Brza narudžba
Košarica 0 kom
Opasna konkurencija sladoledu!

Semifreddo

Datum objave: 29.10.2019.
Komentiraj
Vrijeme pripreme > 45 min Vrsta jela Slatko jelo

Priprema:

  • Lješnjake i bademe peći u pećnici zagrijanoj na 180°C dok ljuska od lješnjaka ne popuca. Izvaditi iz pećnice i ukloniti ljusku s lješnjaka.
  • Šećer (100 g) i vodu topiti na srednjoj vatri, ne miješati smjesu, samo kružiti posudom dok šećer ne dobije boju jantara.
  • Dodati lješnjake, bademe i malo soli te promiješati. (Prilikom karameliziranja šećer doseže visoku temperaturu te treba biti izrazito oprezan.)
  • Smjesu rasporediti na masni papir, malo raširiti i ohladiti. Hladne karamelizirane lješnjake natrgati i staviti u multipraktik. Usitniti, ali paziti da se ne napravi prah već da ostanu karamelizirani komadići lješnjaka i badema. Odvojiti 3 žlice za ukrašavanje.
  • Žumanjke i šećer u prahu umutiti mikserom i kuhati na pari dok smjesa ne dosegne temperaturu od 72°C (nekoliko minuta kuhanja). Dodati ekstrakt vanilije i ohladiti.
  • Umutiti vrhnje za šlag, dodati žumanjke i karamelizirane lješnjake i bademe. Smjesu uliti u pravokutni kalup obložen masnim papirom ili acetatnom folijom i spremiti u zamrzivač na nekoliko sati, najbolje preko noći.
  • Semifreddo izvaditi iz kalupa, ostaviti oko 20 minuta, preliti karamelom, ukrasiti karameliziranim lješnjacima i bademima i rezati kriške.

Karamel

  • Šećer i vodu grijati bez miješanja. Povremeno protresti posudu. Kad se šećer otopi i dobije zlatnu boju lagano uliti vrhnje te grijati miješajući. Dodati maslac i sol. Otopiti.
Komentari

Sastojci

Za semifreddo:

80 g lješnjaka

80 g badema

100 g šećera

2 žlice vode

sol

5 žumanjaka

60 g šećera u prahu

1 žličica ekstrakta vanilije

500 g mliječnog vrhnja za šlag

Za karamel:

200 g  šećera 

4 žlice vode

2 dl mliječnog vrhnja za šlag

40 g maslaca

½ žličice soli

Newsletter
Prijavom ostvaruješ 10% popusta na prvu narudžbu