
Niste živjeli ako niste probali ovih 15 orašastih plodova

Nevjerojatno raznoliku i bogatu skupinu namirnica koje nas svakodnevno oduševljavaju svojim okusima, teksturama i nutritivnim svojstvima su orašasti plodovi.
Važnu ulogu u ljudskoj prehrani imaju već tisućama godina. Osim klasičnih orašastih plodova poput badema, lješnjaka i oraha, postoje i mnoge egzotične vrste koje su manje poznate, ali su jednako fascinantne.
Klasična sedmorka orašastih plodova
Lista klasičnih orašastih plodova započinje s klasičnom grickalicom koja je bogata vitaminom E i proteinima. Sigurno ste već probali bademe! Bilo da su blanširani, pečeni ili možda bademi u čokoladi, savršena su grickalica u različitim prilikama.
Nadalje, čest sastojak u slasticama su lješnjaci. Ovi slatkasti orašasti plodovi trebaju biti dio svake prehrambene rutine. Poznati po obliku koji podsjeća na mozak, orasi su izvor omega 3-masnih kiselina i vlakana. Dok su brazilski oraščići bogati selenom i samo nekoliko komada obogatit će svaki jutarnji smoothie.
U skupinu oraščića pripadaju i pekanski oraščići koji su bogati selenom i magnezijem te su savršen dodatak svakog salati. Azijska kuhinja odabire slatke orašaste plodove - indijske oraščiće dok se kremasti orašasti plod, makadamija oraščiće zbog teksture dodaje slatkim i slanim jelima.
Bez obzira je li pržen, sirov ili kao maslac, kikiriki su omiljena grickalica mnogih, a ako vam nedostaje vitamina B6, posegnite za pistacijama.
Jeste li među njima?
Egzotika orašastih plodova
Osim klasičnih orašastih plodova, mnogo je egzotičnih vrsta koje su manje poznate, ali jednako fascinantne. Mogu se dodati u prehranu ili koristiti kao zamjena za drugu hranu, a da ne dobijete niti na težini niti u opsegu struka, čak naprotiv!
Među njima možemo izdvojiti manje poznate orašaste plodove sibirskog cedra koji su izvrstan izvor vitamina E i K. Nadalje, azijska kuhinja voli pržene bambusove oraščiće, dok u mediteranskim jelima svoju ulogu nalaze pinjoli, delikatni orašasti plodovi koji savršeno idu u svaki pesto umak. Vrijedni degustacije su i orašasti plodovi tigra poznat kao i žuti orah, koje karakterizira intenzivna aroma. Posebni položaj ima wasabi grašak, poznat i kao japanski hren ili wasabi, u japanskog kuhinji.
Bez obzira jeste li već iskusni gurman ili početnik u svijetu orašastih plodova, važno je napomenuti kako je svijet orašastih plodova raznolik i doista nudi priliku za istraživanje, kao i uživanje u različitim okusima.