Domaće bademovo mlijeko – 5 razloga zašto DA!
Sanjamo o vrtu u kojem bismo uzgajali sve ono što naša obitelj konzumira, ali rijetki imaju tu privilegiju. Ostali posežu za namirnicama s polica dućana. To i dalje ne znači da kontrola namirnica nije u našim rukama. Biramo zdravo, organski proizvedeno, ekološko i sigurni smo da činimo dobro za naše zdravlje.
Kravlje mlijeko spada u namirnicu koju svakodnevno konzumiramo, ali industrijski prerađeno prepuno je štetnih sastojaka. Srećom, tu je zdrava alternativa – bademovo mlijeko. I ne samo to, ovaj nutritivno visokovrijedan napitak možete napraviti u kućnoj radinosti sa samo dva sastojka i u svega par minuta.
Najvažnije je odabrati organski proizvedene, visokokvalitetne bademe. Za još sretnih vijesti pročitajte dodatne benefite domaćeg bademovog mlijeka:
1. Bademovo mlijeko ne izaziva alergije
Curenje nosa, suzne oči i kihanje nisu alergijska reakcija samo na pelud. Mogu biti i reakcija na laktozu koja je prirodno prisutna u kravljem mlijeku, uz još neugodnije simptome svrbeža kože ili proljeva i povraćanja. Čak 8% svjetske populacije pati od intolerancije na laktozu. Dodamo li 2% alergičara na gluten, brojka je zastrašujuća. Bademovo mlijeko zdrava je i potpuno prirodna zamjena za kravlje mlijeko i nema bojazni od alergijske reakcije – ono je oslobođeno i glutena i laktoze.
2. Zaboravit ćete na svog liječnika
Ne, bademovo mlijeko ne utječe na gubitak pamćenja. Naprotiv, poboljšava ga i podiže raspoloženje. Popis blagotvornog djelovanja bademovog mlijeka na zdravlje dugačak je. Ono je jedno od nutritivno najbogatijih vrsta mlijeka, ne sadrži zasićene masne kiseline i kolesterol, ali zato sadrži omega 3 masne kiseline koje smanjuju rizik od nastanka srčanih bolesti.
Zbog visoke razine vitamina E bademovo mlijeko pomaže vašem tijelu da se očisti od štetnih tvari i tako sprečava nastanak raka. Kalij, cink, željezo, vlakna i kalcij nahranit će vašu jetru i osnažiti vaše kosti.
3. Sojino i rižino mlijeko gube bitku s bademovim
Kao zamjena kravljem mlijeku, uz bademovo mlijeko, nudi se još i rižino i sojino mlijeko. Ali, ne mogu stati u istu rečenicu s bademovim mlijekom, posebno ne domaćim. Sojino mlijeko sadrži veliku količinu proteina, ali ne i vitamina i minerala, koje u izobilju možete pronaći u bademovom mlijeku. Ne sadrži ih ni rižino. Oba se nužno obogaćuju kalcijem i vitaminom D kako bi se povećala njihova nutritivna vrijednost.
Doma ćete to teško izvesti pa ste prisiljeni kupovati tvornički proizvedena mlijeka. Bademi sadrže sve potrebne vitamine i minerale pa ste sigurni da će domaće bademovo mlijeko zadovoljiti sve vaše potrebe. Jedni sastojak, uz vodu, je badem pa pazite da bude visokokvalitetan i organski proizveden.
4. Bademovo mlijeko vaš je saveznik u borbi s kilogramima
Šalica nezaslađenog bademovog mlijeka sadrži 1 gram vlakana i proteina i tek 30 do 40 kalorija. U usporedbi s kravljim mlijekom radi se o niskokaloričnom napitku.
Sadrži i visoke količine magnezija koji aktivira vaš probavni sustav, potiče tijelo na potrošnju energije i regulira osjećaj gladi. I ne samo to, mazanjem tijela bademovim mlijekom smanjuje se pigmentacija kože i pospješuje njena hidratacija.
5. Možete ga napraviti doma u tren oka
Kupovno bademovo mlijeko uglavnom je istog sastava i nutritivnih vrijednosti kao i ono dostupno na tržištu. Ali pojedina bademova mlijeka sadržavaju konzervanse i druge štetne aditive. Najsigurnija opcija je napraviti domaće bademovo mlijeko.
Za to će vam trebati svega nekoliko minuta vašeg vremena, šalica badema i litra vode. Bademima, koje ste ostavili namakati u vodi preko noći, dodajte litru vode i sve zajedno izmiksajte u multipraktiku.
Najbolje je tako pripremljenu smjesu procijediti kroz gazu i napitak iskoristiti u roku tri dana. Važno je da se na bademima ostavi kora koja je vrijedan izvor vitamina. Stoga je potrebno pažljivo odabrati bademe koje koristite i uvjeriti se da su organskog porijekla.