
Zašto su bučine sjemenke mali superjunaci?

Bučine sjemenke najzdravija su grickalica koju možete pronaći i ne, nisu rezervirane samo za grickanje u kinu pa si možete pogledati kroz prste te pojesti malo više.
Sve više zaokupiraju pažnju svojim izvanrednim nutritivnim svojstvima pa su sve popularnije kao dodaci raznim jelima poglavito zdrave prehrane. Od grickalice do dodataka prehrani, od slanih i slatkih kombinacija ili pak smoothieja… posvuda su! Ali zašto su toliko posebne?
Šaka bučinih sjemenki = šaka zdravlja
Ono što bučine sjemenke čini posebnima je visoka razina antioksidansa koji našem tijelu pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu čime se smanjuje rizik od raznih bolesti kao što su rak, srčane bolesti i neurodegenerativni poremećaji.
Bogate su hranjivim tvarima jer sadrže visoke razine proteina, vlakana, vitamina E i minerala poput magnezija, cinka i željeza. Uz njih, zdravlje srca, regulacija probave i jačanje imunološkog sustava je zajamčeno. Bučine sjemenke su izvor zdravih masnoća koje su ključne za zdravlje mozga te smanjenje upala.
Bučine sjemenke miješaju se u sve!
Imaju još jednu specifičnost, a to je da se miješaju doslovce u sve! Naime, bučine sjemenke mogu se konzumirati sirove i pečene. Ubacite ih slobodno u salatu i dodajte posve novu (zdravu) dimenziju.
Iako se najčešće bučine sjemenke sole, odlične su i kad ih se kandira na različitih način. Postupak je isti kao i kod kandiranja badema, ali ovoga puta samo odaberite bučine sjemenke.
Mogu biti odličan temelj za različite varijacije umaka, samo ih je potrebno usitniti u blenderu te dodati ulje i sol. Jako se vole sa sirom te ako ih poslužite uz sir, dobit ćete savršen zalogaj. Njihov blagi orašasti okus čini ih lako uklopivim u mnoge recepte, pa čak i one slatke. Stoga slobodno posipajte bučine sjemenke po biskvitu ili pripremite energetske pločice.
Konzumirajući bučine sjemenke, pomažete i prirodi. Naime, njihov uzgoj zahtijeva manje vode i pesticida u usporedbi s mnogim drugim kulturama, čime su osim za ljude, vrijedne i za okoliš u kojem živimo te njihovom konzumacijom pomažemo i sebi i prirodi istovremeno.