
Puno je naziva za ovo jelo...no svejedno kako ga zovemo savršen je.
Lovački grah za zimnicu
Komentiraj
Vrijeme pripreme 15 - 45 min
Vrsta jela Prilozi

Priprema:
- Sve povrće oprati, očistiti i narezati na sitne kockice ili trakice.
- Na ulju popržiti sitno narezani luk, pred kraj dodati češnjak da zamiriši zatim mrkvu da se malo karamelizira.
- Zatim dodati papriku, paradajz, sol, šećer i pustiti da krčka.
- Povrće će pustiti svoje sokove tako da doljevanje vode nije potrebno.
- Grah skuhati posebno u posudi, mladi grah je kuhan za pola sata, a ako imate stari namočite ga dan ranije i kuha se malo duže.
- Povremeno miješati povrće, dodati ocat i pustiti da krčka oko sat vremena.
- Ako bi ponestalo tekućine stavitt šeflju juhe u kojoj se kuhao grah.
- Sada dodati kuhani grah, te sve ostale začine i kuhati još pola sata.
- Možete dodati pokoju ljutu papričicu da dobije pikantniji okus, mi jesmo.
- U svakom slučaju pred kraj probajte kakav je okus da vidite da li možda treba još soli, papra ili šećera. Možete dodati i mljevene sušene začine.
- Dok se to kuha pasterizirati staklenke na 150 stupnjeva oko 15 minuta te ih puniti sa gotovom smjesom graha.
- S obzirom da je sve vruće paziti da se ne opečete.
- Nakon toga stavljati bočice u posudu sa vodom i pustiti da prokuha lagano još 10 minuta, te ih okrenuti naopačke, pokriti dekom i pustiti da se ohlade.
- Ovakva zimnica se sigurno neće pokvariti iako nema dodataka konzervansa ni bilo kakvih štetnih sastojaka.