Torta sa kojom ćete očarati svakoga gosta.
Karamel lješnjak torta
Datum objave: 29.01.2019.
Komentari
(0)
Komentiraj
Vrijeme pripreme > 45 min
Vrsta jela Slatko jelo
Priprema:
BISKVIT
- Bjelanjke sobne temperature mutiti mikserom, dodati šećer i sol.
- Snijegu od bjelanjaka dodati žumanjke i ostale sastojke te lagano umiješati kuhačom.
- Peći biskvit promjera 26 cm u pećnici zagrijanoj na 180 ˚C 12 - 15 minuta. U nedostatku kalupa promjera 26 cm biskvit peći u kalupu promjera 28 cm te kasnije odrezati dio kako bi biskvit bio manji 1 cm od kalupa. Na taj način će krema doći do stjenki kalupa i torta će biti ravna i spremna za staklenu glazuru. Ohladiti.
KARAMEL TORTA
- Šećer i vodu grijati bez miješanja. Povremeno protresti posudu. Kad se šećer otopi i dobije zlatnu boju lagano uliti vrhnje (2 dl) te grijati miješajući. Dodati maslac i sol. Otopiti.
- Želatinu preliti vodom i ostaviti nekoliko minuta. Ocijediti želatinu te ju preliti mlijekom. Otopiti na laganoj vatri.
- Vrhnje (1,5 dl) umutiti, ne prečvrsto.
- Mikserom umutiti sir, karamel i želatinu. Dodati vrhnje i umiješati kuhačom. Kremu izliti na pripremljeni biskvit. Staviti u zamrzivač.
KJEŠNJAK KREMA
- Oguljene lješnjake usitniti u blenderu kako bi dobili maslac.
- Vrhnje za šlag umutiti u, ne prečvrsti, šlag.
- Listove želatine preliti vodom (1- 2 dl).
- Želatinu ocijediti te dodati mlijeku i lagano zagrijavati dok se želatina ne otopi.
- Sjediniti maslac od lješnjaka s mlijekom i želatinom, dodati ostale sastojke te na kraju umiješati tučeno (ne prečvrsto) vrhnje.
SLAGANJE TORTE
- Torta je slagana u inox trokutastim kalupima. Dno kalupa je obloženo prozirnom folijom a unutarnje stijenke acetatnom folijom. Na dno kalupa staviti biskvit koje je 1 cm manji od kalupa te uliti prvu kremu. Stavit u zamrzivač dok se priprema druga krema.
- Preliti drugom kremom te tortu držati u zamrzivaču preko noći.
- Izvaditi tortu iz kalupa, skinuti acetatnu foliju te preliti glazurama.
- Torta se na isti način može raditi u okruglom kalupu promjera 28 cm. Tada okruglu tortu preliti staklenom glazurom. Torta se može ukrasiti šlagom ili preliti čokoladnom glazurom.
STAKLENA GLAZURA
- Želatinu preliti s nekoliko žlica vode i ostaviti 5 minuta.
- Kondenzirano mlijeko, izlomljenu čokoladu i želatinu staviti u dublju posudu.
- Glukozu, preostalu vodu i šećer kuhati do 103 ˚C te preliti smjesu s čokoladom, mlijekom i želatinom. Nakon 5 minuta sve sjediniti štapnim mikserom. Dodati boju po želji.
- Smjesu procijediti kako bi se odstranile moguće grudice.
- Ohladiti na 32 ˚C i preliti tortu.