
Pametno kućanstvo: Kako smanjiti bacanje otpada i uštedjeti novac
Možda ponekad nismo ni svjesni koliko se to učestalo događa u našem domu jer nitko ne voli bacati hranu.
Razlozi su različiti za svakoga – ponekad kupujemo previše, a ponekad pripremimo više nego što možemo pojesti. Planovi se mijenjaju, ostaci se zaborave u hladnjaku i na kraju završe u smeću.
Dan po dan, to se možda ne čini mnogo, ali kada se sve zbroji, bacanje hrane postaje ozbiljan problem – i za naš kućni budžet, i za okoliš. Kako bi se osvijestili važno je spoznati što od namirnica najviše bacamo i zašto.
Male promjene za veliki utjecaj

Za početak malim promjenama prilikom korištenja namirnica možemo uvelike smanjiti ukupnu količinu otpada od hrane:
- Prije odlaska u trgovinu provjerite što se nalazi u vašoj smočnici kako ne bi gomilali zalihe te izradite popis namirnica koje su vam potrebne za pripremu obroka. Ako unaprijed isplanirate barem nekoliko obroka tjedno, veća je šansa da ćete jesti zdravije i izbjeći impulzivnu kupnju viška namirnica što znači i uštedu novca.
- Prilikom kupovine svakako provjerite datum otisnut na pakiranju proizvoda jer oznaka „najbolje upotrijebiti do" ne znači da je proizvod pokvaren već da se preporučuje iskoristiti do tog datuma.
- Naravno, bitno je i pravilno skladištenje hrane kako bi očuvali svježinu namirnica i produžili rok trajanja stoga ako niste sigurni da ćete sve uspjeti pojesti spremite u zamrzivač.
- Korištenje ostataka hrane jedan je od najjednostavnijih i najučinkovitijih načina da smanjimo bacanje i uštedimo novac, a pritom možemo biti i kreativni u kuhinji.
Očuvajte kvalitetu svojih omiljenih orašida i suhog voća

Što pripremiti od već korištene hrane
Postoji mnogo kreativnih načina da se iskoriste ostaci hrane, umjesto da završe u smeću:
- Koru citrusa možete ušećeriti ili kuhati u loncu s vodom kako biste oslobodili svježe mirise po cijeloj kuhinji.
- Od starog kruha uvijek možete izraditi ukusne krutone koji će biti savršeni prilog uz gustu juhu, ljetne salate ili ih prenamijeniti u krušne mrvice.
- Zamrznite začinsko bilje. U kalupu za led stavite vodu i nasjeckane začine.
- Korom krastavaca možete hidratizirati kožu ili ubaciti ju u omiljeni gin tonic
- Talog kave poznat je prirodni piling od davnina pa zašto ga i vi ne biste iskoristili.
- Svoje biljke možete nahraniti korom od banane. Jednostavno ih ostavite u vodi preko noći i njome zalijte biljke idućeg dana.
- Ne bacajte listani dio korjenastog povrća poput mrkve ili cikle. Mogu poslužiti za izradu pesta ili pripremu variva.
- Prezrelo voće narežite i sotirajte na tavi uz dodatak maslaca, meda i začina. Bit će idealan prilog uz sladoled.
