4 vrste mlijeka od sjemenki
Ova mlijeka su raw, vegan, gluten free i paleofrendly.
Pravljenje svog vlastitog mlijeka kod kuće smanjuje nam trošak i osigurava puno više nutrijenata od kupovnih mlijeka.
Priprema:
MLIJEKO OD SJEMENKI SUNCOKRETA
Ovo mlijeko definitivno preporučujemo svima koji žele zamijeniti kravlje ili kozje mlijeko.
Postupak:
- Namočite sjemenke sa malo soli preko noći.
- Zatim ih isperite i stavite sjemenke i svježu vodu u blender i pustite ga da radi oko 3 minute.
- Zatim sadržaj procijedite kroz gazu i dobro ocijedite. Držite ga u hladnjaku.
- Ovo mlijeko možete koristiti u raznim desertima, smoothiima i sl. Postoji mogućnost da se odvoji pa ga jednostavno promiješajte ili protresite u bočici.
MLIJEKO OD SJEMENKI SEZAMA
Ovo mlijeko je jako ukusno i kremasto, prepuno kalcija. Puno vitamina, minerala, proteina ima snažna protuupalna svojstva.
Treba vam manje od 5 minuta da ga napravite.
Postupak:
- Sezam i vodu ubacite u blender i pustite ga da radi 1 minutu.
- Dobit ćete predivno gusto mlijeko spremno za upotrebu.
- Možete ga čuvati 3 dana u hladnjaku.
MLIJEKO OD SJEMENKI LANA
Mlijeko od lana je dosta gusto i intenzivno, možete ga koristiti kao i svako drugo mlijeko .
Zdravo je, protuupalno a ono što ga čini posebnim je bogatstvo omega 3 masnih kiselina.
Odlično je za detoksikaciju organizma te ga toplo preporučamo.
Postupak:
- Sve sastojke ubaciti u blender i pustiti ga da radi oko 1 minute.
- Voda će početi polako poprimati blago kremastu boju.
- Na kraju mlijeko procijedite kroz gazu ili jako gusto cijedilo i pokupite pjenicu odozgo.
- Spremite ga u staklenu bocu i čuvajte u hladnjaku do 4 dana.
MLIJEKO OD SJEMENKI KONOPLJE
Ovo kremasto mlijeko je najjednostavnije za napraviti jer nema ništa za namakanje, ništa za ljuštiti i ništa za cijediti.
Savršeno je za kavu i kakao i nadasve zdravo.
- Sastojke ubaciti u blender i izraditi oko 1 minute do glatke smjese.
- Ovo mlijeko nije potrebno cijediti kroz gazu ali to sami možete odlučiti kada ocijenite da li vam se sviđa gustoća koju ste dobili.
- Najbolje ga je potrošiti u roku od 3 dana ali možete ga čuvati u hladnjaku i do 5 dana.
Tips:
Mi smo napravili čista bazična mlijeka a vi u svoja možete dodati i zaslađivače poput datulja, javorovog sirupa, zatim aromu vanilije, rogač, kurkumu, cimet i slično.
Nemojte puno razmišljati koje mlijeko da napravite jer vrlo je jednostavno, pogriješiti ne možete niti sa jednim!