Brza narudžba
Košarica 0 kom

Suhe marelice i benefiti za zdravlje

Datum objave: 10.05.2019.
Komentiraj
Suhe marelice izvor su zdravlja i dugovječnosti.

Suho voće, osim što je ukusno i zdravo, predstavlja jednostavan i praktičan izvor vitamina i hranjivih tvari. Naročito je praktično kao međuobrok ili brzi zalogaj kada nemamo previše vremena na raspolaganju.

Jedna od prednosti sušenog voća je ta što može trajati mnogo dulje nego svježe,  no jeste li znali da i sadrži više hranjivih tvari i nosi veće zdravstvene prednosti?

Sušene marelice pogotovo su cijenjene jer njihovo sušenje ne oštećuje plod i ne mijenja njihov hranjivi sastav. Zapravo ga poboljšava i daje veće koristi za zdravlje.

Marelice su same po sebi jedan od najbogatijih izvora vitamina A, C, i B kompleksa, kalija i beta karotena.

Uz sve nabrojeno, suhe marelice još sadrže željezo, kalcij i fosfor.

Bogatstvo vitamina i minerala čini suhe marelice fantastičnom namirnicom koja na nekoliko načina pridonosi zdravlju i vitalnosti.

U nastavku donosimo koje su to prednosti koje će konzumacija sušenih marelica donijeti vašem organizmu.

Reguliranje težine

Marelice obiluju prehrambenima vlaknima koja svojim bubrenjem izazivaju osjećaj sitosti, potiču rad metabolizma i tako  doprinose zdravom probavnom sustavu i sprečavaju prejedanje.

Marelice nisu kalorične pa su izvrstan međuobrok kojim nećete unijeti previše kalorija, a smanjit će osjećaj gladi i zadovoljiti potrebu za slatkim

Očuvanje vida

Suhe marelice sadrže vitamin A koji je potreban za očuvanje vida. Vitamin A je snažan antioksidans koji pomaže ukloniti slobodne radikale koji itekako mogu oštetiti vid. 

Degenerativan efekat slobodnih radikala ili oksidativni stres može voditi razvoju katarakte ili slabijem snabdijevanju oka krvlju što prouzročuje makularnu degeneraciju. Unosom vitamina A vjerojatnost pojave katarakte se smanjuje za 40%.

Suhe marelice bogate su vitamnom A koji ima važnu ulogu u očuvanju vida.

Retinol i beta karoten koje također nalazimo u marelicama smanjuju rizik od razvoja opasne očne bolesti, tj. makularne degeneracije koja je povezana sa starenjem i koja označava postupan gubitak vida oboljele osobe.

Unos željeza

Nedostatak željeza može biti razlog što ste često umorni ili imate vrtoglavice. Zahvaljujući izrazito visokoj koncentraciji željeza, suhe marelice preporučuju se anemičnim osobama zbog njenog visokog sadržaja željeza, a također povećavaju količinu hemoglobina u krvi.

Unos vitamina u trudnoći

Marelice su posebno korisne ženama u vrijeme trudnoće jer sadrže vitamine A, C i E, kao i minerale fosfor, silicij, kalcij, željezo i kalij.

Sok od marelica je odlično sredstvo za ublažavanje mučnine i reguliranje probave.

Za trudnice su suhe marelice od velike koristi jer imaju visok udio željeza, ali i male količine minerala bakra koji pridonosi boljoj apsorpciji željeza.

Poboljšanje probave

Suhe marelice sadrže velike količine pektina. Također sadrže celulozu koja je blagi laksativ i liječi zatvor

Bez obzira jede li ih se svježe ili sušene, marelice su dobar izvor dijetalnih vlakana. Uz to što su bogate vitaminom A topivim u mastima, ovo voće se lako probavlja te se nutrijenti koje u njemu nalazimo brzo apsorbiraju.

Zbog toga je probava osoba koje jedu marelice uredna i redovita, a marelice doprinose poboljšanoj gastrointestinalnoj funkciji općenito.

Zbog visokog sadržaja magnezija i fosfora marelice dobro djeluju na poboljšanje funkcija mozga.

Regulacija rada srca

Jedna od najvećih prednosti suhe marelice je regulacija rada srca. Suha marelica sadrži tri puta više kalija nego banane što održava ravnotežu elektrolita i olakšava rad srčanom mišiću, ali i samo trag soli koja pomaže u reguliranju krvnog tlaka.

Budući da je puna vlakana, pomaže kod snižavanja kolesterola i time štiti srce, smanjujući rizik od kardiovaskularnih bolesti

Također je bogata likopenom i vitaminom C što uz ostale antioksidanse smanjuje rizik od srčanog udara.

Jačanje imuniteta

Vitamin C iz marelice ublažava simptome i skraćuje trajanje prehlade, te pomaže u jačanju imuniteta.

Suhe marelice također mogu pomoći kod snižavanja temperature.

Poboljšanje funkcije mozga

Zbog visokog sadržaja magnezija i fosfora, marelice pomažu i kod poboljšanja funkcije mozga.

Zdravlje kostiju

Visoki sadržaj kalcija u marelicama doprinosi razvoju i zdravlju kostiju. No, za pravilnu i dostatnu apsorpciju kalcija potreban je i kalij, koji se također u visokoj koncentraciji nalazi upravo u ovom sušenom voću.

 

Uz sve nabrojene benefite, vjerujemo da ćete za grickalicu češće odabrati upravo sušene marelice. U našoj ponudi potražite pakiranje od 200 grama idealno za imati uvijek negdje u blizini.

 

Marelica Suha 200g Natura

Komentari
Newsletter
Prijavom ostvaruješ 10% popusta na prvu narudžbu
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

 

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Google maps
Sendgrid

Google analytics