Brza narudžba
Košarica 0 kom

Napravite sami kokosovo mlijeko

Datum objave: 26.07.2019.
Komentiraj
Dobrobiti kokosovog mlijeka

Ako patite od netolerancije na laktozu, ne znači da mlijeko morate izbaciti iz prehrane. Umjesto toga možete ga zamijeniti za vas prihvatljivom inačicom mlijeka.

Korištenje zamjenskih proizvoda za mlijeko životinjskog podrijetla može biti izbor koji se temelji na zdravlju ili jednostavno na želji za malo više okusa u mlijeku.

Bez obzira na razlog, postoje brojni nadomjesci za mlijeko životinjskog podrijetla s niskim udjelom masti, kao što je na primjer kokosovo mlijeko.

U posljednje vrijeme puno se priča o kokosovom mlijeku, kao i raznim drugim kokosovim proizvodima na tržištu, kao što su kokosova voda, kokosova krema i kokosovo ulje.

Iako je svaki od njih malo drugačiji, važno je razumjeti razlike, kao i potencijalne zdravstvene prednosti koje pruža kokosovo mlijeko. Vrlo je svestrano i ima široku paletu upotrebe u kuhinji. Bogato je vitaminima, mineralima i zdravim mastima.

Niti jedna zamjena za mlijeko nema toliko kremastih masti kao kokosovo mlijeko. Upravo zbog visokog udjela masti, jelo koje pripremate neće izgubiti strukturu.

Top 5 dobrobiti kokosovog mlijeka

Postoji dosta zdravstvenih prednosti povezanih s kokosovim mlijekom, uključujući njegovu sposobnost da poboljša probavu, potakne cirkulaciju, smanji upalu, štiti zdravlje srca i krvnih žila, pomaže u reguliranju tjelesne težine i povećava energiju. Pa krenimo redom.

1. Pomaže u reguliranju tjelesne težine

Kokosovo mlijeko neopravdano ima lošu reputaciju kao saveznik u borbi protiv suvišnih kilograma. Iako sadrži veću količinu masti, prema novim studijima dokazano je da nekonzumiranje dovoljno masnoća može utjecati na povećanje tjelesne težine.

Kokosovo mlijeko iznimno je svestrano.

Kokosovo mlijeko sadrži jedinstvene srednje lančane masne kiseline koje dokazano pomažu u reguliranju tjelesne težine. Ako se konzumira u umjerenim količinama pomaže u reguliranju težine jer vas vlakna, koja su dio kokosovog mlijeka, duže vrijeme čine sitima.

Kokosovo mlijeko ne sadrži laktozu, zbog čega ne izaziva probavne smetnje.

2. Jača imunitet

Kokosovo mlijeko sadrži vitamin C, nutrijent koji ojačava naš imunitet. Redovita konzumacija kokosovog mlijeka može pomoći u obrani od infekcija i borbi protiv prehlade.

3. Poboljšava cirkulaciju

Prema svom sastavu kokosovo mlijeko odličan je izvor željeza koje je tijelu potrebno prilikom proizvodnje crvenih krvnih stanica. Konzumacija ovog mlijeka sprječava anemiju i time ubrzava protok krvi i oksigenaciju u onim dijelovima tijela koji najviše trebaju kisik.

4. Djeluje protuupalno

Kokosovo mlijeko sadrži masnu kiselinu koja se zove laurinska kiselina, koju mnogi stručnjaci smatraju važnom jer povoljno djeluje na imunološki sustav. Laurinska kiselina, sastavnica kokosovog mlijeka, u tijelu se pretvara u monolaurin - spoj koji ima antivirusno i antibakterijsko svojstvo na naš organizam.

Od svih biljnih alternativa, upravo kokosovo mlijeko najsličnijeg je okusa kravljem mlijeku.

U sastavu kokosovog mlijeka nalazi se i selen, antioksidans koji ublažava simptome artritisa. Selen kontrolira slobodne radikale, time smanjuje rizik od upala zglobova.

Protuupalna svojstva kokosovog mlijeka smanjuju neugodu u želucu i poboljšavaju rad crijeva, čime olakšavaju simptome zatvora. Elektroliti i zdrave masti sadržane u kokosovom mlijeku hrane probavni sustav.

5. Održava razinu šećera u krvi

Masnoća koju sadrži kokosovo mlijeko usporava apsorpciju šećera u krvni sustav, čime se lakše kontrolira količina inzulina u krvi te prevenira visoki šećer ili stanje poput dijabetesa tipa 2.

