Priprema:
- Grožđice namočimo u vodi ili ako vam odgovara u rumu.
- Prvo radimo tijesto:
- Mlijeko malo zagrijemo i u njega usipamo suhi kvasac i šećer. Miješamo pjenjačom. Dodamo žumanjke, aromu vanilije, naribanu koricu limuna, ulje te sjedinimo pjenjačom. Sada u našu smjesu mokrih sastojaka usipamo pola brašna, izmiješamo te dodamo preostalo brašno.
- Polako miješamo kuhačom ili žlicom. Na kraju izradimo rukama. Tijesto treba biti dosta mekano. Ostavimo ga na toplom mjestu da se diže.
- Za to vrijeme ćemo napraviti nadjeve.
- Sjedinimo u posudi orahe, šećer i limunov sok te prelijemo mlijekom koje smo zagrijali do vrenja.
- Isto napravimo i sa makom.
- Jabuke ogulimo i naribamo.
- Od bjelanjaka napravimo snijeg .
- Jabuke ocijedimo rukama od viška tekućine te spojimo sa snijegom.
- Sada se već tijesto diglo (ako nije još malo pričekamo). Razdijelimo ga na 4 jednaka dijela.
- Od jedne loptice tijesta razvučemo razvijačem oblik veličine lima za pečenje. Prebacimo ga na dno lima i poravnamo rukama. Na njega raspodijelimo sav nadjev od oraha i posipamo grožđicama.
- Zatim razvučemo drugu lopticu tijesta i prebacimo na orahe. Sada stavljamo jabuke sa bjelanjkom, rasporedimo ih i posipamo cimetom.
- Razvučemo treću lopticu tijesta. Prebacimo na jabuke. Zadnji sloj koji ide na tijesto je nadjev od maka koji ravnomjerno raširimo.
- Razvučemo zadnju koru i pokrijemo završni sloj.
- Kolač stavljamo peći u hladnu pećnicu na 165 stupnjeva i pečemo oko 70 minuta. (ako primijetimo da nam odozgora previše tamni pokrijemo ga folijom)
- Kad je gotovo pustimo da se dobro ohladi (bilo bi dobro kroz noć). Uživajte u odličnom desertu!
Možda izgleda komplicirano, ali zaista nije teško za napraviti samo treba malo dobre volje.