Brza narudžba
0 kom
Novo iskustvo!

Putujte svijetom kroz ukusna jela s kikirikijem

Datum objave: 03.08.2023.
Komentiraj

Od jugoistočne Azije, pa sve do afričkog kontinenta i južne te sjeverne američke polutke, kikiriki je doživio pravu renesansu u kulinarstvu te je svoje mjesto pronašao u mnogim jednostavnim i ukusnim jelima diljem svijeta.

Ova sitna orašasta zrnca nekoć su bila rezervirana samo za grickanje uz piće ili kao maslac, no danas je postao izvor inspiracije u mnogim kuhinjama. Osim što je ukusan, kikiriki, sirovi ili pečeni, bogat je proteinima, vlaknima i esencijalnim hranjivim tvarima. 

Eksplozija Azije uz kikiriki

Jela koja možemo probati diljem Azije su upravo ona aromatična, dok je kikiriki neizostavan sastojak azijskih umaka. Ako volite eksploziju okusa, Satay umak koji je izrazito popularan u Maleziji, Indoneziji te Tajlandu je savršen odabir upravo za to. Napravljen od sjeckanog kikirikija, kokosovog mlijeka, limunovog soka i začina poput čilija. Pruža pikantnu i kremastu notu koja savršeno nadopunjuje meso, a možete ga iskoristiti za mariniranje, ali i kao umak za uživanje uz ražnjiće. Kombinacija rižinih rezanaca, svježeg povrća, jaja i piletine te prelivenim umakom od kikirikija je jedna od najpoznatijih azijskih jela. Pad Thai ili tajlandska piletina s kikirikijem donosi bogatu aromu i hrskavu teksturu.

Krenete li u Kinu, svakako morate probati kung pao piletinu čiji je glavni sastojak kikiriki, zajedno s piletinom, paprikom i začinima pri čemu ćete doživjeti potpuno novu dimenziju okusa.

Hrskavost i punoću okusa možete okusiti u jednom od najpoznatijih indijskih jela s kikirikijem. Masala kikiriki nastaje prženjem kikirikija s mješavinom začina poput Garam masale, kurkume i čilija.

U japanskoj kuhinji, vrlo je popularna Goma-ae salata od povrća prelivena umakom od kikirikija i sezamovih sjemenki pri čemu upravo kremasti umak od kikirikija daje uravnoteženu i zdravu kombinaciju okusa. 

Probajte afričku juhu, ali i zasladite nepca uz kikiriki!

Popularnost kikirikija ne manjka ni na afričkom kontinentu. Naime, jedno od najpoznatijih jela s kikirikijem je juha ili poznatija kao groundnut soup. Karakteristična je za zapadnu Afriku, a priprema se kuhanjem piletine, povrća i začina u bogatom umaku od kikirikija koji daje gustu teksturu i orašasti okus.

KUPI KIKIRIKI MASLAC 

Suyaju možete probati u Nigeriji, a riječ je o tradicionalnim roštilj ražnjićima koji se mariniraju u začinima poput čilija, kima i kikirikija.

Popularni orašasti plod svoju je primjenu pronašao i u slatkim afričkim jelima. Peanut brittle ili karamelizirani kikiriki je popularna slastica koja se sastoji od karamelizirane smjese šećera i kikirikija. Svoja nepca možete zasladiti i sočnim kolačem koji je u afričkoj kuhinji poznat kao groundnut cake ili kolač od kikirikija. Obično se priprema miješanjem samljevenih (sirovih) kikirikija s brašnom, šećerom i jajima, a neodoljiva je slastica za sve ljubitelje orašastih plodova

Sjedinjeni kikiriki okusi na drugom dijelu svijeta

Od Meksika, do Brazila, kikiriki je pronašao mjesto u kuhinji na različite načine pri čemu donosi hrskavost, bogatstvo okusa i zdravlje. Mole Poblano meksički je umak koji se spaja nespojive okuse te se tako sastoji od kikirikija, čokolade, raznih začina i čili papričica.

Od pikantnosti do slatkoće okusit ćete u Peru uz aji de gallina, tradicionalno jelo koje se sastoji od piletine u kremastom umaku od kikirikija, s dodatkom začina poput čilija, luka i češnjaka. Mljeveni kikiriki koji se dodaje umaku daje intenzivan okus i feiojadi, brazilski crni grah. Svježinu možete probati u Argentini ako se odlučite za salsa Criolla, popularni umak koji se sastoji od sjeckanih rajčica, luka, paprike, octa i maslinovog ulja. 

Kao slatko za kraj, odaberite jedno od omiljenih slastica Južnoamerikanac kao što su brigadeiro odnosno brazilsko-portugalski kuglasti kolačić, argentinsku tortu gales ili tradicionalne kolače alfajores. U Kolumbiji kikiriki igra važnu ulogu u marquesa de chocolate, dok je u Meksiku neizostavan kolač tres leches ili riža na mlijeku. Kikiriki se dodaje u raznim oblicima - mljeveni, sjeckani ili kao kikiriki maslac, a ponekad kao dekoracija ili hrskavi posip koji pruža jedinstvenu notu orašastog okusa. 

Bogatstva ovog skromnog orašastog ploda je doista prepoznata diljem svijeta. Bez obzira jeste li ljubitelj juha, umaka roštilja ili slastica, kikiriki je sastojak koji stvara prepoznatljive okuse i čini jela neodoljivima za sve ljubitelje ove bogate kulinarske baštine.

PROVJERI NAŠU PONUDU KIKIRIKIJA 

Komentari
Newsletter
Prijavom ostvaruješ 10% popusta na prvu narudžbu
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

 

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Google Maps

Sendgrid

Live Chat

Facebook Messenger (like page)

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Kolačići društvenih mreža i marketinški kolačići se koriste u svrhu reklamiranja i prilagođavanja sadržaja korisniku. Koriste se i za ograničavanje oglasa. Moramo Vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića može doći i do prijenosta podataka u treće zemlje

Google Tag Manager

Google Analytics

Google Ecommerce

Facebok Pixel

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Kolačići društvenih mreža i marketinški kolačići se koriste u svrhu reklamiranja i prilagođavanja sadržaja korisniku. Koriste se i za ograničavanje oglasa. Moramo Vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića može doći i do prijenosta podataka u treće zemlje.

Dozvoli sve