
Opasna konkurencija sladoledu!
Semifreddo
Datum objave: 29.10.2019.
Komentari
(0)
Komentiraj
Vrijeme pripreme > 45 min
Vrsta jela Slatko jelo

Pripremite ga unaprijed i samo izvadite iz zamrzivača kada se gosti najave.
Priprema:
- Lješnjake i bademe peći u pećnici zagrijanoj na 180°C dok ljuska od lješnjaka ne popuca. Izvaditi iz pećnice i ukloniti ljusku s lješnjaka.
- Šećer (100 g) i vodu topiti na srednjoj vatri, ne miješati smjesu, samo kružiti posudom dok šećer ne dobije boju jantara.
- Dodati lješnjake, bademe i malo soli te promiješati. (Prilikom karameliziranja šećer doseže visoku temperaturu te treba biti izrazito oprezan.)
- Smjesu rasporediti na masni papir, malo raširiti i ohladiti. Hladne karamelizirane lješnjake natrgati i staviti u multipraktik. Usitniti, ali paziti da se ne napravi prah već da ostanu karamelizirani komadići lješnjaka i badema. Odvojiti 3 žlice za ukrašavanje.
- Žumanjke i šećer u prahu umutiti mikserom i kuhati na pari dok smjesa ne dosegne temperaturu od 72°C (nekoliko minuta kuhanja). Dodati ekstrakt vanilije i ohladiti.
- Umutiti vrhnje za šlag, dodati žumanjke i karamelizirane lješnjake i bademe. Smjesu uliti u pravokutni kalup obložen masnim papirom ili acetatnom folijom i spremiti u zamrzivač na nekoliko sati, najbolje preko noći.
- Semifreddo izvaditi iz kalupa, ostaviti oko 20 minuta, preliti karamelom, ukrasiti karameliziranim lješnjacima i bademima i rezati kriške.
Karamel
- Šećer i vodu grijati bez miješanja. Povremeno protresti posudu. Kad se šećer otopi i dobije zlatnu boju lagano uliti vrhnje te grijati miješajući. Dodati maslac i sol. Otopiti.