Hranjivo, ukusno i jako ga je lako napraviti!
Mlijeko od indijskog oraha je nemasna mliječna alternativa napravljena miješanjem samo dva sastojka - indijskih oraščića i vode.
Ovo mlijeko je savršeno za slatke ili slane recepte, a može se zagrijati i koristiti u pečenju.
Mlijeko dobiveno od indijskog oraha ne sadrži laktozu, a ostale hranjive tvari se razlikuju ovisno o tome želite li ga napraviti kod kuće ili se odlučite na kupovinu već gotovog proizvoda.
Za razliku od većine kupovnog mlijeka biljnog porijekla, za mlijeko koje ćete napraviti kod kuće možete biti sigurni da ne sadrži nikakve sporne sastojke. Već gotov proizvod može sadržavati ulja, konzervanse i dodane šećere.
Ako se ipak odlučite na kupovinu već gotovog proizvoda, svakako odaberite nezaslađene sorte i zavirite na popis sastojaka kako biste bili sigurni da nema dodanih šećera i ulja koji mogu povećati broj kalorija.
Domaće verzije imaju manje proteina, kalcija i kalija od kravljeg mlijeka, ali više zdravih nezasićenih masti, željeza i magnezija, vitalnog minerala za mnoge tjelesne procese, uključujući rad živaca, zdravlje srca i regulaciju krvnog tlaka.
Mlijeko indijskog oraha ne morate niti procijediti kroz gazu (što povećava njegov sadržaj vlakana), pa je to uistinu jedno od najlakših, najprihvatljivijih i najbržih mlijeka bez laktoze koje možete napraviti.
Natopljeni indijski oraščići omekšaju u vodi te se potpuno emulgiraju. U skladu s tim, trebat će vam samo blender da bi se natopljeni oraščići pretvorili u kremasto mlijeko.
Kako napraviti mlijeko od indijskog oraha
Kada pravite mlijeko od indijskog oraha kod kuće možete dodati malu količinu aroma, ali osnovni sastojci su samo indijski orah i voda - nevjerojatno jednostavno!
Uz to, domaća verzija je koncentriranija i tako sadrži više hranjivih sastojaka od već gotovih proizvoda. Također možete kontrolirati koliko sladila i ostalih sastojaka ćete dodati.
Obavezno nabavite sirove indijske orahe (nezaslađene i ne pečene). Namočite indijske orahe (najmanje četiri sata) da omekšaju. Možete ih i namakati preko noći (najviše do 12 sati) i ujutro u par poteza imate fino svježe mlijeko, a da niste morali u trgovinu.
Možete ih pustiti da se namaču na sobnoj temperaturi ili u hladnjaku. Ako ih odlučite namakati duže od četiri sata, bolje je da ih spremite u hladnjak.
Kada su se tako odstajali u vodi, odbacite tekućinu u kojoj su se namakali i isperite ih. Sastojke stavite u blender. Uključite blender na najnižu postavku, uključite ga, a zatim polako krenite prema višoj postavci. Blendajte dok ne dobijete glatku smjesu, oko dvije minute.
Možete dodati datulje, med ili javorov sirup za zaslađivanje, ako želite. Drugi popularni dodaci uključuju morsku sol, cimet, kakao prah ili ekstrakt vanilije.
Za izradu 1 šalice mlijeka od indijskog oraha potrebno je oko 1/4 šalice sirovih indijskih oraščića.
Kako koristiti mlijeko indijskog oraha
Može se koristiti umjesto kravljeg mlijeka u većini recepata, uključujući smoothieje, pecivo i hladne ili tople žitarice. Možete ga dodati i umacima kako bi postali kremastiji ili ga čak iskoristiti za pravljenje sladoleda.
Domaće mlijeko od indijskog oraha možete čuvati u hladnjaku do pet dana. Imajte to na umu i napravite onoliko koliko vam treba. Čuvajte ga u hermetički zatvorenoj staklenoj posudi. Prije upotrebe lagano ga protresite.
Uživajte u čaši zdravog i finog kremastog mlijeka!