Brza narudžba
Košarica 0 kom
Torta sa kojom ćete očarati svakoga gosta.

Karamel lješnjak torta

Datum objave: 29.01.2019.
Komentiraj
Vrijeme pripreme > 45 min Vrsta jela Slatko jelo

Priprema:

BISKVIT

  • Bjelanjke sobne temperature mutiti mikserom, dodati šećer i sol.
  • Snijegu od bjelanjaka dodati žumanjke i ostale sastojke te lagano umiješati kuhačom.
  • Peći biskvit promjera 26 cm u pećnici zagrijanoj na 180 ˚C 12 - 15 minuta. U nedostatku kalupa promjera 26 cm biskvit peći u kalupu promjera 28 cm te kasnije odrezati dio kako bi biskvit bio manji 1 cm od kalupa. Na taj način će krema doći do stjenki kalupa i torta će biti ravna i spremna za staklenu glazuru. Ohladiti.

KARAMEL TORTA

  • Šećer i vodu grijati bez miješanja. Povremeno protresti posudu. Kad se šećer otopi i dobije zlatnu boju lagano uliti vrhnje (2 dl) te grijati miješajući. Dodati maslac i sol. Otopiti.
  • Želatinu preliti vodom i ostaviti nekoliko minuta. Ocijediti želatinu te ju preliti mlijekom. Otopiti na laganoj vatri.
  • Vrhnje (1,5 dl) umutiti, ne prečvrsto.
  • Mikserom umutiti sir, karamel i želatinu. Dodati vrhnje i umiješati kuhačom. Kremu izliti na pripremljeni biskvit. Staviti u zamrzivač.

 

KJEŠNJAK KREMA

  • Oguljene lješnjake usitniti u blenderu kako bi dobili maslac.
  • Vrhnje za šlag umutiti u, ne prečvrsti, šlag.
  • Listove želatine preliti vodom (1- 2 dl).
  • Želatinu ocijediti te dodati mlijeku i lagano zagrijavati dok se želatina ne otopi.
  • Sjediniti maslac od lješnjaka s mlijekom i želatinom, dodati ostale sastojke te na kraju umiješati tučeno (ne prečvrsto) vrhnje.

SLAGANJE TORTE

  • Torta je slagana u inox trokutastim kalupima. Dno kalupa je obloženo prozirnom folijom a unutarnje stijenke acetatnom folijom. Na dno kalupa staviti biskvit koje je 1 cm manji od kalupa te uliti prvu kremu. Stavit u zamrzivač dok se priprema druga krema.
  • Preliti drugom kremom te tortu držati u zamrzivaču preko noći.
  • Izvaditi tortu iz kalupa, skinuti acetatnu foliju te preliti glazurama.
  • Torta se na isti način može raditi u okruglom kalupu promjera 28 cm. Tada okruglu tortu preliti staklenom glazurom. Torta se može ukrasiti šlagom ili preliti čokoladnom glazurom.

STAKLENA GLAZURA

  • Želatinu preliti s nekoliko žlica vode i ostaviti 5 minuta.
  • Kondenzirano mlijeko, izlomljenu čokoladu i želatinu staviti u dublju posudu.
  • Glukozu, preostalu vodu i šećer kuhati do 103 ˚C te preliti smjesu s čokoladom, mlijekom i želatinom. Nakon 5 minuta sve sjediniti štapnim mikserom. Dodati boju po želji.
  • Smjesu procijediti kako bi se odstranile moguće grudice.
  • Ohladiti na 32 ˚C i preliti tortu.
Komentari

Sastojci

Za biskvit: 

4 jaja sobne temperature

3 žlice šećera

prstohvat soli

1 žlica oštrog brašna

100 g rezanih lješnjaka

1 žličica praška za pecivo

100 g čokolade za kuhanje (otopiti i malo ohladiti)

2 žlice tople vode

2 žlice ulja

Za karamel kremu:

200 g šećera 

4 žlice vode

2 dl mliječnog vrhnja za šlag

40 g maslaca

½ žličice soli

250 g sira mascarponea

4 listića želatine

½ dl mlijeka

1,5 dl mliječnog vrhnja za šlag (lagano umutiti)

Za lješnjak kremu:

200 g prženih i oguljenih lješnjaka

250 g sira mascarponea

1 dl mlijeka

20 g šećera u prahu

5 listića želatine

3,5 dl vrhnja za šlag (lagano umutiti)

Za staklenu glazuru:

20 g mljevene bijele želatine

1,5 - 2 dl vode

2,5 dl zaslađenog kondenziranog mlijeka 

300 g bijele čokolade

200 glukoznog sirupa

50 g šećera  

boja za kolače

Newsletter
Prijavom ostvaruješ 10% popusta na prvu narudžbu