Brza narudžba
Košarica 0 kom

Miriši na zdravo: Kako i zašto tostirati orašaste plodove?

Datum objave: 13.11.2020.
Komentiraj
Vodič: Kako tostirati orašaste plodove

Znati peći, odnosno tostirati orašaste plodove vrlo je korisna vještina u kuhinji! Možete ih tostirati u pećnici, na tavici ili u mikrovalnoj pećnici.

Orašasti plodovi sami po sebi ukusan su i zadovoljavajući međuobrok. A što se tiče slatkih ili slanih recepata, tostiranje orašastih plodova dodat će i teksturu i dubinu okusa i omogućiti da se natječu s jačim okusima, umjesto da ostanu neprimijećeni.

Tko je za komad čoko torte s tostiranim lješnjacima? Mmmmm...

Pečenje ili prženje orašastih plodova - što je zdravije? Glavna razlika između pečenja, odnosno tostiranja i prženja orašastih plodova leži u dodavanju ili ne dodavanju ulja prilikom termičke obrade. Dakle, termin “prženja” podrazumijeva takvu termičku obradu orašastih plodova kod koje je prisutno dodavanje ulja, dok se kod termina “pečenja", odnosno tostiranja radi o pečenju orašastih plodova bez njegova dodavanja.

U čemu je tajna odličnog okusa tostiranih orašastih plodova?

Orašasti plodovi, kao što su lješnjaci, orasi, bademi i drugi, u sebi sadrže prirodna ulja i arome koje, tehnikom tostiranja, posebno dolaze do izražaja.

Tostiranje orašastih plodova oslobađa njihova esencijalna ulja. Zbog toga orašasti plodovi tostiranjem postaju mirisniji i aromatičniji nego u sirovom stanju. 

Učinite uvijek ukusnu piletinu još ukusnijom, dodajući tostirane indijske orahe.

Tostiranje ih čini hrskavijima i primamljivijima za samostalno grickanje ili kao jedan od sastojaka koji će oplemeniti okus svakog međuobroka ili glavnog jela.

Kako tostirati orašaste plodove?

Sada kada znate kako je tostiranje puno bolja i zdravija metoda od prženja, dat ćemo vam ideje kako da sirove orašaste plodove tostiranjem kod kuće pretvorite u hrskavo i aromatično bogatstvo okusa.

Postoji nekoliko načina kako možete tostirati svoju omiljenu grickalicu. Orašaste plodove možete vrlo lako tostirati:

  • stavljanjem orašastih plodova u pećnicu,
  • na vatri koristeći tavicu,
  • te pečenjem u mikrovalnoj pećnici.

Od alata vam nije potrebno puno: lim za pečenje (papir za pečenje po želji) ili tavica, ili tanjur koji može u mikrovalnu pećnicu, odlučite li se za tu metodu. Suha i čista kuhinjska krpa bit će vam potrebna ako je potrebno ukloniti opnu s orašastog ploda.

Tostiranje orašastih plodova u pećnici

Tostiranje orašastih plodova u pećnici najbolja je metoda kada tostirate veću količinu orašastih plodova. Samo, oprezno! Nemojte se previše udaljiti, ili previše zaokupiti nečim drugim, jer vrlo brzo možete umjesto savršeno tostiranih plodova, dobiti izgorene orašaste plodove.

Na lim za pečenje stavite papir za pečenje te rasporedite orašaste plodove ravnomjerno po limu. Vrijeme tostiranja i potrebni stupnjevi ovisit će o vrsti orašastih plodova koji se nalaze na limu za pečenje. Tostirate li miješane orašaste plodove, obično je dovoljno 15 do 20 minuta, ali uz provjeru svakih 5 minuta, i češće pred kraj.

Pinjoli

Za savršeno tostirane pinjole bit će vam potrebno od 5 do 10 minuta, u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 stupnjeva. Svake 2-3 minute promiješajte/protresite pinjole kako ne bi zagorjeli. Pinjoli su gotovi kada porumene. Tostirane pinjole možete iskoristiti kao odličan dodatak tjesteninama, salatama ili možete napraviti svoju verziju pesta od začinskog bilja, dok tostirane lješnjake možete iskoristiti u slatkim i slanim jelima, kao što su zdravi namazi, salate ili neodoljive zdrave slastice.

Tostirani pinjoli obogatit će okus i najjednostavnijeg jela

Lješnjaci

Proces tostiranja lješnjaka traje od 10 do 15 minuta, u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva. Kad se kuhinjom počne širiti onaj predivan orašasti miris, lješnjaci su tostirani! Tako pripremljene lješnjake stavite na čistu kuhinjsku krpu i pustite ih da se odmaraju nekoliko minuta. Nakon toga, kuhinjskom krpom trljajte lješnjake kako biste ih oslobodili opne. 

