Brza narudžba
Košarica 0 kom
Bijelo - smeđe savršenstvo!

Mousse torta s karameliziranim lješnjacima

Datum objave: 02.10.2019.
Komentiraj
Vrijeme pripreme > 45 min Vrsta jela Slatko jelo

Priprema:

Biskvit

  • Bjelanjke sobne temperature mutiti mikserom, dodati šećer i sol.
  • Snijegu od bjelanjaka dodati žumanjke i ostale sastojke te lagano umiješati kuhačom.
  • Biskvit peći u manjem pekaču (40 cm x 25 cm) u pećnici zagrijanoj na 180 ˚C oko 15 minuta. Savjet: Dno pekača obložiti masnim papirom, a ivice ne premazivati masnoćom. Na taj način se biskvit zalijepi za ivice i ne skupi se tijekom pečenja, kasnije se samo oštrim nožem lagano odvoji od ivica.
  • Hladan biskvit izrezati na 2 okrugla biskvita (mogu vam poslužiti tanjuri promjera 20 cm i 16 cm).
  • Manji biskvit staviti u kalup za tortu iste veličine. U nedostatku malog kalupa može poslužiti i posuda iste veličine, ali ju treba obložiti masnim papirom sa svih strana.

 

Krema od lješnjaka

  • Lješnjake peći u pećnici 10-15 minuta na temperaturi od 180 °C dok ne popuca kožica, staviti ih u kuhinjsku krpu i protljati.
  • Pripremiti masni papir veličine pekača.
  • Šećer i vodu topiti, ne miješati smjesu, samo kružiti posudom dok šećer ne dobije boju jantara. Dodati lješnjake i malo soli te promiješati.
  • Smjesu rasporediti na masni papir, malo raširiti i ohladiti.
  • Hladne karamelizirane lješnjake izlomiti i staviti u multipraktik. Usitniti te izvaditi 4 žlice za ukrašavanje, a ostatak lješnjaka pretvoriti u pastu.
  • Želatinu preliti vodom (1 - 2 dl).
  • Žumanjke i šećer mutiti mikserom te lagano ulijevati vruće vrhnje uz neprestano miješanje. Kuhati na laganoj vatri dok smjesa ne postigne temperaturu od 72 °C (to je nekoliko minuta), dodati ocijeđenu želatinu i grijati dok se ne otopi.
  • Dodati pastu od lješnjaka, umiješati i preliti preko pripremljene manje kore.
  • Kremu uliti u pripremljeni kalup s manjim biskvitom i staviti u zamrzivač na 2 – 3 sata.

Napomena: Prilikom karameliziranja šećer doseže visoku temperaturu te treba biti izrazito oprezan.

 

Bijela mousse krema

  • Listove želatine preliti vodom (1 - 2 dl).
  • Jaja sa šećerom mutiti mikserom te lagano uliti prokuhano mlijeko uz stalno miješanje. Kuhati na pari dok smjesa ne dosegne temperaturu od 72 ˚C, dodati ocijeđenu želatinu i čokoladu i miješati dok se ne otope. Malo ohladiti.
  • Dodati tučeno vrhnje i sir te umutiti mikserom.
  • Stranice kalupa za tortu promjera 24 cm obložiti acetatnom folijom te položiti veći biskvit. (Ako niste sigurni u ispravnost kalupa omotati ga folijom da krema ne curi.)
  • Na biskvit uliti pola kreme te spremiti u zamrzivač na 30 minuta. Kad je krema dobila na čvrstoći, položiti biskvit s karameliziranom kremom, uliti preostalu bijelu kremu i tortu staviti u zamrzivač.
  • Nakon nekoliko sati tortu izvaditi iz zamrzivača, ukloniti stijenke kalupa i foliju te ju servirati ili spremiti u hladnjak.  
Komentari

Sastojci

Za biskvite: 

4 jaja

3 žlice šećera

prstohvat soli

1 žlica oštrog brašna

100 g mljevenih oraha

1 vanilija rum šećer

1 žličica praška za pecivo

80 g čokolade u prahu (ili ribane čokolade)

2 žlice tople vode

2 žlice ulja

Za kremu od lješnjaka:

120 g lješnjaka

100 g šećera

2 žlice vode

prstohvat soli

3 listića želatine

2 žumanjka

10 g šećera

1,5 dl vrhnja za kuhanje

Za bijelu mousse kremu:

6 listića želatine

2 jaja

2 dl mlijeka

20 g šećera

200 g bijele čokolade

4 dl mliječnog vrhnja za šlag

350 g sira mascarponea

Newsletter
Prijavom ostvaruješ 10% popusta na prvu narudžbu