Za ovih 10 namirnica niste znali da sadrže orašaste plodove!
Ako malo bolje sagledamo hranu koja se svakodnevno nalazi na našem stolu, ostat ćemo iznenađeni koliko su orašasti plodovi doista svestrani i prisutni u različitim vrstama jela.
Od slatkih do slanih jela, orašasti plodovi pružaju dodatnu hranjivost, aromu i okus. Za one koji su alergični na orašaste plodove, napominjemo kako je važno pažljivo čitati deklaraciju kako biste izbjegli neugodne situacije sa zdravljem, dok onima koji nisu, želimo da još više uživaju u orašastim plodovima.
Indijski oraščići, lješnjaci i bademi kao glavni sastojci
Ništa nije bolje od čokoladnih namaza koji su sinonim za slatko. Njihovoj bogatoj kremastoj teksturi i bogatstvu okusa doprinose upravo orašasti plodovi poput lješnjaka ili badema. Primjerice, najpoznatiji svjetski namaz, Nutella, napravljen je od lješnjaka.
U našem proizvodnom pogonu od 100% mljevene jezgre pečenog lješnjaka proizvodimo maslac od lješnjaka, odnosno namaz koji je izrazito zdrav te omiljena grickalica mnogima.
Orahe i pinjole možete pronaći u pesto umacima jer se savršeno teksturom, aromom, visokim sadržajem ulja i okusom sjedinjuju sa svježim okusom bosiljka i maslinovog ulja.
Popularan sastojak u slastičarstvu, marcipan, krije u svom sastavu bademe koji se melju u fini prah i miješaju se s kristalnim šećerom. Postoje različite varijante marcipana, ali tradicija nalaže da se koriste bademi.
Bademe također možete pronaći u rumovima, odnosno alkoholu koju se povezuje s raznim okusima i aromama. Primjerice, Amaretto je talijansko poznato alkoholno piće koji se proizvodi od gorke bademove jezgre odakle potječe njegov okus badema. Popularni džin, Bombay Sapphire i francusko tradicionalno piće Ratafia, sadrže note badema koje doprinose okusu ovih popularnih pića.
Indijska kuhinja ne ide bez curryja i pogađate - orašastih plodova. Možete pronaći indijske oraščiće u popularnom Masala curryju zbog čega ima kremastu teksturu. Indijski oraščići glavni su sastojak u proizvodnji veganskog sira koji, ovisno o dodacima i začinima, može imati različit okus.
Lješnjake ćete pronaći u slatkišu koji se pravi miješanjem šećera, meda, bjelanjaka i sjeckanih orašastih plodova (uglavnom lješnjaka), a nazivamo ga nugatom. Popularan je diljem svijeta kao sastojak u raznim slasticama, ali i kao samostalan desert.
Lješnjake, ali i bademe možete pronaći u gluten-free kruhovima jer služe kao zamjena za pšenično brašno ili kao dodatak zbog arome.
Ako ste ljubitelj granole, možemo reći da zapravo jedete dosta orašastih plodova. Naime, granola se sastoji od zobenih pahuljica pomiješanih s raznim sastojcima poput orašastih plodova, suhog voća, meda ili sirupa od javora te raznih sjemenki. Čest je odabir za doručak ili međuobrok jer pruža mnoge zdravstvene benefite baš kao i zobena kaša.
Orašasti plodovi poput badema, lješnjaka, voća poput suhe brusnice, grožđica, suhih marelica dodaju zobenoj kaši i granoli slatkoću te hranjive tvari poput vitamina, minerala i antioksidansa.
Kao što možemo vidjeti, orašasti plodovi doista jesu prisutni svuda oko nas. Najčešće kao skriveni sastojak koji je bogat hranjivim tvarima koji mogu pomoći našem tijelu, ali istovremeno mogu oplemeniti okus svakoga jela kojeg su dijelom.