
Namirnice bogate vlaknima pronađite u Marjan voću

Već i vrapci na grani znaju da su namirnice bogate vlaknima dobre za naš organizam.
#Važnost vlakana za zdravlje
Stižu nam hladniji dani i potrebno je osnažiti svoj imunitet. Dobrom probavom i radom crijeva te kvalitetnim namirnicama jedan ste korak bliže tom cilju.
Jedne od tih su i namirnice koje obiluju prehrambenim vlaknima. Glavni izvori vlakana su voće i povrće, cjelovite žitarice, mahunarke, sjemenke te neki orašasti plodovi.
Razlikujemo topiva vlakna, koja uglavnom nalazimo u voću i povrću te netopiva vlakna iz žitarica i nekih mahunarki. Netopiva olakšavaju tegobe probavnog zatvora jer omekšavaju stolicu dok topiva usporavaju brzinu apsorbiranja šećera u krvotok i snižavaju razinu štetnoga LDL kolesterola.
#Gdje pronaći prehrambena vlakna
Konzumacijom žitarica i pseudožitarica kao što su zobene pahuljice, integralno brašno i pšenične mekinje, raž, ječam te kvinoja, brojno voće poput jabuka, kruški, jagoda, malina, banana, naranči, smokvi, sušenih datulja i šljiva kao i zelenog lisnatog povrća, brokule, cvjetače, kupusnjača, mrkve, krumpira, artičoke unijeti ćete dovoljan dnevni unos vlakana u organizam.
Uz spomenuto voće i povrće te žitarice brojni orašasti plodovi i sjemenke obiluju prehrambenim vlaknima.
Orašasti plodovi i sjemenke osim vrijednih vlakana, bogati su zdravim mastima te zbog niza zdravstvenih benefita svakako zaslužuju jedan međuobrok u danu. Stoga se u svoju prehranu isplati uvrstiti bademe, pinjole, lješnjake, pistacije, pekan orah te chia sjemenke, bučine golice, sjemenke sezama, suncokreta, lana i maka. U posljednje vrijeme chia sjemenke popularnije su no ikad. Smatraju se superhranom što i ne čudi s obzirom na veliku količinu prehrambenih vlakana koje sadrže, a neutralnog okusa idealne su kao dodatak u različitim jelima i napicima.
Sve vrste mahunarki prirodno su bogate vlaknima, ali i proteinima, vitaminima te mineralima. Kao odlična zamjena za meso i vrlo zasitne, nećete pogriješiti koju god mahunarku odabrali - grašak, leću, grah, slanutak.
Kako bi se Vaš organizam navikao na prehrambena vlakna unesite ih postepeno da ne bi pretjerali. Isto tako važno je pripaziti kakve namirnice unosimo u organizam u kojima se nalaze vlakna te da one iz prirodnih izvora. Namirnice bogate vlaknima kao i inspiracije za brojne recepte pripremljene s njima možeš pronaći i u našem asortimanu na marjanvoce.hr.