Zimski klasik domaće hrvatske kuhinje.
Grah na čušpajz
Datum objave: 24.12.2018.
Komentari
(0)
Komentiraj
Vrijeme pripreme 15 - 45 min
Vrsta jela Slano jelo
Toplo varivo, mirisna domaća pogača, mladi luk i domaća pečena paprika na salatu sa bučinim uljem...eeee da, to je to.
Priprema:
- Grah (količina po želji), obavezno ga namočite u malo zasoljenoj vodi, najbolje večer prije i računajte da će duplo nabubriti.
- Baciti vodu od namakanja, staviti novu i kuhati grah oko pola sata, zatim ga ocijediti.
- Isto tako u zasebnom loncu kuhati suho meso pola sata.
- Glavicu luka narezati na sitno, malo ga posoliti i na ulju ga zastakliti, dodati karamelizirani češnjak i pustiti da samo malo zamiriši.
- Zatim dodati malo paradajza, preliti vodom u koju dodati oguljeno korjenasto povrće, slaninu, grah i meso te sve zajedno kuhati oko sat vremena.
- Kako biste znali da li je varivo kuhano probajte bobicu graha.
- O ukusu ovisi da li ćete stavljati povrće u jednom komadu ili ga rezati na kockice.
- Naravno nemojte zaboraviti dodati željene začine.
- Kod kuhanja graha uvijek koristiti glinenu posudu jer je okus zaista poseban.
- Količina vode koja nam je potrebna kao i količina graha koju ćete upotrijebiti ovisi o tome koliko gusto varivo volite.
- 10 minuta prije kraja na tavici na malo ulja popržiti žlicu brašna i dodati u lonac, promiješati te kuhati dok ne poprimi lijepu gustoću.
- Za one koji se groze zaprške, zgusnite pred kraj varivo sa žlicom razmućenog brašna ili gustina u mlakoj vodi.
Razne fantove i dodatke izbjegavamo jer zaista nisu potrebni ako imate povrće koje daje divan slatkast okus i punu aromu, a u ovo varivo možete ubaciti i pokoju feferonu ako želite malo začiniti dan.