
Pinjoli - aromatične sjemenke vrijedne pažnje

Iako bez ovih plodova nema fantastičnog Pesto Genovesea znamo li što su zapravo pinjoli?
Iako imaju izražajan orašasti okus pinjoli su zapravo sjemenke bora. Najpoznatiji po bogatstvu proteina, sadrže i esencijalne masne kiseline, aminokiseline te antioksidanse što uz njihov okus dodatno mami da ih konzumirate više.
#Upotreba i čuvanje
Zbog visoke energetske vrijednosti ne treba pretjerivati s njegovom konzumacijom. U jelo koje pripremate ubacite jednu jušnu žlicu pinjola, a ostatak je najbolje čuvati u hladnjaku jer zbog povećanog sadržaja masnoće lako užegnu.
#Pesto Genovese
Pinjoli su nekima najpoznatiji kao sastojak u ovom zelenom aromatičnom umaku kojem malo tko može odoljeti, a miješa se u gotovo sve. Jednostavno se priprema, a mi vam preporučamo da ga pripremite po našem receptu s raznim začinskim biljem čija će aroma obogatiti svako jelo.
P.S. kako bi vaš pasto potrajao prebacite ga u čistu staklenu posudicu, prekrijte tankim slojem maslinova ulja i čuvajte u hladnjaku par tjedana.
#Dodajte malo hrskavosti svojim jelima
Ljeto, salata, pinjoli, čaša vina.. već se zamišljamo. Kao i pesto i same pinjole možete ubaciti u jelo. Dovoljno ih je na suhoj tavi lagano tostirati kako bi pustili svoju aromu. Uz ostale sjemenke poput suncokretovih i bučinih golica prženi pinjoli će savršeno podići okus raznih ljetnih salata i dati jelu hrskavost koji svi toliko volimo.
Odlično pristaju uz povrće, riblja jela, tjesteninu s umakom i kozjim sirom ili bruschette s pestom uz mozarellu i rajčice.
Ako ste pomislili kako se pinjoli ne mogu kombinirati u desertima, prevarili ste se. Pripremite jagode sa krem sirom, medom i prženim pinjolima kada vas ulovi želja za slatkim, a pita sa suhim smokvama i pinjolima odlično će se uklopiti uz kuglicu sladoleda od vanilije.