Brza narudžba
0 kom
Jednostavno, ljudi ju vole ili ne, nema sredine.

Baklava sa makom

Datum objave: 24.12.2018.
Komentiraj
Vrijeme pripreme > 45 min Vrsta jela Slatko jelo

Bit ovog kolača orijentalnog porijekla je da se sastoji od više slojeva, jako tanko razvučenog tijesta, između kojih se stavlja smjesa npr. oraha, no mi smo se ipak ovaj puta radije odlučili za mak.

Priprema:

  • Jaja umutiti pjenasto sa šećerom, te dodati sve mokre sastojke, na kraju umiješati mak.
  • Odlediti vučeno tijesto i na dno namašćenog protvana staviti prvu koru te na nju sa žlicom stavljati nadjev.
  • U pakiranju gotovih kora ima 4 do 5 listova a s obzirom na to da smo mi želimo baklavu u barem 8 slojeva radili smo ovako.
  • Nadjev staviti samo na pola kore i preklopiti s drugom polovicom te od jednog lista dobijete dva sloja i tako raditi dok se ne potroši sav nadjev. Ako baklavu napravite u npr. 4 sloja neće nimalo zaostajati za debljom verzijom, čak izgleda baš elegantno.
  • Završiti s dva lista vučenog tijesta premazana uljem odozgo i vodom te staviti peći na 180 stupnjeva oko 40 minuta.
  • Za to vrijeme zakuhati u posudici vodu, šećer i iscijeđeni limunov sok.
  • Kada je baklava pečena jednostavno ju preliti dobivenim sirupom.
  • Količina sirupa ovisi o vašem ukusu, iskreno, naša je prelivena sasvim malo a dobije se predivan okus limuna i kolač postane zaista jako sočan i mekan.
  • Količinu šećera prilagodite svojim potrebama.
Komentari

Sastojci

kore za savijače (normalne ili bezglutenske) 

3 jaja

180 g šećera

200 ml ulja

300 g mljevenog maka

1 čvrsti jogurt

vanilija koju dobijemo iz sredine mahune ili vanilin šećer

malo praška za pecivo

Za preljev:

0,5 dcl vode

100 g šećera

limunov sok

Newsletter
Prijavom ostvaruješ 10% popusta na prvu narudžbu