
Očuvajte kvalitetu svojih omiljenih orašida i suhog voća

Ponekad se možemo suočiti s problemom očuvanja svježine takvih namirnica stoga one zahtijevaju pažljivo skladištenje kako bi se zadržala hranjiva svojstva i kvaliteta.
Zašto imati pri ruci orašaste plodove i sušeno voće
Uvijek je odlična opcija orašaste plodove i sušeno voće imati u kući. Bogati su mnogim hranjivim tvarima uključujući vlakna, nezasićene masti, biljne bjelančevine, vitamine i minerale.
U njima možemo uživati i u slatkim i u slanim kombinacijama kao izvrstan zdrav međuobrok, a odlična su hrana za ponijeti sa sobom ako trebate održati razinu energije visokom kad ste u pokretu. Oni koji ih konzumiraju u svakodnevnom životu obožavaju njihov okus u mnogim jelima bilo da su to energetske pločice sa suhim voćem ili baršunasti umak od indijskog oraha s tjesteninom.
Gdje držati orašaste plodove i sušeno voće
Bez previše stresa orašaste plodove i suho voće najbolje bi bilo čuvati na tamnom i hladnom mjestu što dalje od izravne svjetlosti i topline.
Pohranjivanje u staklenoj, hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku je odličan način da ih očuvate svježima i produžite njihov rok trajanja. Staklene posude su izvrsne jer ne upijaju mirise poput plastičnih, čime se izbjegava rizik da ne poprimaju neugodne mirise drugih namirnica u hladnjaku.
Naravno, ako ste kupili veću zalihu produžiti im možete rok trajanja i pravilnim skladištenju u zamrzivaču. Sušeno voće poput grožđica, sušenih marelica, smokava ili datulja te orašasti plodovi poput oraha, lješnjaka, badema može ostati svježe do godinu dana.
Ovisno o tome koliko je namirnica bila svježa u trenutku kupnje rok trajanja također će varirati pa obratite pažnju tijekom kupovine.
Odlični brzi savjeti za čuvanje orašida i suhog voća
- Orašasti plodovi u ljusci imaju dulji rok trajanja
- Držite ih podalje od hrane s jakim okusom kako ne bi apsorbirali njihove okuse
- Orašidi i suho voće lako upijaju vlagu što može dovesti do kvarenja stoga je bitno provjeriti da su posude suhe prije nego ih pohranite unutra
-
Neko voće je prirodno sklonije kvarenju od drugog zbog manjeg udjela šećera koji djeluje kao prirodni konzervans stoga je dobra opcija skladištiti ih u manjim hrpicama kako bi izbjegli kvarenje
- Povremeno provjerite njihovo stanje kako bi ukloniti one namirnice kod kojih uočite promjenu u teksturi, boji ili mirisu kako ne bi konzumirali one koji su pokvareni