Brza narudžba
0 kom

Otkrijte kako sami napraviti bučino brašno i gdje ga upotrijebiti

Datum objave: 28.09.2023.
Komentiraj

Iz dalekog Meksika do naših stolova, stiglo je bučino brašno koje ima intenzivan miris i boju te se po tome razlikuje od “tradicionalnih” brašna.

Osim što je bogato proteinima, bučino brašno ne sadrži gluten, sadrži malo kalorija te je dobar izvor beta-karotena, vitamina A, E, C i B, željeza, kalija te omega-3 masnih kiselina.

Iako se prije buča smatrala hranom koja se davala životinjama, s vremenom je otkrivena dobrobit ovih jesenskih plodova, posebnice jer ga mogu konzumirati i osobe koje su na Paleo ili LCHF prehrani

KUPI BUČINE GOLICE

Kako možete sami napraviti bučino brašno? 

Pirov kruh s bučinim golicama

Bučino brašno dobiva se od koštica bundeve prilikom pravljenja ulja od bundeve, mljevenjem sjemenki bundeve ili od pulpe bundeve.

Ipak moguće je jednostavno bučino brašno napraviti kod kuće i to na dva načina koja donosimo u nastavku. 

Prije same izrade, važno je izabrati pravu vrstu bundeve. Savjetujemo da odaberite muškatnu bundevu jer ona ima najbolji okus i teksturu, no i druge vrste bundeva jednako su dobre za izradu bučinog brašna.

Nakon pranja i pažljivog guljenja bundevine kore, potrebno je bundevu izrezati na tanje kriške kako bi proces sušenja bio što lakši, ali i brži. Zatim rasprostrite kriške bundeve na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Kriške bundeve stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na nisku temperaturu (oko 50-60°C) i zatim ih ostavite da se suše 6 do 8 sati. Kada su kriške bundeve potpuno osušene i dovoljno hrskave, stavite ih u mlinac za kavu ili blender te sameljite ih u fini prah. 

Jedan od načina izrade bučinog brašna je i mljevenje osušenih bučinih sjemenki. Naime, osušene bučine sjemenke potrebno je samo samljeti u blenderu i/ili mlincu za kavu. Postupak mljevenja potrebno je ponavljati sve dok se ne dobije prah, a dobiveno brašno treba držati u hladnjaku do dva mjeseca. 

Dodajte ga u svoje jesenske recepte!  

Za nježan orašasti okus jesenskih recepata, zamijenite tradicionalno brašno bučinim. Bilo da pripremate smjesu za palačinke, muffine, kolače ili kekse - savršeno će ići u svaku od slastica. Štoviše, dobit će potpuno novu notu orašastih plodova te će zadiviti svako nepce.

Ako volite kremastije i ukusnije juhe i umake, posegnite za bučinim brašnom. Bilo da se radi o paniranju mesa, ribe, povrća, kao i pripreme tijesta za pite, izradi namaza ili humusa, dodavanjem bučinog brašna tekstura i okus postat će mnogo zanimljivi i nutritivno bogatiji.

Jesenska eksplozija okusa okusa-jela od buče

Bučino brašno savršen je dodatak mnogim jelima te ćete otkriti potpuno novo dimenziju okusa. 
Komentari
Newsletter
Prijavom ostvaruješ 10% popusta na prvu narudžbu
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

 

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Google Maps

Sendgrid

Live Chat

Facebook Messenger (like page)

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Kolačići društvenih mreža i marketinški kolačići se koriste u svrhu reklamiranja i prilagođavanja sadržaja korisniku. Koriste se i za ograničavanje oglasa. Moramo Vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića može doći i do prijenosta podataka u treće zemlje

Google Tag Manager

Google Analytics

Google Ecommerce

Facebok Pixel

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Kolačići društvenih mreža i marketinški kolačići se koriste u svrhu reklamiranja i prilagođavanja sadržaja korisniku. Koriste se i za ograničavanje oglasa. Moramo Vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića može doći i do prijenosta podataka u treće zemlje.

Dozvoli sve