Brza narudžba
0 kom

Makovnjača kao bakina

Datum objave: 22.03.2024.
Komentiraj

Iako su danas izrazito popularni moderni kulinarski trendovi, jedan bakin klasik je vječan.

Pogađate, riječ je o makovnjači, tradicionalnoj poslastici koja se priprema od mekog tijesta i bogato je punjena makom. Tajna ovog recepta koji priziva uspomene na toplinu doma, obiteljska okupljanja i baku koja priprema ovu slasticu, leži u najstarijoj kultiviranoj biljci - maku

Dobar recept zlata vrijedi  

Iako sva obitelj ima svoj obiteljski recept koji prenose s generacije na generaciju, bez dobrog i kvalitetnog maka, nije moguće pripremiti poslasticu iz stare bakine bilježnice.

Potrebno vam je i:

  • 500 grama glatkoga brašna,
  • 200 ml mlijeka,
  • 100 grama šećera i maslaca,
  • 25 grama svježeg kvasca,
  • jedno jaje
  • te prstohvat soli.

Ponajprije ćete u manjoj posudi razmutiti kvasac u mlakom mlijeku te ostaviti da se on aktivira, dok ćete u nešto većoj posudi, pomiješati brašno, šećer i sol. Dodajte zatim maslac i jaje te zamijesite tijesto postepeno dodajući aktiviran kvasac i mlijeko. Tijesto treba odstajati oko sat vremena na toplom mjestu. Slijedi priprema nadjeva koji ćete pripremiti miješajući 300 grama mljevenog maka, 150 grama šećera, naribanu limunovu koricu i 200 ml mlijeka. Ako želite, možete dodati u nadjev i malo ruma. 

Nakon što ste pripremili smjesu, razvaljajte tijesto na pravokutnik i ravnomjerno rasporedite nadjev po njemu. Zarolajte tijesto i smjestite ga u namazanu tepsiju kako bi odmorilo 15-ak minuta prije pečenja. Premažite tijesto razmućenim jajetom te ga pecite na 180 stupnjeva oko 30-40 minuta dok ne dobije zlatno-smeđu boju. 

Slatka, ali ipak nutritivno bogata! 

Nakon što je makovnjača gotova, spremna je za uživanje. Čak i da pojedete koji komad više ovog slatkog klasika s bogatom tradicijom, ne oklijevajte jer je makovnjača nutritivna bogata! Naime, mak sadrži visoku razinu proteina, vlakana i esencijalnih masnih kiselina što da čini vrijednim dodatkom prehrani. Bogat je vitaminima i mineralima poput kalcija, magnezija i željeza što bakinu makovnjaču čini korisnom za tijelo.

Ako ju poslužite uz šalicu toplog čaja ili kave, okusima jednostavno neće biti kraja. 

KUPI MAK


Komentari
Newsletter
Prijavom ostvaruješ 10% popusta na prvu narudžbu
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

 

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Google Maps

Sendgrid

Live Chat

Facebook Messenger (like page)

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Kolačići društvenih mreža i marketinški kolačići se koriste u svrhu reklamiranja i prilagođavanja sadržaja korisniku. Koriste se i za ograničavanje oglasa. Moramo Vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića može doći i do prijenosta podataka u treće zemlje

Google Tag Manager

Google Analytics

Google Ecommerce

Facebok Pixel

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Kolačići društvenih mreža i marketinški kolačići se koriste u svrhu reklamiranja i prilagođavanja sadržaja korisniku. Koriste se i za ograničavanje oglasa. Moramo Vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića može doći i do prijenosta podataka u treće zemlje.

Dozvoli sve