Đumbir, ljekoviti gomoljasti korijen
Đumbir je jedna od prvih namirnica koja se, tada kao začin, iz Azije seli u Europu. Prvi Europljani koji su ga koristili bili su Grci i Rimljani.
Đumbir danas obožavaju kuhari, slastičari i gurmani.
S druge strane, njegova ljekovita svojstva čine ga super popularnom biljkom pa se godišnje na svijetu proizvede više od 3 milijuna tona đumbira. Đumbir se u različitim oblicima koristi za pomoć kod:
- mučnina uzrokovanih vožnjom
- probleme sa želudcem
- povećanja apetita
- poboljšanje probave
- normalizacije stanja krvnih žila
- prehlade i virusnih bolesti
Kako koristiti đumbir
Ovisno o sorti, obliku i očekivanjima đumbir se koristi u različitim oblicima.
Mljeveni ili đumbir u prahu, je sušeni mljeveni korijen đumbira, a koristi se uglavnom u slasticama i kao začin.
Svježi đumbir može biti mlad i zreo. Mladi ima tanku blijedu kožu i nježnijeg je okusa, a zreli đumbir zaštićen je korom koja se prije konzumacije guli.
Đumbir u slatkom octu se često koristi u Japanu, a poslužuje se uz sushi i obojen je crvenom ili ružičastom bojom.
Kandirani ili ušećereni đumbir se kuha u šećernom sirupu dok ne omekša, a nakon toga se obloži malim granulama šećera.
Đumbir je izuzetno zahvalna namirnica, a recepti s đumbirom su raznoliki. Koristi se u pripremi priloga, slanih i slatkih jela.
Njegov okus i bogatu aromu prate i brojne dokazane zdravstvene blagodati. Isto tako, važno je napomenuti kako đumbir, zbog svog snažnog djelovanja, u nekim situacijama može odmoći.
Kada treba biti oprezan s đumbirom
Negativne nuspojave korištenja đumbira su rijetke, ali ipak treba biti oprezan, posebno kod djece, osoba s određenim zdravstvenim problemima i trudnica.
Djeca, generalno govoreći, mogu uzimati đumbir, ali u manjim dozama. Odrasla osoba može uzeti dnevno dva do četiri grama suhog đumbira, a za djecu se ne preporučuje više od jednog grama. Točna količina ovisi o tjelesnoj masi djeteta, a savjetuje se postepeno uvođenje đumbira u prehranu mališana. Savjet stručnjaka je ovdje svakako dobrodošao.
Đumbir, u kombinaciji s lijekovima za kontrolu krvnog tlaka, može dodatno sniziti razinu tlaka.
Osobe koje imaju problema sa žučnim kamencima, baš kao dijabetičari i trudnice se trebaju posavjetovati s liječnikom prije korištenja.
Đumbir se smatra korisnim kod dijabetičara koji razinu šećera kontroliraju prehranom, no u kombinaciji s lijekovima može previše spustiti razinu šećera. Isto tako, neki stručnjaci preporučuju korištenje đumbira za uklanjanje žučnih kamenaca, dok drugi smatraju da je u takvim situacijama bolje u potpunosti izbjegavati đumbir.
Bilo kako bilo, ako spadate u gore navedene skupine - savjet liječnika će vas riješiti svih dvojbi.
Ipak, đumbir može pomoći i pomaže kod velikog broja tegoba.
Zdravstvene prednosti đumbira
Svježi korijen đumbira koristi se kao lijek i kao začin. Kada pričamo o đumbiru kao začinu, možemo reći kako, po popularnosti, stoji rame uz rame s paprom, a u ljekovite svrhe se koristi više od 5000 godina kao pomoć kod različitih tegoba.
Gingerol, bioaktivni spoj odgovoran za okus i miris đumbira, ima snažno protuupalno i antioksidativno djelovanje.
Efekti jutarnje, trudničke i drugih oblika mučnina mogu se umanjiti ili čak u potpunosti izbrisati uz pomoć đumbira. Đumbir se spominje i kao namirnica koja može ublažiti simptome autoimunih bolesti.
U jednom istraživanju dokazano je blagotvorno djelovanje đumbira kod bolova u mišićima izazvanih napornim treninzima. Ovakav učinak đumbira prepisuje se njegovim protuupalnim svojstvima.
Pacijenti s dijagnosticiranom dijabetesom tipa II imaju veći rizik od srčanih bolesti, a đumbir se pokazao korisnim i u ovom području. Đumbir snižava razinu šećera u krvi i pomaže kontrolirati druge čimbenike koji uzrokuju srčane bolesti kod spomenutog tipa dijabetesa.
Đumbir u prahu pomaže kod menstrualnih bolova u istoj mjeri kao i ibuprofen, pokazalo je to istraživanje provedeno nad 150 ispitanica. Rad mozga kod žena između 50 i 60 godina, točnije vrijeme reakcije i memorija, također mogu profitirati korištenjem đumbira.
Kada nešto koristimo kao lijek, često zažmirimo na okuse - ipak je zdravlje ispred svega, ali đumbir je toliko specifičan da žmirenje neće pomoći. Njegov okus je oštar, istovremeno ljut i slatkast, često ga se uspoređuje s limunom ili paprom.
Ne sviđa vam se okus đumbira? A čokolade?
Đumbir u tamnoj čokoladi specifična je slastica koja spaja ugodno (okus čokolade) i korisno (blagodati đumbira).
Kandirani đumbir slastica je specifičnog “đumbirastog” okusa, ali preliven čokoladom je priča za sebe. Ako vam je u životu bitan balans, đumbir u ovakvom obliku savršeno će se uklopiti u vašu svakodnevicu.
Đumbir je superhrana koja je stvarno vrijedna tog naziva.