Makovnjača kao bakina
Iako su danas izrazito popularni moderni kulinarski trendovi, jedan bakin klasik je vječan.
Pogađate, riječ je o makovnjači, tradicionalnoj poslastici koja se priprema od mekog tijesta i bogato je punjena makom. Tajna ovog recepta koji priziva uspomene na toplinu doma, obiteljska okupljanja i baku koja priprema ovu slasticu, leži u najstarijoj kultiviranoj biljci - maku.
Dobar recept zlata vrijedi
Iako sva obitelj ima svoj obiteljski recept koji prenose s generacije na generaciju, bez dobrog i kvalitetnog maka, nije moguće pripremiti poslasticu iz stare bakine bilježnice.
Potrebno vam je i:
- 500 grama glatkoga brašna,
- 200 ml mlijeka,
- 100 grama šećera i maslaca,
- 25 grama svježeg kvasca,
- jedno jaje
- te prstohvat soli.
Ponajprije ćete u manjoj posudi razmutiti kvasac u mlakom mlijeku te ostaviti da se on aktivira, dok ćete u nešto većoj posudi, pomiješati brašno, šećer i sol. Dodajte zatim maslac i jaje te zamijesite tijesto postepeno dodajući aktiviran kvasac i mlijeko. Tijesto treba odstajati oko sat vremena na toplom mjestu. Slijedi priprema nadjeva koji ćete pripremiti miješajući 300 grama mljevenog maka, 150 grama šećera, naribanu limunovu koricu i 200 ml mlijeka. Ako želite, možete dodati u nadjev i malo ruma.
Nakon što ste pripremili smjesu, razvaljajte tijesto na pravokutnik i ravnomjerno rasporedite nadjev po njemu. Zarolajte tijesto i smjestite ga u namazanu tepsiju kako bi odmorilo 15-ak minuta prije pečenja. Premažite tijesto razmućenim jajetom te ga pecite na 180 stupnjeva oko 30-40 minuta dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
Slatka, ali ipak nutritivno bogata!
Nakon što je makovnjača gotova, spremna je za uživanje. Čak i da pojedete koji komad više ovog slatkog klasika s bogatom tradicijom, ne oklijevajte jer je makovnjača nutritivna bogata! Naime, mak sadrži visoku razinu proteina, vlakana i esencijalnih masnih kiselina što da čini vrijednim dodatkom prehrani. Bogat je vitaminima i mineralima poput kalcija, magnezija i željeza što bakinu makovnjaču čini korisnom za tijelo.
Ako ju poslužite uz šalicu toplog čaja ili kave, okusima jednostavno neće biti kraja.