Brza narudžba
0 kom
Pita za polizati prste

Dizani kolač od oraha, jabuka i maka

Datum objave: 24.03.2021.
Komentiraj
Vrijeme pripreme > 45 min Vrsta jela Slatko jelo

Ako volite makovnjaču i orehnjaču ovaj će vam se kolač sigurno svidjeti.

Ukusan i sočan, a količinski ga ispadne dosta tako da ne morate strahovati ako navrate nepozvani gosti.

Priprema:

  • Grožđice namočimo u vodi ili ako vam odgovara u rumu.
  • Prvo radimo tijesto:
  •  Mlijeko malo zagrijemo i u njega usipamo suhi kvasac i šećer. Miješamo pjenjačom. Dodamo žumanjke, aromu vanilije, naribanu koricu limuna, ulje te sjedinimo pjenjačom. Sada u našu smjesu mokrih sastojaka usipamo pola brašna, izmiješamo te dodamo preostalo brašno.
  • Polako miješamo kuhačom ili žlicom. Na kraju izradimo rukama. Tijesto treba biti dosta mekano. Ostavimo ga na toplom mjestu da se diže.
  • Za to vrijeme ćemo napraviti nadjeve.
  • Sjedinimo u posudi orahe, šećer i limunov sok te prelijemo mlijekom koje smo zagrijali do vrenja.
  • Isto napravimo i sa makom.
  • Jabuke ogulimo i naribamo.
  • Od bjelanjaka napravimo snijeg .
  • Jabuke ocijedimo rukama od viška tekućine te spojimo sa snijegom.
  • Sada se već tijesto diglo (ako nije još malo pričekamo). Razdijelimo ga na 4 jednaka dijela.
  • Od jedne loptice tijesta razvučemo razvijačem oblik veličine lima za pečenje. Prebacimo ga na dno lima i poravnamo rukama. Na njega raspodijelimo sav nadjev od oraha i posipamo grožđicama.
  • Zatim razvučemo drugu lopticu tijesta i prebacimo na orahe. Sada stavljamo jabuke sa bjelanjkom, rasporedimo ih i posipamo cimetom.
  • Razvučemo treću lopticu tijesta. Prebacimo na jabuke. Zadnji sloj koji ide na tijesto je nadjev od maka koji ravnomjerno raširimo.
  • Razvučemo zadnju koru i pokrijemo završni sloj.
  • Kolač stavljamo peći u hladnu pećnicu na 165 stupnjeva i pečemo oko 70 minuta. (ako primijetimo da nam odozgora previše tamni pokrijemo ga folijom)
  • Kad je gotovo pustimo da se dobro ohladi (bilo bi dobro kroz noć). Uživajte u odličnom desertu!


Možda izgleda komplicirano, ali zaista nije teško za napraviti samo treba malo dobre volje.

Komentari

Sastojci

Tijesto:

4 dcl mlijeka

vrećica i pola suhog kvasca

100 g šećera

naribana limunova korica

aroma vanilije

2 žumanjka

1 dcl ulja

700 g brašna

60 g grožđica

3 veće jabuke

 

Nadjev:

200 g mljevenih oraha

1,5 dcl mlijeka

100 g šećera

Malo limunovog soka

 

Mak:

200 g mljevenog maka

2.5 dcl mlijeka

100 g šećera

Newsletter
Prijavom ostvaruješ 10% popusta na prvu narudžbu
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

 

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Google Maps

Sendgrid

Live Chat

Facebook Messenger (like page)

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Kolačići društvenih mreža i marketinški kolačići se koriste u svrhu reklamiranja i prilagođavanja sadržaja korisniku. Koriste se i za ograničavanje oglasa. Moramo Vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića može doći i do prijenosta podataka u treće zemlje

Google Tag Manager

Google Analytics

Google Ecommerce

Facebok Pixel

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Kolačići društvenih mreža i marketinški kolačići se koriste u svrhu reklamiranja i prilagođavanja sadržaja korisniku. Koriste se i za ograničavanje oglasa. Moramo Vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića može doći i do prijenosta podataka u treće zemlje.