Kus-kus
Primijetili ste da vam je hrana postala jednolična te da se za ručak kao prilog mesu uvijek ponavlja krumpir, tjestenina i riža. Predstavljamo vam „najmanju tjesteninu na svijetu“ – KUS-KUS koja se odlično slaže s brojnim drugim namirnicama, a oduševiti će vas svojom jednostavnošću.
Namirnica podrijetlom iz Afrike dobiva se od lomljene durum pšenice koja se ručno miješa s brašnom i vodom dok se ne dobije željena veličina. Tradicionalno se priprema satima kuhanjem na pari te poslužuje u svečanim prigodama. S vremenom je proizvodnja postala automatizirana pa se tako na policama trgovina diljem svijeta može pronaći termički obrađen kus-kus.
Kako ga pripremiti?
Idealan je kada želite pripremiti nešto na brzinu za ručak ili ponijeti na put. Preporuča se na 1 šalicu kus-kusa dodati 1,25 šalice vode kako se kus-kus ne bi pretvorio u kašu. Instant kus-kus potrebno je preliti vrućom slanom vodom ili kratko namakati oko 5 minuta. Nakon namakanja razrahlite ga vilicom kako se ne bi slijepio. Da, tako je jednostavno!
Svestrana namirnica
Sve je popularnija i na našim stolovima, a zbog svojeg nježnog okusa ljudi ga obožavaju. Možete ga poslužiti kao prilog, glavno jelo, iskoristiti kao podlogu za salatu ili napraviti ukusan desert. Odlična je baza za povrtna i mesna jela kako u toplim tako i u hladnim kombinacijama.
Tradicionalno marokansko jelo priprema se s povrćem i mesom te kus-kus ima bogat okus kada upije sve arome namirnica s kojim se priprema. Odličan je kao zamjena za rižu bilo da je zasebno jelo s kuhanim povrćem ili kao prilog dobro začinjenoj piletini. Sa prvim hladnijim danima jesenske namirnice pojavljuju se na našim stolovima pa vam predlažemo da isprobate kombinaciju kus-kusa sa bučom zbog kojeg će vam kuhinja odmah zamirisati na jesen.
Dok će ohlađen biti izvrsna baza za razne salate možete ga kuhati i na pari u posudi koja se nalazi iznad one u kojoj kuhate varivo uz koje ćete ga poslužiti.
Za slatku kombinaciju kuhani kus-kus pomiješajte sa suhim voćem kao što su grožđice, brusnice, datulje i bademi, a uz to što dobijete ukusan desert možete ga ponijeti na posao za užinu jer će vam ovaj spoj podići energiju.
Blagodati
Kus-kus ima brojne prednosti za organizam. Izrazito je bogat vlaknima pa pruža osjećaj sitosti, a uz to je i lako probavljiv. Jedan od najvažnijih nutrijenata koji ova namirnica sadrži je selen poznati i kao snažan antioksidans, može ojačati imunitet i štiti krvne žile.
Naravno, zapamtite da je to hrana bogata glutenom pa je ne bi trebale konzumirati osobe koje imaju alergiju na gluten ili boluju od celijakije.
Jednom kada shvatite jednostavnost pripreme kus-kusa i primjenu u gotovo svim trenucima nećete ga se moći zasititi. Slobodno eksperimentirajte!
Ova „najmanja tjestenina na svijetu“ već je osvojila gastronomski svijet, a ako ti imaš neki zanimljiv recept rado bi ga voljeli čuti. Piši nam u komentare.