Neka ljeto traje malo duže uz veganske recepte
Visoke ljetne temperature odlično ćete podnijeti ako posegnete za ukusnim i laganim jelima koja osvježavaju, ali i nadahnjuju.
Ljeto je idealno vrijeme za istraživanje novih okusa i uživanje u raznovrsnoj prehrani, a veganska prehrana je pravi odabir. Srećom, veganska kuhinja nudi obilje mogućnost za uživanje u ljetnim delicijama koje su istovremeno zdrave, ukusne i bez okrutnosti prema životinjama.
Orašasti plodovi su izvrstan dodatak ljetnim jelima koji će dodati iznimne hranjive vrijednosti svakom jelu.
Nešto drugačiji roštilj, ali i dalje ukusan
Istina je - tradicionalni roštilj moguće je zamijeniti veganskom verzijom. Umjesto mesa, možete isprobati pečeno povrće poput paprike, tikvica, patlidžana i gljiva. Marinada od maslinovog ulja, limuna, mljevenih orašastih plodova i začina dodaje povrću bogat i kremast okus.
Usudite se pripremiti veganske burgere od povrća, slanutka, graha, leće ili omiljenih sjemenki kao što su lan i chia. Još jedan sjajan dodatak je i veganski pesto umak. Umjesto tradicionalnog pesta, posegnite za kombinacijom svježeg bosiljka, maslinovog ulja, češnjaka i soli te badema za hrskavu strukturu. Napravite veću količinu i koristite ga kao preljev za tjesteninu.
Tko kaže da salate moraju biti dosadne?
Jednostavna i najpopularniji način pripreme veganskih ljetnih obroka definitivno je priprema salata. Salata od špinata, avokada i indijskih oraščića je izvrsna kombinacija svježeg povrća, kremastog avokada i hrskavih indijskih oraščića. Osim bogatstva proteina, zdravih masti i vlakna, imat ćete dovoljno energije za ljetne aktivnosti ako posegnete za salatom od tofua, avokada i sezama.
Poigrajte se s kombinacijama - dodajte lan, chia sjemenke, mahunarke, maslac od kikirikija ili neki vama najdraži iz ponude. Što kaže na slatku salatnu varijantu uz bogatstvo okusa kokosa? Ili možda poznatu Cezar salatu uz bučine golice? Mnogo je načina na koji možete pripremiti svoju ljetnu salatu poput recimo hrskave salate od kvinoje, slanutka i badema.
Ako vam salata jednostavno nije dovoljna, popularno vegansko jelo su tacosi od leće i oraha koji se pripremaju s aromatičnim začinima, ili veganski miks od smeđe riže, crnog graha, avokada, badema i svježim povrćem, preliven umakom od limete i korijandera.
Veganske, orašaste slastice su potpuni hit!
Bez grižnje savjesti, možete uživati i uz veganske slastice tijekom ljeta. Primjerice, priprema sladoleda od kokosa i lješnjaka je jednostavna i ukusna. Uz mješavinu kokosovog mlijeka, lješnjaka, meda ili agavinog sirupa i malo vanilije dobit ćete kremasti sladoled koji će vas osvježiti, a možete dodati neki od omiljenih orašastih plodova za dodatnu teksturu.
Ako još niste, ljeto je pravo vrijeme za veganske palačinke koje su napravljene od brašna cjelovitih žitarica, a mogu se poslužiti s voćem poput borovnica. S chia pudingom obogatit ćete tijelo vlaknima i važnim omega 3-masnim kiselinama, a uz kokosovo ili bademovo mlijeko te uz svježe voće odabrat ćete manje kaloričnije ljetne slastice.
Ljeto je pravo vrijeme za kreativnost u kuhinji stoga iskoristite raznolikost veganske prehrane i istražite nove recepte. Ovi obroci, slatki ili slani, će vas osvježiti te istovremeno pružiti potrebnu energiju i hranjive tvari.
Recepte koji kombiniraju orašaste plodove, žitarice i mahunarke upotpunit će vaše ljetne aktivnosti i druženja na otvorenom zasigurno.