Brza narudžba
Košarica 0 kom

Pravilnom prehranom do zdravlja

Datum objave: 29.11.2019.
Komentiraj
Ovo toplo jelo odiše začinima koji mu daju poseban štih.

Izazov je ostati zdrav kroz duge zimske mjesece. Čak i ako provodite sezonu jedući hranu koja povećava imunitet i dalje možete postati žrtva popularnih sezonskih bolesti. Ako tražite načine kako spriječiti, odnosno ublažiti simptome prehlade i gripe, vaš prvi korak trebao bi biti opskrbiti se zdravim namirnicama.

Ako govorimo o lakšim i prolaznim bolestima poput bezazlene prehlade, nećemo osjetiti teže posljedice i nju ćemo najvjerojatnije odležati onako usputno. Ali, ako govorimo o težim virozama, onda bi naknadno nastojanje da očuvamo zdravlje moglo djelovati kao gašenje požara malom kantom vode. Nedovoljno učinkovito.

Na pitanje kako očuvati zdravlje i prevenirati razvoj bolesti odgovor je prilično jednostavan - zdravim načinom života koji rezultira snažnim imunitetom. Ipak, odgovor na pitanje što znači zdravo živjeti i kako ojačati imunitet nije tako jednoznačan.

Zdrav život podrazumijeva redovitu tjelesnu aktivnost prilagođenu životnoj dobi, kvalitetan san, boravak u prirodi, opuštanje i izbjegavanje stresnih situacija, ali prije svega zdravu prehranu.

Cjelogodišnje jačanje imuniteta

Tijekom sezone viroza skloni smo posezati za raznim preparatima kojima bismo mogli ojačati naš imunološki sustav. Nije na odmet i sve što činite u svrhu svog zdravlja dobro je došlo. Pojačana doza C vitamina ili preparati na bazi beta glukana pridonijet će jačanju organizma.

Ipak, imunitet nije sezonska stvar, na njegovom jačanju morate raditi cijele godine. Samo tako ćete spremni dočekati sezonu zimskih bolesti, ali i sve ostale izazove koji vas čekaju.

Ne možete utjecati na sve što narušava imunitet, poput stresnih situacija ili umora, ali itekako možete utjecati na ono što unosite u organizam. Zdrava prehrana ključ je jačanja organizma i osnaživanja imuniteta. Ona podrazumijeva lagane i ujednačene obroke, bogate složenim ugljikohidratima, vitaminima i mineralima, kao i dovoljan unos tekućine.

Zdrava prehrana ključ je zdravog organizma.

Odnosi se i na način pripreme obroka. Trebalo bi izbjegavati prženu ili pečenu hranu i što više konzumirati kuhanu hranu te voće i povrće.

Pravilan odabir namirnica ključan je u tom procesu. Postoje namirnice koje s pravom možemo zvati supernamirnicama, one su prava nepobjediva vojska za jačanje imuniteta.

Agrumi puni C vitamina

Većina ljudi se okreće vitaminu C nakon što ih prehlada već uhvati, jer je svima dobro poznato da upravo taj vitamin pomaže jačanju imunološkog sustava. Smatra se da vitamin C povećava proizvodnju bijelih krvnih zrnaca, što je ključno za borbu protiv infekcija. Popularni agrumi uključuju:

  • grejp
  • naranče
  • mandarine
  • limun
  • limeta
  • klementine

Većina agruma ima visok udio vitamina C.

Zbog toga što ga vaše tijelo ne proizvodi i ne skladišti, potrebna vam je dnevna doza C vitamina za kontinuirano zdravlje. Gotovo svi agrumi imaju visoki udio vitamina C. Uz takvu raznolikost na izboru, lako je dodati stisak ovog vitamina u bilo koji obrok.

Češnjak u borbi protiv prehlade

Češnjak se stoljećima koristi i kao sastojak u pripremi raznih jela i kao lijek. Jedenje češnjaka pruža široku paletu zdravstvenih koristi. To uključuje smanjeni rizik od srčanih bolesti, poboljšano mentalno zdravlje i pojačanu imunološku funkciju. Češnjak sadrži spojeve koji pomažu imunološkom sustavu u borbi protiv mikroba.

Češnjak je vrlo učinkovit u borbi protiv prehlade!

Glavni aktivni sastojak češnjaka, allicin, ima antivirusno, antibakterijsko, antioksidacijsko ali i antigljivično i antiparazitsko djelovanje.  Alicin sadrži sumpor koji češnjaku daje karakterističan miris i okus. Češnjak se može drobiti, žvakati ili rezati da bi se stvorio alicin, za koji se smatra da mu daje svojstva za jačanje imuniteta.

Češnjak u prvom redu smanjuje rizik od bolesti, kao i trajanje bolesti. Također može ublažiti jačinu simptoma. Ako se često razbolite od prehlade ili gripe, konzumiranje češnjaka može vam pomoći u prevenciji.

Brokula kao superheroj

Bilo da je volite ili mrzite, brokula je superheroj kada je riječ o jačanju vašeg imunološkog sustava. Brokula je puna vitamina A i C te kemijskog spoja sulforafana koji može pomoći u suzbijanju bolesti za koje smo sigurni da dolaze tijekom sezone gripe.

