Najljepša kombinacija okusa!
Malina mousse torta
Datum objave: 31.12.2018.
Komentari
(0)
Komentiraj
Vrijeme pripreme > 45 min
Vrsta jela Slatko jelo
Priprema:
Biskvit
- Bjelanjke sobne temperature umutiti mikserom, dodati šećer i sol.
- Snijegu od bjelanjaka dodati žumanjke i ostale sastojke te lagano umiješati kuhačom.
- Peći biskvit promjera 18cm u pećnici zagrijanoj na 180˚C oko 12 minuta.
- U nedostatku kalupa promjera 18cm biskvit peći u kalupu promjera 20cm te kasnije odrezati dio kako bi biskvit bio manji od kalupa, na taj način će krema doći do stijenki kalupa i torta će biti ravna i spremna za staklenu glazuru. Ohladiti.
Bijela krema
- Listove želatine preliti vodom (1 - 2 dl).
- Jaja i šećer mutiti mikserom te dodati vrhnje.
- Kuhati na pari dok smjesa ne dosegne temperaturu od 72˚C, dodati čokoladu i otopiti.
- Skloniti sa vatre, dodati ocijeđenu želatinu i promiješati. Vrhnje za šlag umutiti u šlag (ne prečvrsti) te dodati mlakoj kremi i umiješati.
- Stijenke kalupa promjera 20cm obložiti acetatnom folijom te uliti kremu.
- Držati u zamrzivaču dok se priprema druga krema.
Krema od malina
- Maline usitniti u blenderu i procijediti. Ukoliko koristite smrznute maline, preliti ih vodom (0,5 dl) i prokuhati. Tada usitniti u blenderu, procijediti i ohladiti.
- Želatinu preliti s nekoliko žlica soka od maline.
- Jaja i šećer mutiti mikserom te uliti vrhnje. Kuhati na pari dok smjesa ne dosegne temperaturu od 72˚C, dodati izlomljenu čokoladu i otopiti. Skloniti s vatre, dodati želatinu i promiješati.
- Vrhnje za šlag umutiti u šlag (ne prečvrsti).
- Mlakoj kremi dodati tučeno vrhnje i sok od malina te umiješati.
- Na bijelu kremu složiti maline te uliti rozu kremu. Biskvit staviti na rozu kremu i utisnuti ga da bude u ravnini kreme. Tortu držati u zamrzivaču nekoliko sati, može i preko noći.
Staklena glazura
- Želatinu preliti s nekoliko žlica vode i ostaviti nekoliko minuta.
- Kondenzirano mlijeko, izlomljenu čokoladu i želatinu staviti u dublju posudu.
- Glukozu, preostalu vodu i šećer kuhati do 103˚C te preliti smjesu s čokoladom, mlijekom i želatinom. Nakon nekoliko minuta sve sjediniti štapnim mikserom (pažljivo kako se ne bi stvarali mjehurići). Dodati boju po želji ili bijelu boju u prahu kako bi se izgubila žućkasta boja bijele čokolade.
- Smjesu procijediti da se odstrane moguće grudice. Ohladiti na 30 - 32˚C.
- Tortu izvaditi iz kalupa, položiti je na rešetku ili na manju posudu kako bi se glazura mogla prelijevati niz tortu. Glazuru lagano prelijevati preko bijele kreme.