Priprema:
- Grah ostaviti preko noći u vodi da nabubri.
- Suho meso prvo staviti u lonac i iskuhati ga kako varivo ne bi bilo prejako a isti postupak ponoviti i sa grahom.
- Zatim u posudu staviti zajedno kuhati grah, suho meso i začine.
- Nakon pola sata dodati kiselu repu koju je dobro prije isprati vodom, nju ne treba stavljati ranije jer inače bude prekuhana.
- Začine stavljati po želji, varivo obavezno usput probati jer i repa i meso dodatno usole hranu pa pažljivo sa soli.
- Sve zajedno kuhati oko sat vremena.
- Probati bobicu graha, kada je grah mekan i kuhan varivo je gotovo. Pred kraj dodati zapršku koja će povezati cijelo jelo.
- Najčešće meso izvaditi van i lijepo ga narezati jer se odvaja od kosti i i onda staviti zapršku.
- Količine su navedene za veći lonac npr. od 5 litara a vi ih možete prepoloviti.
- Kisela repa sa grahom može se skuhati i samo sa kobasicama, dimljenom slaninom ili bilo čime sličnim, nije nužno da uvijek bude isto meso poput npr. dimljenog bunceka, a to ovisi i o ukusu ukućana.
Ako još niste upravo je sada vrijeme da isprobate ovo varivo!!