U borbi za jačanje imuniteta brokula je najmoćnija kada se jede sirova. Hrskava, ugodne teksture, predivnog okusa! Kuhanje na pari i lagano pečenje sljedeći su najbolji način pripreme. Također, kuhanje na laganoj pari u trajanju od tri do četiri minute, dok ne postane mekša, oslobodit će više sulforafana koji može pomoći i u prevenciji raka.

Ubacite je u bilo koju salatu, dodajte je sirovu u krem juhu, spakirajte ju na posao uz jogurt i šaku badema... 

Vitamin A, C, kalcij - to je kelj!

Kelj je jedna od najpopularnijih supernamirnica današnjice. Razlog za to je što je pun kalcija. Također je pun vlakana, vitamina A i vitamina C. Postoji mnogo različitih načina na koje možete pripremiti kelj i uvrstiti ga u svoju prehranu.

Curry s lećom odiše začinima koji mu daju poseban štih.

Možete napraviti smoothie, možete ga ispeći ili možete jednostavno dodati listove kelja u juhu. Prije samo deset godina kelj se upotrebljavao jednostavno kao prilog na tanjurima voća i povrća, a sada, nakon više znanstvenih istraživanja o zdravoj prirodnoj hrani, proglašen je jednom od najzdravijih namirnica na planeti.

Dakle, još danas potražite kelj i dodajte ovu sjajnu supernamirnicu u svoju prehranu. Na tržištu je prisutan kroz cijelu godinu, ali spada u zimsko povrće te je upravo tada najukusniji ali i najbogatiji nutrijentima.

Kefir, ukusan i hranjiv mliječni napitak

Jedna od namirnica koja čini zaista sjajan posao u jačanju imuniteta je kefir. Kefir je gusti, fermentirani napitak konzistencije sličan jogurtu. Iako podsjeća na jogurt, sadrži još snažnije probiotike od jogurta. U stvari, kefir sadrži oko 30 sojeva zdravih bakterija i kvasca, što ga čini odličnim izvorom raznolikih i bogatih probiotika.

Zanimljivo je da kefir sadrži bakteriju koja zapravo štiti od loših bakterija, dodatno podržavajući vaš imunološki sustav. Probiotici ne samo da jačaju vaš imunitet, već i poboljšavaju probavu i opće zdravlje crijeva.

Probiotici u kefiru su sjajni i za pomoć kod probavnih smetnji. Osim toga, kefir sadrži puno drugih hranjivih sastojaka i vitamina. U svakoj šalici kefira nalazi se oko 8-11 grama proteina i oko 30% vaše dnevne preporučene doze kalcija. Za ovaj napitak nalik jogurtu poznato je i da pomaže u smanjenju upalnih reakcija.

Iako ovaj super napitak ima nevjerojatne zdravstvene koristi, ima tendenciju pomalo kiselog napitka. Da bi okus bio bolji, možete ga pomiješati sa svježim voćem kako bi bio ukusniji!

Orašasti plodovi, sjemenke i mahunarke...

Kada bismo trebali izdvojiti samo jedan jedini mineral koji je prijeko potreban za održavanje i jačanje imuniteta onda je to sasvim sigurno cink.

Orašasti plodovi su prava riznica cinka, posebno orasi, bademi, sjemenke bundeve, ali i mahunarke kao slanutak i leća. Toplo varivo od mahunarki obrok je koji će vas ugrijati i umiriti, ali i osnažiti vaš imunitet.

Nije lak zadatak pobrojati sve visokovrijedne nutrijente koji se nalaze u orašastim plodovima, koliko ih je. Spomenut ćemo samo neke koji aktivno sudjeluju u očuvanju imuniteta:

  • pistacija - bogata antioksidansima i učinkovita u borbi protiv dijabetesa
  • badem - bogat vitaminom E, magnezijem i kalcijem i učinkovit u borbi protiv visokog krvnog tlaka
  • indijski oraščići - bogati antioksidansima koji čuvaju organizam od štetnog djelovanja slobodnih radikala i nezasićenim masnim kiselinama koje čuvaju srce i krvne žile

Odaberite zdrave grickalice!

  • lješnjak - bogat vitaminom E, bakrom, folnom kiselinom i nezasićenim mastima koji jačaju imunitet i štite zdravlje srca
  • orah - sadrži kalcij, magnezij, mangan, selen, vitamine B, E i K i uspješno štiti probavni sustav od upalnih procesa, kao i živčani i krvožilni sustav

Konzumirajte orašaste plodove tijekom cijele godine kako biste ojačali imunitet i pokazali virusima i bakterijama tko vodi glavnu riječ.

Ne zaboravite na čarobnu tekućinu - čaj

Bakin omiljeni kućni lijek pomaže već tisućama godina da se oboljeli od prehlade osjećaju bolje. Prije svega, vruća tekućina može umiriti grlo i "razbiti" zagušenja.

A dodate li malo meda, prirodno djelujete na suzbijanje kašlja. Ili iscijedite limun i dodajte vitamina C, koji će smanjiti trajanje prehlade. Ali jedna od najvažnijih ljekovitih funkcija čaja ipak je ona da vas on hidrira.

Zdrava poslastica uz šalicu čaja.

Jutro započnite šalicom čaja s malo meda i limuna, uz koju odlično pašu ukusni i zdravi keksi s bademima.

 

ORAŠASTI PLODOVI

SJEMENKE, MAHUNARKE, ŽITARICE

Komentari
Održimo zdravu vezu
Prijavom ostvaruješ 10% popusta na prvu narudžbu