Kod regulacije šećera u krvi veliki značaj ima mangan, sastavni dio kokosovog mlijeka. Mangan je neophodan za metabolizam glukoze u ljudskom tijelu, liječenju upala, prevenciji osteoporoze, ublažavanju PMS-a, pomaže apsorpciji vitamina te održava zdravlje probavnog trakta.

Kako se dobiva kokosovo mlijeko?

Kokosovo mlijeko se dobiva izravno iz mesa kokosa (bijeli dio). Ovisno o tome kako ga pripremite, možete stvoriti kokosovo mlijeko različitog sadržaja masti.

U osnovi, kokosovo mlijeko je kombinacija dva odvojena proizvoda kokosa - kokosove vode i kokosove kreme. Ova vrsta mlijeka je gusta i kremasta, ali se može razrjeđivati ​​ponovnim kuhanjem, osobito ako želite koristiti mlijeko u pripremi slastica ili kremastih umaka.

Koristeći se kao glavni izvor hranjivih tvari u određenim tropskim područjima, popularnost kokosovog mlijeka raste i kod nas, zahvaljujući sastavu hrane i potencijalnim zdravstvenim prednostima.

Veliki je izvor magnezija, bakra, željeza i mangana, kao i vitamina C, folata, selena i drugih minerala u tragovima. Zanimljivo je da jedna šalica osigurava pristojnu količinu proteina i vlakana, što ga čini dobro zaokruženim i neočekivano hranjivim napitkom.

Napravite sami kokosovo mlijeko

Konzervirano kokosovo mlijeko je fantastično za dodavanje kremastog sastojka ili bogatog okusa kokosa u napitke, pića, juhe, variva i deserte. No, većina konzerviranog kokosovog mlijeka sadrži stabilizatore i zgušnjivače.

Za pripremu raznih zdravih napitaka, kao i za upotrebu u sirovim receptima, te za puno iskorištavanje svih zdravstvenih svojstava priprema kokosovog mlijeka kod kuće najbolja je opcija.

Recept za pripremu kokosovog mlijeka je sirov, veganski i Paleo-friendly. Priprema ne zahtijeva puno vremena, ni sastojaka.

Trebaju vam samo dvije čaše kokosovih pahuljica, voda i zaslađivač po želji.

  • Zakuhajte vodu u posudi (4 čaše). Kada zakipi, maknite posudu s izvora topline i vodi dodajte kokosove pahuljice, promiješajte i pustite da se ohladi. Kada se ohladi, vodu s pahuljicama stavite u blender i miksajte dvije minute.
  • Dobivenu smjesu procijedite kroz gazu (rukama dobro istisnite mlijeko) i mlijeko zasladite po želji (med, javorov sirup, datulje..).

Ako vam je ovo premali izazov, možete kupiti kokosov orah i dobiti mlijeko iz njega.

Pripremite sami ovaj zdravi napitak!

Ako se odlučite na ovu vrstu avanture, možda nije loša ideja da to radite na otvorenom prostoru, recimo na terasi ili balkonu.

  • Postavite dvostruki sloj gaze na zdjelu. Probušite kokosov oraha i iscrpite svu vodu iz njega.
  • Zatim, kada ste iscrpili svu vodu, vodoravno  ga položite na čvrstu površinu i udarajte čekićem po sredini okrećući ga, dok ne pukne čvrsta opna. Orah možete umotati u kuhinjsku krpu ili ručnik kako vam se komadi raspuknutog oraha ne bi razletjeli okolo. Oprez prije svega!
  • Odvojite kokos u dvije polovice. Stavite polovice na presavijeni kuhinjski ručnik na čvrstu podlogu i odvojite mesnati dio. Možda ćete ga moći odvojiti rukama, ili ćete si morati pomoći nožićem. Opet, budite oprezni da se ne povrijedite. Ponovite isto s drugom polovicom kokosa.
  • Tamniji dio možete oljuštiti nožićem za guljenje, ali nije potrebno. To utječe samo na boju mlijeka, okus će biti jednak.
  • Isperite meso i stavite ga u blender. Dodajte toplu vodu i miješajte tri minute. Dobivenu smjesu prelijte kroz gazu i rukama istisnite što više tekućine, odnosno mlijeka.

Dobiveno kokosovo mlijeko pohranite u hladnjaku i potrošite u roku od pet dana.

 

KOKOS RIBANI NATURA

KOKOS KOCKE

Komentari
Newsletter
Prijavom ostvaruješ 10% popusta na prvu narudžbu
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

 

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Google maps
Sendgrid

Google analytics