Kultura sigurnosti hrane
IFS Food je međunarodni standard priznat od strane Globalne inicijative za sigurnost hrane (GFSI) koji propisuje zahtjeve za sigurnost i kvalitetu hrane za proizvođače prehrambenih proizvoda. Primjenjiv je na sve proizvođače hrane te njegova prisutnost potvrđuje proizvodnju hrane prema najvišim standardima u prehrambenoj industriji.
Tvrtka Marjan voće d.o.o. je od svojih početaka prepoznala važnost održavanje visoke razine sustava upravljanja kvalitetom i sigurnosti hrane te je prvi certifikacijski postupak prema zahtjevima standarda IFS Food proveden 2015. godine. Od tada su na godišnjoj bazi provedeni redoviti recertifikacijski auditi na kojima je tvrtka postizala visoke rezultate usklađenosti sa zahtjevima standarda što je dokaz održavanja i neprestanog ulaganja da bi sustav kvalitete i sigurnosti hrane bio na što većoj razini.
Od 01.07.2021. na snagu je stupila nova verzija standarda IFS Food 7.1. Uz dodatne nove zahtjeve te modificirane postojeće, jedna od većih promjena koje je donijela nova verzija je svakako poglavlje "Kultura sigurnosti hrane (Food safety culture)".
GFSI organizacija definira kulturu sigurnosti hrane kao zajedničke vrijednosti, uvjerenja i principe u cijeloj organizaciji koji utječu na ponašanja i načine razmišljanja svih zaposlenika kako svojim postupcima utječu na sigurnost hrane. Cilj kulture sigurnosti hrane je povećanje svijesti na svim razinama organizacije glede važnosti sigurnosti hrane.
Kako bi se unutar tvrtke dodatno razvili i održavali principi kulture sigurnosti hrane, postojeći sustav je proširen sa dodatnim poglavljima i procedurama. Definiran je niz smjernica te načina prikupljanja povratnih informacija od zaposlenika unutar cijele organizacije. Dobivanje informacija od strane kupaca također utječe na definiranje aktivnosti koje doprinose pravilnoj izgradnji kulture sigurnosti hrane.
Kako najbolje izgraditi kulturu sigurnosti hrane?
Tako da ju svi mi osobno stalno i predano primjenjujemo odnosno živimo.