
Otkrijte kako sami napraviti bučino brašno i gdje ga upotrijebiti

Iz dalekog Meksika do naših stolova, stiglo je bučino brašno koje ima intenzivan miris i boju te se po tome razlikuje od “tradicionalnih” brašna.
Osim što je bogato proteinima, bučino brašno ne sadrži gluten, sadrži malo kalorija te je dobar izvor beta-karotena, vitamina A, E, C i B, željeza, kalija te omega-3 masnih kiselina.
Iako se prije buča smatrala hranom koja se davala životinjama, s vremenom je otkrivena dobrobit ovih jesenskih plodova, posebnice jer ga mogu konzumirati i osobe koje su na Paleo ili LCHF prehrani.
Kako možete sami napraviti bučino brašno?
Bučino brašno dobiva se od koštica bundeve prilikom pravljenja ulja od bundeve, mljevenjem sjemenki bundeve ili od pulpe bundeve.
Ipak moguće je jednostavno bučino brašno napraviti kod kuće i to na dva načina koja donosimo u nastavku.
Prije same izrade, važno je izabrati pravu vrstu bundeve. Savjetujemo da odaberite muškatnu bundevu jer ona ima najbolji okus i teksturu, no i druge vrste bundeva jednako su dobre za izradu bučinog brašna.
Nakon pranja i pažljivog guljenja bundevine kore, potrebno je bundevu izrezati na tanje kriške kako bi proces sušenja bio što lakši, ali i brži. Zatim rasprostrite kriške bundeve na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Kriške bundeve stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na nisku temperaturu (oko 50-60°C) i zatim ih ostavite da se suše 6 do 8 sati. Kada su kriške bundeve potpuno osušene i dovoljno hrskave, stavite ih u mlinac za kavu ili blender te sameljite ih u fini prah.
Jedan od načina izrade bučinog brašna je i mljevenje osušenih bučinih sjemenki. Naime, osušene bučine sjemenke potrebno je samo samljeti u blenderu i/ili mlincu za kavu. Postupak mljevenja potrebno je ponavljati sve dok se ne dobije prah, a dobiveno brašno treba držati u hladnjaku do dva mjeseca.
Dodajte ga u svoje jesenske recepte!
Za nježan orašasti okus jesenskih recepata, zamijenite tradicionalno brašno bučinim. Bilo da pripremate smjesu za palačinke, muffine, kolače ili kekse - savršeno će ići u svaku od slastica. Štoviše, dobit će potpuno novu notu orašastih plodova te će zadiviti svako nepce.
Ako volite kremastije i ukusnije juhe i umake, posegnite za bučinim brašnom. Bilo da se radi o paniranju mesa, ribe, povrća, kao i pripreme tijesta za pite, izradi namaza ili humusa, dodavanjem bučinog brašna tekstura i okus postat će mnogo zanimljivi i nutritivno bogatiji.
Jesenska eksplozija okusa okusa-jela od buče