Raw torta - desert koji će vas iznenaditi
Nema boljeg nego blagdansko vrijeme obilježiti tortom za koju ne morate upaliti pećnicu, odnosno raw (sirovom) tortom koja je toliko fina da ćete poželjeti pojesti više kriški.
Čarolija u kriški torte
Raw torta je idealan i jednostavan desert koji se priprema bez pečenja, dok se koriste isključivo sirovi sastojci sa svom puninom hranjivih tvari i prirodnih aroma. Sama priprema ne zahtijeva puno vremena ili kompliciranih koraka, pa ne morate strahovati da vam biskvit ili krema neće uspjeti jer ova torta uspijeva svaki put i svakome.
Pitate li se koje sastojke onda koristimo? Ove osvježavajuće torte pripremaju se od datulja, orašastih plodova poput badema ili indijskih oraščića, kokosovog ulja te svježeg voća poput jagoda, malina ili bobičastog voća.
Svaki od ovih sastojaka ima svoju ulogu. Tako datulje služe kao prirodni zaslađivač i povezuju sastojke u kompaktnu smjesu, dok orašasti plodovi dodaju hrskavost i bogatstvo okusa. Kremasta tekstura postiže se zbog kokosovog ulja, a svježe voće dodaje svoju voćnu notu.
Od slastičarskih alata trebate samo blender ili procesor hrane kako bi dobili glatku smjesu te kalup za torte kako bi dobili željeli oblik. Vaša osvježavajuća torta bit će spremna nakon nekoliko sati hlađenja u zamrzivaču. I to bez pečenja.
Recept koji vrijedi probati
Savršen desert za sve ljubitelje zdravih i ukusnih slastica zasigurno će biti hit svakog slavljeničkog stola.
- Od sastojaka potrebna je jedna šalica datulja, idealno bez koštica. Za tortu je potrebna i jedna šalica indijskih oraščića, šalica badema i 3 žlice kokosovog ulja. Za voćnu notu, dodajte jednu šalicu osvježavajućeg voća po želji, dobro će se uklopiti brusnica, jagoda ili malina.
Prvo je potrebno natopiti datulje u zdjeli s toplom vodom 10-15 minuta kako bi omekšale. Dok one omekšaju u vodi, u blenderu, usitnite bademe i indijske oraščiće sve do sitnih komadića. Njima ćete dodati kokosovo ulje i ocijeđene datulje te blendati sve dok smjesa ne postane ljepljiva. Sljedeći korak je stavljanje papira za pečenje na dno kalupa za tortu te ravnomjerno raspoređivanje dobivene smjese unutar istog. Odabrano voće narežite ili jednostavno posložite na vrh torte, tortu stavite na hlađenja barem 2 sata kako bi se u potpunosti stegla. Nakon toga je spremna za uživanje sa najdražim ljudima.
Ako promišljate što pripremiti za novogodišnje slavlje sa jednom od naših laganih sirovih torti nećete pogriješiti jer ćete ih poželjete zagristi unatoč tome što se se već nauživali drugih poslastica.