Bijelo - smeđe savršenstvo!
Mousse torta s karameliziranim lješnjacima
Datum objave: 02.10.2019.
Komentari
(0)
Komentiraj
Vrijeme pripreme > 45 min
Vrsta jela Slatko jelo
Krema od lješnjaka i bijela mousse krema topiti će se u vašim ustima.
Priprema:
Biskvit
- Bjelanjke sobne temperature mutiti mikserom, dodati šećer i sol.
- Snijegu od bjelanjaka dodati žumanjke i ostale sastojke te lagano umiješati kuhačom.
- Biskvit peći u manjem pekaču (40 cm x 25 cm) u pećnici zagrijanoj na 180 ˚C oko 15 minuta. Savjet: Dno pekača obložiti masnim papirom, a ivice ne premazivati masnoćom. Na taj način se biskvit zalijepi za ivice i ne skupi se tijekom pečenja, kasnije se samo oštrim nožem lagano odvoji od ivica.
- Hladan biskvit izrezati na 2 okrugla biskvita (mogu vam poslužiti tanjuri promjera 20 cm i 16 cm).
- Manji biskvit staviti u kalup za tortu iste veličine. U nedostatku malog kalupa može poslužiti i posuda iste veličine, ali ju treba obložiti masnim papirom sa svih strana.
Krema od lješnjaka
- Lješnjake peći u pećnici 10-15 minuta na temperaturi od 180 °C dok ne popuca kožica, staviti ih u kuhinjsku krpu i protljati.
- Pripremiti masni papir veličine pekača.
- Šećer i vodu topiti, ne miješati smjesu, samo kružiti posudom dok šećer ne dobije boju jantara. Dodati lješnjake i malo soli te promiješati.
- Smjesu rasporediti na masni papir, malo raširiti i ohladiti.
- Hladne karamelizirane lješnjake izlomiti i staviti u multipraktik. Usitniti te izvaditi 4 žlice za ukrašavanje, a ostatak lješnjaka pretvoriti u pastu.
- Želatinu preliti vodom (1 - 2 dl).
- Žumanjke i šećer mutiti mikserom te lagano ulijevati vruće vrhnje uz neprestano miješanje. Kuhati na laganoj vatri dok smjesa ne postigne temperaturu od 72 °C (to je nekoliko minuta), dodati ocijeđenu želatinu i grijati dok se ne otopi.
- Dodati pastu od lješnjaka, umiješati i preliti preko pripremljene manje kore.
- Kremu uliti u pripremljeni kalup s manjim biskvitom i staviti u zamrzivač na 2 – 3 sata.
Napomena: Prilikom karameliziranja šećer doseže visoku temperaturu te treba biti izrazito oprezan.
Bijela mousse krema
- Listove želatine preliti vodom (1 - 2 dl).
- Jaja sa šećerom mutiti mikserom te lagano uliti prokuhano mlijeko uz stalno miješanje. Kuhati na pari dok smjesa ne dosegne temperaturu od 72 ˚C, dodati ocijeđenu želatinu i čokoladu i miješati dok se ne otope. Malo ohladiti.
- Dodati tučeno vrhnje i sir te umutiti mikserom.
- Stranice kalupa za tortu promjera 24 cm obložiti acetatnom folijom te položiti veći biskvit. (Ako niste sigurni u ispravnost kalupa omotati ga folijom da krema ne curi.)
- Na biskvit uliti pola kreme te spremiti u zamrzivač na 30 minuta. Kad je krema dobila na čvrstoći, položiti biskvit s karameliziranom kremom, uliti preostalu bijelu kremu i tortu staviti u zamrzivač.
- Nakon nekoliko sati tortu izvaditi iz zamrzivača, ukloniti stijenke kalupa i foliju te ju servirati ili spremiti u hladnjak.