Bademi

Za bademe će proces tostiranja trajati 10 do 20 minuta, u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva. Znat ćete da su gotovi kada poprime zlatno smeđu boju i zamirišu. Ako niste sigurni, slobodno uzmete jedan i zagrizite ga. Tostirani bademi su izvrstan dodatak svim vrstama jela.

Orasi

Što se jezgre oraha tiče, najbolje bi ih bilo prerezati po pola i takve ubaciti u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva. Tostiranje oraha u pravilu traje od 5 do 10 minuta. Tostirani orasi dat će posebnu notu svakom jelu, bilo ono slatko ili slano. Lim na kojem se nalaze orasi je potrebno protresti kako isti ne bi zagorjeli.

Pistacija

Sirovu pistaciju posložite ravnomjerno na lim za pečenje i odložite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva. Peče se oko 8 minuta, no potrebno je nakon 4 minute otvoriti pećnicu i protresti lim kako bi se pistacija što ravnomjernije ispekla. Pistacija je gotova u trenutku kad poprimi svijetlosmeđu boju.

Indijski orah

Za potrebe tostiranja indijskog oraha zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i obložite lim papirom za pečenje te ravnomjerno rasporedite orahe. Pecite ih 10-15 minuta, pri tome pazeći da ne bi zagorjeli. 

Kikiriki

Sirovi kikiriki pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, do 20 minuta ako je kikiriki bez ljuske, odnosno do 25 minuta ako je kikiriki u ljusci. I kikiriki, kao i sve prethodne orašaste plodove, je potrebno u procesu pečenja provjeravati i promiješati/protresti da se što ravnomjernije ispeku/tostiraju.

Naravno, uvijek biste trebali imati na umu kako nisu sve pećnice iste jačine. Shodno tome je potrebno prilagoditi temperaturu i vrijeme pečenja orašastih plodova vašoj pećnici.

Tostiranje orašastih plodova na tavici 

Kod tostiranja na tavici je potrebno imati na umu kako će vrijeme pečenja/tostiranja varirati i ovisiti o tome jesu li orašasti plodovi prerezani na polovice, na četvrtine ili se stavljaju na tavicu u jednom komadu.

Za brzo tostiranje svojih omiljenih orašastih plodova, potrebna vam je samo tavica.

Za tostiranje orašastih plodova na štednjaku zagrijte veliku tavu na srednje jakoj vatri. Nemojte dodavati ulje ili sprej za kuhanje; orašasti plodovi sami imaju dovoljno ulja i neće se lijepiti za tavicu. Kad se tava zagrije, dodajte jedan sloj orašastih plodova i pecite ih uz često miješanje dok ne postanu zlatno smeđi i super aromatični.

Obavezno izvadite orašaste plodove iz tave kada završite, kako se ne bi nastavili peći od zaostale topline u tavi.

Tostiranje orašastih plodova u mikrovalnoj pećnici

Možda vam nikad nije palo na pamet da orašaste plodove možete tostirati u mikrovalnoj pećnici? Ali, možete. Nećete dobiti tu istu tamnu boju koju ćete dobiti metodom tostiranja u pećnici li na tavici, ali to je izvrsna metoda koju možete koristiti kada ste u žurbi.

Da biste koristili ovu metodu, samo rasporedite jedan sloj orašastih plodova na tanjur koji je siguran za korištenje u mikrovalnoj pećnici.

Odličan dodatak bilo kojoj salati.

Pecite ih u intervalima od 1 minute na punoj snazi, dok ne dobiju oštar prženi okus i dok ne postanu mirisni.

Količina vremena koja je potrebna mikrovalnoj metodi razlikuje se po vrsti orašastih plodova, zato se pridržavajte intervala od 1 minute i provjeravajte ih nakon svake minute.

Što ako treba maknuti opnu?

Povremeno ćete nakon tostiranja morati oguliti orašaste plodove, poput lješnjaka ili kikirikija. Jednostavno ih pustite da se ohlade nekoliko minuta, a zatim ih stavite u čistu kuhinjsku krpu. Snažno ih istrljajte i opne će odmah skliznuti. Ne brinite se zbog ostataka opne, neće utjecati na okus jela.

Vjerujemo da ste upravo dobili pregršt ideja na koji način pripremiti ove hranjive grickalice, bogate nezasićenim mastima, vlaknima i biljnim proteinima, te ih uspješno uklopiti u svakodnevna jela.

Potražite svoju najfiniju zdravu grickalicu putem našeg web shopa i uživajte u punoći okusa već pečenih orašastih plodova, ili naručite sirove i sami se okušajte u tostiranju!

NARUČI ORAŠASTE PLODOVE

 

Komentari
Održimo zdravu vezu
Prijavom ostvaruješ 10% popusta na prvu narudžbu
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

 

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Google maps
Sendgrid

Google analytics