
Koju datulju ti biraš?

Postoje razne vrste, a svrstavamo ih u tri skupine, na mekanu, polusuhu i suhu datulju koje možemo razlikovati po boji, teksturi i okusu.
Zbog relativno niske cijene i dostupnosti tijekom cijele godine toliko se udomaćila da postoje stotine zdravih i ukusnih recepata stoga ako već niste pravo je vrijeme da razmislite kako uvesti datulje u svoju prehranu.
Kako bi vam olakšali donošenje odluke za vas smo pripremili usporedbu dvije sorte koje su najpoznatije na našem području.
Medjool datulje
Lako prepoznatljive po jantarno, crveno-smeđoj boji smatraju se najduljim datuljama. Zbog svoje vlaknaste teksture idealne su za žvakanje i suzbijanje gladi kada vas primi želja za slatkim. U odnosu na druge vrste imaju manje sjajnu naboranu površinu.
Jednom kada je isprobate postat će jedan od omiljenih dodataka domaćim kolačima, palačinkama, keksima, ali i toplim napicima poput kave ili čaja.
Mazafati datulje
Prvenstveno se uzgajaju u Iranu, posebno u južnim regijama kao što su Kerman i Bam.
Tamne su, gotovo crne, sa sjajnom i ljepljivom površinom zbog visokog sadržaja vlage. Njihov prepoznatljivi aspekt je sočno meso čiji okus podsjeća na karamelu i čokoladu što mami brojne slatkoljubce.
Topi se u ustima stoga su idealne za grickanje.
Ako tražite mekanu, nježnu i svježu datulju za svakodnevnu konzumaciju, Mazafati datulje izvrstan su izbor. S druge strane, ako vam je prioritet jedinstveni okus karamele i priprema slastica, Medjool datulja je pravi izbor za vas.
Postati će vaša omiljena namirnica za smanjenje šećera u prehrani, a na našem web shopu pronađite širok izbor ukusnih recepata s kojima ćete si olakšati uživanje u zdravim obrocima.