Suho voće
Osim što je ukusno i zdravo, predstavlja jednostavan i praktičan izvor vitamina i hranjivih tvari, ali jeste li znali da njime možete osnažiti svoj organizam!?
Jedna od prednosti sušenog voća je ta što može trajati mnogo dulje nego svježe što je idealno za podizanje imuniteta u hladnim mjesecima koji nam slijede. Prava su riznica minerala poput kalija, magnezija, kalcija, cinka i željeza, kao i vitamina A, B i C.
Dok su grožđice i datulje prepune antioksidansa i pomažu u borbi protiv anemije, šljive i marelice obiluju prehrambenim vlaknima potičući rad metabolizma i tako doprinose zdravom probavnom sustavu. Brusnice imaju pozitivan učinak kod liječenja urinarnog trakta, a ako je okus đumbira oštar, a istovremeno ljut i slatkast ima snažno protuupalno i antioksidativno djelovanje, a njegovom konzumacijom možete kontrolirati razinu šećera u krvi.
Naročito je praktično kao međuobrok ili brzi zalogaj kada nemamo previše vremena na raspolaganju jer stvaraju osjećaj sitosti. Lako je probavljivo te će vam njegovi ugljikohidrati pružiti energiju tijekom dugih i napornih radnih dana ili prije treninga.
Neki tradicionalni kolaču poput slatkih kolača od dizanog tijesta nezamislivi su bez aromatične suhe šljive, smokve, grožđica i datulja koje su u našoj kuhinji prisutne su od davnina. Sve su zastupljeniji u modernoj kuhinji te zdravoj prehrani jer su izvrsna su zamjena za kupovne slatkiše. Sadrže prirodne šećere pa su odličan izbor ako vas ulovi želja za slatkim, a u organizam ćete unijeti zdravu namirnicu i daleko manji broj kalorija.
Lako ga je uvrstiti u prehranu, a uz sve nabrojene benefite, vjerujemo da ćete za grickalicu češće odabrati upravo suho voće.