Brza narudžba
0 kom
Hummus ljubitelji pozor!

Usudite se probati ovu kremastu slanu poslasticu!

Datum objave: 12.09.2024.
Komentiraj

Tradicionalna poslastica Bliskog istoka, humus, koja je osvojila srca ljudi diljem svijeta, svojom bogatom teksturom pronašao mjesto u raznim gastronomijama.

Zbog svoje jedinstvene kombinacije okusa i nutritivnih vrijednosti, humus se savršeno slaže kao umak uz hrskavo povrće, piletinu ili ribu te kao namaz na toplim pecivima.

Tradicionalno se priprema od slanutka, tahini, maslinovog ulja, limunovog soka i začina. Jednostavan za pripremu i prilagodljiv raznim okusima i začinima, humus postaje omiljeni izbor za one koji žele uravnotežiti okuse i nutritivne potrebe u svom svakodnevnom jelovniku.

Glavna zvijezda humusa je slanutak

Iako se povezuje s Bliskim istokom, posebice s izraelskom kuhinjom, humus je zapravo dio mnogih mediteranskih tradicija. Njegova povijest seže sve do drevnog Egipta, a zapisi o humusu datiraju još iz 13. stoljeća.

Ipak ima poseban status u izraelskoj kuhinji i jedan je od simbola njihove kulinarske baštine. Priprema započinje kuhanjem slanutka dok on ne postane mekan, zatim slijedi miješanje s tahinijem (sezamova pasta), maslinovim uljem i ostalim sastojcima te završava blendanjem u glatku pastu.

Izrazito je jednostavan za pripremu, a sastojci poput slanutka i tahinija su lako dostupni, a super se slaže s začinima poput češnjaka, paprike ili čilija. 

Kupi slanutak

Ima veliku nutritivnu vrijednost

Osim što je ukusan, humus je i nutritivno bogat. Naime, slanutak je izvrstan izbor biljnih proteina, vlakana, željeza i drugih hranjivih tvari poput vitamina i minerala, dok tahini ili sezamova pasta dodaje unos zdravih masti, proteina, kalcija i drugih minerala.

U originalan recept ide i limunov sok koji pruža osvježavajuću kiselinu i vitamin C. Ako se pri izradi koristi maslinovo ulje, humus sadrži zdrave nezasićene masti koje su korisne za zdravlje srce te pozitivno utječu na snižavanje razine lošeg kolesterola. Odličan je saveznik za regulaciju razine šećera u krvi i prevenciju raznih bolesti crijeva upravo zbog vlakana.

Posegnete li za dodacima poput češnjaka dodat ćete u humus i antioksidanse koji pomažu u borbi od slobodnih radikala. Humus je prirodno bez kolesterola i glutena te ga mogu jesti osobe koje imaju problem s glutenom i kolesterolom. Ako ste vegan, također možete slobodno uživati u ovoj bliskoistočnoj poslastici jer ne sadrži tvari životinjskog podrijetla. 

Humus, jednostavan, ukusan i zdrav, postao je prava gastro ikona koja osvaja nepce diljem svijeta. Osvojit će vas svojom neodoljivom aromom i teksturama, isto kao što će vas očarati bogatstvom okusa. 

svi trikovi slanutka

Komentari
Newsletter
Prijavom ostvaruješ 10% popusta na prvu narudžbu