Svi trikovi slanutka
Bilo da je glavna zvijezda jela ili kao prilog ljudi u njemu uživaju diljem svijeta. Odličan je izvor vlakana te ima gotovo jednak broj proteina kao meso stoga ne čudi da je poznat kao odlična zamjena za meso u veganskim i vegetarijanskim jelima.
KAKO PRAVILNO KORISTITI SLANUTAK
Kako bi iskoristili sve njegove blagodati slanutak je potrebno namakati. Najbolje ga je ostaviti u vodi preko noći kako bi ga kraće trebali kuhati. On će namakanjem nabubriti, ali neće omekšati. Naravno, prije kuhanja ga svakako dobro isperite mlazom vode.
U nedostatku vremena uvijek je dostupan onaj iz konzerve spreman za pripremu.
GRICKAJ ZDRAVO
Hrskavi slanutak idealna je zamjena za kupovne grickalice. Sa začinima ne možeš pogriješiti bilo da se radi o svježim ili sušenim, a mediteranski začini, chilli, kurkuma ili pak cimet biti će odličan izbor. Poslužiti ga možete i kao dodatak juhama ili salati kojima će dati neodoljivu hrskavost.
SALATA ILI SLOŽENAC? ZAŠTO NE OBOJE!
Slanutak se lako kombinira sa brojnim namirnicama poput ostalih mahunarki i povrća koje volite ovisno o sezoni. Odlična je zamjena za tjesteninu ako želite pripremati zdravije obroke, a uz proso ili quinou dobiti ćete nutritivno bogati obrok.
POLPETE
Njegova najveća primjena je u izradi polpeta te slastica jer zamjenjuje jaja, a odličan je i ako trebate zgusnuti jelo.
Odlična vijest je da se od slanutka može pripremiti brašno koje je savršena alternativa onima koji ne konzumiraju gluten.
Ako i niste u mogućnosti kupiti brašno, dovoljno je skuhati slanutak i kod pripreme polpeta usitniti ga zajedno s ostalim sastojcima u blenderu. Jedno od najpoznatijih jela upravo su pržene poplete od slanutka zvane falafel čijim ćete mirisima unijeti dašak Bliskog Istoka u dom.
Pri izradi polpeta puno je varijanti pa tako u njih možete dodati mnogobrojne sastojke koje volite. Ubacite ih u salatu, umotajte u tortilje ili ukomponirajte u burger.
Polpete od bulgura i slanutka uz umak od krastavca
NAMAZI
Zbog svoje kremaste teksture slanutak je izvrstan za pripremu namaza. Najpoznatiji je svakako onaj koji se priprema uz dodatak tahinija, hummus. Bezbroj je varijanti pa mu tako možete dodati i svježe ili pirjano povrće kao što su mrkva, celer ili luk, a namaz u kombinaciji s avokadom i orašastim plodovima ne smijete propustiti jer će postati vaš favorit.
P.S. ako koristiti slanutak iz konzerve sačuvajte vodu u kojoj se nalazi i pripremite vegansku majonezu s avokadom i indijskim oraščićima.
DESERT
Kao i grah i slanutak se odlično snalazi u ovoj ulozi. Za brzi desert dovoljno je u blenderu pomiješati kuhani slanutak s maslacem od kikirikija i tamne čokolade kako bi dobili kremu.
Recept za fantastičnu tortu od čokolade i slanutka pronađi na našoj web stranici i otvori neke nove vidike.