo Vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića može doći i do prijenosta podataka u treće zemlje

Google Tag Manager

Google Analytics

Google Ecommerce

Facebok Pixel

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Kolačići društvenih mreža i marketinški kolačići se koriste u svrhu reklamiranja i prilagođavanja sadržaja korisniku. Koriste se i za ograničavanje oglasa. Moramo Vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića može doći i do prijenosta podataka u treće zemlje.

Dozvoli sve