Uvrstite poznate sastojke za kolače u svakodnevicu
Mljeveni mak i orah, grožđice ili možda ribani kokos ne moraju biti glavne zvijezde samo u kolačima, već se na vašem stolu mogu naći svaki dan uz nekoliko jednostavnih trikova.
Popularne slastice koje se u svijetu pripremaju na bezbroj načina, uz različite sastojke i oblike, kolači, doista su omiljeni slatkiši mnogim ljudima, a njihova česta baza su zapravo mljeveni mak i orah, grožđice i kokos. Štoviše, neke slastice, poput Raffaello kuglica, ne možemo napraviti bez ribanog kokosa, dok orahnjača i makovnjača bez maka i orah ne postoji. Ovi sastojci, samostalno ili u zdravijim verzijama, mogu se uključiti u prehranu tijekom cijele godine jer imaju mnoge zdravstvene prednosti.
#Mljeveni mak nije samo makovnjača!
Iako svi volimo mljeveni mak u toploj makovnjači ili omiljenim pekarskim proizvodima, veseli činjenica da mljeveni mak možemo primijeniti u različitim receptima i pomalo se poigrati s okusima.
Sitne sive sjemenke, dobar su izvor hranjivih tvari poput kalcija, željeza, fosfora i magnezija, folne kiseline, vitamina E, tiamina i mangana, pa se u kulinarstvu koriste od davnina. Tako su Talijani poznati da vole koristiti mak u pripremi focaccia, a dodaju ga i u rižu ili zobenu kašu.
Ako mljeveni mak prepržite na malo maslaca ili maslinova ulja te ga dodate kao preljev njokima ili širokim rezancima dobiti ćete jednostavan, brz i ukusan obrok. Možete ga ubaciti u umake, domaću majonezu, senf, jogurt ili u kiselo vrhnje i dobiti zanimljiv dodatak, dok će dodatno obogatiti svaku povrtnu salatu, pečeni odrezak ili sendvič. Za osjetljive na gluten, dobra je zamjena za klasično brašno.
#Orasi od juhe do deserta
Orah je najpraktičnija zdrava grickalica i neizostavan u slasticama, ali skladno se kombinira s raznim povrćem, mesom ili tjesteninama.
Popularan je sastojak salatama kojima poboljšava okus, ali u Italiji se često koristi s tjesteninom i poslužuje kao dio toplog predjela. Orasi su svoju ulogu pronašli i na francuskim tanjurima kao dodatak fazanu, a škampe s orasima i juha od mladih oraha su apsolutni francuski specijalitet.
Mljeveni orah je bogat omega 3-masnim kiselinama, proteinima, magnezijem i cinkom, pa je savršen saveznik zdravog života u svakom smoothieju, umaku i domaćem kruhu. Ako vam zafali krušnih mrvica, slobodno koristite mljeveni orah kao savršenu zamjenu.
#Kokos i grožđice kao prirodni zaslađivači
Piletina u umaku od jabuka i grožđica
Bogate antioksidansima i vlaknima, grožđice su odličan izvor energije te sadrže dijetalna vlakna i mnoge nutrijente. Slatke su i ukusne te su samostalna zdrava grickalica. Možete obogatiti zobenu kašu, jogurt, salatu ili umak slatkastim okusom grožđica, dok u raznim vrstama peciva poput kolača, muffina i palačinki, koristite ih kao prirodni zaslađivač.
U kombinaciji s drugim suhim voćem i orašastim plodovima stvaraju zdravu mješavinu koja je bogata hranjivim tvarima i idealna za sportaše kao domaća energetska pločica.
Potpuniji miris i okus vaših svakodnevnih jela dobiti ćete ako dodate ribani kokos. Idealan je za kuhanje ili pečenje zdravih recepata ili kao dio snackova, zobenih kaša, jogurta i/ili umaka. Ribani kokos je neizostavan dio azijske kuhinje, posebice u curryjima, umacima ili pak sladoledu. No, možete ga koristiti u pripremi kokosovog pirea do slastica poput kolača od riže s kokosom.
Ovi poznati sastojci kolača ne samo da su ukusni, već su i zdravi. Vaša prehrana će biti bogatija i zdravija, a vaši svakodnevni obroci postat će zanimljivi, ukusniji i još zdraviji te ćete otkriti i nove okuse i teksture igrajući se ovim zdravim namirnicama.