Maslac ili namaz - pitanje je sad!
Tražite jednostavan i zdrav obrok za koji ne trebate paliti pećnicu niti oduzima puno vremena za pripremu? Onda su maslaci i namazi to što tražite! Donosimo vam par ideja kako na brzinu možete pripremiti ukusan obrok ili užinu.
Odlični su za ponijeti na put ili piknik u prirodi za nešto prigristi. Jednostavno ih je spakirati, a ne morate misliti čak ni na pribor za jelo. Idealni su za djecu umjesto nezdravih grickalica za proslavu rođendana ili kao namaz na zdrave krekere na obiteljskim okupljanjima. Obogatite klasične sendviče i podignute njihov okus na novu razinu, a neke varijante mogu poslužiti i kao gotovi umak za rižu ili tjesteninu.
Tradicija je na plažu ponijeti kruh, svježu rajčicu i malo narezaka uz kutiju keksa kako bi se okrijepili što i nije najzdravija opcija. Zašto se ne bi malo pomaknuli od zone sigurnosti i napravili posve novi dip ili umak koji ćete namazati na krekere bez glutena ili umočili svježe domaće povrće?!
KIKIRIKI MASLAC
Ponekad sami sebe ne možemo zaustaviti u grickanju kikirikija, zar ne!? Tu omiljenu grickalicu danas sve češće nalazimo na policama trgovina u obliku maslaca. Kao najprodavaniji maslac orašastih plodova većinom ga možemo pronaći s dodacima poput šećera i palminog ulja koji nisu baš poželjni pa je neko vrijeme imao lošu reputaciju nezdravog i štetnog proizvoda.
Međutim postoje i zdrave varijante koje možete lako sami napraviti kod kuće, bez ikakvih dodataka. Uz pomoć dobrog blendera ili multipraktika oljušteni kikiriki sameljite u finu pastu i po želji dodajte malo meda. Takav kikiriki maslac donosi mnogobrojne blagodati za naš organizam. Sadrži zdrave masni koje su važne za ljudsku prehranu te obiluje proteinima pa su odličan izbor za vegetarijance i vegane, a sportaši njime pune baterije prije ili poslije treninga.
Možete ga konzumirati za doručak, ručak ili večeru. Kikiriki maslac će vas održati sitima bilo da ga ujutro umiješate u zobenu kašu ili jogurt, namažete na jabuku, komad svježe tostiranog kruha u kombinaciji s bananom ili obogatite njime marinadu za meso. Puno je mogućnosti, a na vama je da uživate u tom posebnom orašastom okusu.
DOMAĆA NUTTELA
Najpoznatiji čokoladni namaz Nutellu malo tko ne obožava, ali ako ste ikad pročitali deklaraciju na teglici mogli ste vidjeti da se u njoj i ne nalazi velika količina lješnjaka te je puna štetnih tvari za naš organizam.
Najbolja opcija je napraviti svoj kremasti namaz od lješnjaka i kakaa koji neće sadržavati puno šećera niti štetne aditive. Njegova izrada je jako jednostavna bez puno sastojaka i ne oduzima puno vremena. Tostirajte lješnjake jer će to namazu dati poseban orašasti okus, a šećer možete zamijeniti prirodnim zaslađivačem kao što su datulje ili med. Sve zajedno sjedinite u blenderu, prebacite u staklenku i preko noći ostavite u hladnjaku, a ujutro možete uživati u božanstvenom doručku.
MASLAC OD BADEMA
Poznato je da žene od davnina koriste bademe za održavanje zdrave kože i mladolikog izgleda. Kao i sami bademi maslac od badema može se jesti samostalno, ali odlično se slaže i sa slanim i slatkim jelima.
Koristite ga kao namaz ili umak za razno svježe povrće, namažite umjesto kreme na tortu, prelite svježe pečene kekse ili iskoristite kao bazu za domaći sladoled, a sve što trebate je izblendati tostirane bademe u blenderu. Idealan je za osobe koje se bave fizičkim aktivnostima te za one koji se pridržavaju zdrave prehrane. Osim što se topi u ustima impresionirati će vas svojim slatkim okusom.
NAMAZI OD SJEMENKI
Sjemenke su nam u trgovinama dostupne cijele godine pa zašto onda ne bi malo začinili svakodnevna jela koja pripremamo kod kuće.
Najpoznatiji je zasigurno tahini namaz koji se dobiva od sjemenki sezama, a njime možete preliti ljetne salate ili umakati povrće u sam umak, pomiješati s jogurtom ili koristiti kao namaz za sendvič u zamjenu za majonezu. Namaz od suncokretovih sjemenki ili bučinih golica možete poslužiti uz nareske i svježi sir kada vam gosti stignu nenajavljeno. Pesto od pinjola obogatiti će svako jelo i dati mu posebnu aromu bilo da se radi o salati ili ga dodajte u guste juhe.
SPOJ ORAŠASTIH PLODOVA I POVRĆA
Sezona roštilja odavno je otvorena, a uz tradicionalnu rajčicu i papriku iznenadite goste umakom od orašastih plodova kojeg ćete poslužiti uz prepečeni kruh ili tikvice s roštilja.
Uz nezaobilazni humus pečeni krumpirići odlično se ići namaz od indijskog oraha i paprike ili namaz s orahom i patlidžanom koji će potaknuti djecu na neke nove okuse gdje neće ni primijetiti da jedu povrće. Krastavac, mrkva i celer ne zvuče uzbudljivo, ali uz pravi umak mogu se pretvoriti u ukusne grickalice koji mogu biti odlična zdrava alternativa, a umak od avokada i pistacije podići će svako jelo na novu razinu.
Umak od paprike i indijskih oraščića
SLATKI NAMAZI
Slatko kiseli umak od brusnice slaže se uz gotova sva jela. Prelite njime sladoled ili tortu, napunite palačinke ili kolač, a ako sve više ljubitelj slanih jela poslužite umak uz pečenu patku ili lungić.
Raw namaz od chie i bobičastog voća
Vjerujte kad se jednom odvažite u pripremu domaćih namaza nećete htjeti ništa drugo. Predlažemo da pripremite i domaće meke lepinjice od bademovog brašna na koje ćete namazati maslac i bez grižnje savjesti uživati u obroku.