
Pita za polizati prste
Dizani kolač od oraha, jabuka i maka
Datum objave: 24.03.2021.
Komentari
(0)
Komentiraj
Vrijeme pripreme > 45 min
Vrsta jela Slatko jelo

Ako volite makovnjaču i orehnjaču ovaj će vam se kolač sigurno svidjeti.
Ukusan i sočan a količinski ga ispadne dosta tako da ne morate strahovati ako navrate nepozvani gosti.
Priprema:
- Grožđice namočimo u vodi ili ako vam odgovara u rumu.
- Prvo radimo tijesto.
- Mlijeko malo zagrijemo i u njega usipamo suhi kvasac i šećer te miješamo pjenjaćom.
- Dodamo žumanjke , aromu vanilije naribanu koricu limuna, ulje, sjedinimo pjenjačom.
- Sada našu smjesu mokrih sastojaka usipamo pola brašna i izmiješamo te dodamo preostalo brašno.
- Polako miješamo kuhačom ili žlicom.
- Na kraju izradimo rukama.
- Tijesto treba biti dosta mekano.
- Ostavimo ga na toplom mjestu da se diže.
- Za to vrijeme ćemo napraviti nadjeve.
- Sjedinimo u posudi orahe, šećer i limunov sok te prelijemo mlijekom koje smo zagrijali do vrenja.
- Isto napravimo i sa makom.
- Jabuke ogulimo i naribamo.
- Od bjelanjaka napravimo snijeg .
- Jabuke ocijedimo rukama od viška tekućine te spojimo sa snijegom.
- Sada se već tijesto diglo, ako nije još malo pričekamo.
- Razdijelimo ga na 4 jednaka dijela.
- Od jedne loptice tijesta razvučemo razvijačem oblik veličine lima za pečenje.
- Prebacimo ga na dno protvana i poravnamo rukama.
- Na njega raspodijelimo sav nadjev od oraha i posipamo grožđicama.
- Zatim razvučemo drugu lopticu tijesta i prebacimo na orahe.
- Sada stavljamo jabuke sa bjelanjkom, rasporedimo ih i posipamo cimetom.
- Razvučemo treću lopticu tijesta.
- Prebacimo na jabuke.
- Zadnji sloj koji ide na tijesto je nadjev od maka koji ravnomjerno raširimo .
- Razvučemo zadnju koru i pokrijemo završni sloj.
- Kolač stavljamo peći u hladnu pećnicu na 165 stupnjeva i pečemo oko 70 minuta.
- Ako primijetimo da nam odozgor previše tamni pokrijemo ga folijom.
- Kad je gotovo pustimo da se dobro ohladi , bilo bi dobro kroz noć, režemo i serviramo.
Možda izgleda komplicirano ali zaista nije teško za napraviti samo treba malo dobre volje.