Mak je više od običnog sastojka za kolače
Iako poznat po opijumu koji se iz njega ekstrahira, mak koji se koristi u kulinarstvu ne sadrži alkaloide koji stvaraju ovisnost.
U tim sitnim sjemenkama skriva se prava riznica zdravlja:
- Sjeme maka izuzetno je bogato nezasićenim masnim kiselinama (posebno oleinskom i linolnom), vlaknima, vitaminima i mineralima stoga ne čudi da se od davnina koristi za liječenje brojnih tegoba. Sigurno i vaša baka ima neki skriveni recept u rukavu ?
- Ubrzava rad crijeva, pospješuje san, opušta mišiće, odličan je lijek protiv kašlja i dr., ali naravno najbolje se prije konzumacije posavjetovati s liječnikom kako bi izbjegli nuspojave.
Ideje za tebe
Aromatičnog mirisa i bogatog okusa sjemenke maka tostirane na tavi ili dodane u umak dobro će se oklopiti u razne salate ili tjesteninu. No ipak ga najčešće koristimo za pripremu slastica bez kojih su nam blagdani nezamislivi, a da i ne spominjemo bakinu sočnu makovnjaču.
Od blagdanskih kolača do modernih verzija mak brojnim slasticama daje posebnu aromu i okus stoga zavirite u našu riznicu recepata i pripremite nešto slasno već ovaj vikend. ?
Mak je nešto više od običnog sastojka za kolače i posipa za brojne pekarske proizvode. Ova namirnica nam je nadohvat ruke i cijenom pristupačna stoga ne postoji izgovor zašto ju ne bi češće uvrstili u svoju prehranu.
Ako isprobate neki od recepata svakako nam javite dojmove ili ako imate neki svoj recept s makom kojeg obožavate bilo bi nam drago da ga podijelite s nama. Pišite nam u komentare ?