
Nezaobilazan dio blagdanskog stola.
Breskvice
Datum objave: 24.12.2018.
Komentari
(0)
Komentiraj
Vrijeme pripreme 15 - 45 min
Vrsta jela Slatko jelo

Ponekad nam se čini da su komplicirane za napraviti ali zaista nisu, treba samo malo vremena i dobre volje.
Priprema:
- Jaja pjenasto izmiksati sa šećerom te dodati omekšali maslac, mlijeko, te ostale mokre sastojke i sodu.
- Sada polako usipavati brašno koliko je potrebno i miješati dok se ne dobije lijepo glatko mekano tijesto te ga odložiti u hladnjak da odstoji oko sat do dva.
- Nakon toga rukom ili žlicom uzimati komadiće tijesta i praviti kuglicu koju malo dlanom spljoštiti te stavljati u lim, na papir za pečenje.
- Peči ih kratko, oko 10 do 15 minuta na 180 stupnjeva u zagrijanoj pećnici.
- Čim im dno malo porumeni gotove su iako su odozgo još žute.
- Ohlađene polovice izdubiti oštrim nožićem i pri tome paziti da ipak ostane malo ruba kako bi ih kasnije lakše punili i spajali.
- Izmrvimo ostatke izdubljenog tijesta i dodati otopljenu čokoladu, maslac, šećer, orahe i sve ostale sastojke te dobro izmiješati žlicom ili špatulom.
- Puniti izdubljene polovice i spajati, tako sve dok se ne potroši količina koja je napravljena.
- Crveni ekstrakt ili boju za kolače razrijediti sa mlijekom, u tu mješavinu umočiti breskvicu prvo sa jedne zatim sa druge strane te uvaljati u sitni kristal šećer.
- Kada se malo prosuše spremati ih u kutije koje i čuvati na hladnom.
- Mogu stajati dosta dugo, tako da količina smjese nikada nije stvarala problem.